Connect with us

technokrata

Ingyen szoftverek a francia diákoknak

Laptop

Ingyen szoftverek a francia diákoknak

Auvergne régió több ezer diákja kap két kompakt lemezt, melyen ingyenes szoftverek és egy linuxos disztribúció található. A cél, hogy a tanulók megismerjék és megkedveljék az ingyenes és nyíltforrású programokat.

Követendvő példát készül felállítani a francia régió. A Linux Arverne nevű linuxos csoportosulás (az akció egyik szellemi atyja) nemrég közölte, hogy egy központi terv keretében 64 ezer CD-csomagot fognak kiosztani a diákok között. A két lemezt tartalmazó összeállítás első korongjára szabadon használható, ingyenes szoftverek kerülnek fel, melyeket Windows-os és Mac OS X környezetben lehet használni. Néhány ezek közül: Openoffice.org, Firefox, GIMP stb.

A második CD egy Linux Live CD, mely révén anélkül lehet kipróbálni a nyíltforrású operációs rendszert, hogy ahhoz azt fel kellene telepíteni a merevlemezre. Tehát a Windows-os számítógépeken is könnyen használható, pusztán a bootolási sorrendet kell megváltoztatnia a felhasználónak. A disztribúció egyébként a Kaella lesz, amely a Knoppix francia változata.

A szeptemberi iskolakezdést minden 15 és 19 év közötti tanuló azzal kezdi majd, hogy megkapja ezt a két CD-s összeállítást, nyilatkoztak a kezdeményezés kiötlői. Nicolas Spallinger, a Linux Arverne egyik tagja a következőképp látja a helyzetet: „A diákok először FLOSS-szal (free/libre and open-source software) kezdenek egy Windows-os vagy Mac-es számítógépen, aztán kipróbálhatják a Live CD-t anélkül, hogy attól kellene félniük, valamit elkavarnak a jelenleg is használt operációs rendszerükben. Ha megtetszett nekik, akkor pedig szabadon választhatnak disztribúciót.”

Ha beválik a projekt, akkor nem csak a középiskolások, hanem a fiatalabbak és az egyetemisták között is hasonló akciókba kezdenének, mondta Spallinger. A férfi azt is elárulta, hogy Franciaország más régióiból is érdeklődéssel figyelik a történéseket, köztük az ország központjával, Párizzsal. Hasonló kezdeményezés itthon sem ártana.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd