Connect with us

technokrata

Magyarország csatlakozott az illegális tartalmak ellen küzdő FBI akciókhoz

Laptop

Magyarország csatlakozott az illegális tartalmak ellen küzdő FBI akciókhoz

Magyarország – egyetlen közép-európai országként – csatlakozott a FastLink és Site Down elnevezésű illegális tartalmak ellen küzdő, az FBI vezetésével működő akciókhoz.

A FastLink és a Site Down az USA által vezetett, nemzetközi „hadműveletek”, amelynek Magyarországon kívül tagja még Franciaország, Kanada, Svédország, Dánia, Hollandia, Egyesült Királyság, Portugália, Izrael, Spanyolország, Ausztrália, Szingapúr, Belgium és Németország.

A FastLink és a SiteDown együttműködés keretében a múlt héten az USA-beli Észak-Karolinában 8 személyt tartóztattak le szerzői jogsértés miatt. A letartóztatottak között vannak az oldalak rendszergazdái, rendszerüzemeltetői és illegális beszállítók is, akik mindannyian a warez-világban, az illegális szoftver-, zene és filmkereskedelemben jól ismert személyek. Ez az akció nagy csapást jelentett az Észak-Karolinából irányított kalózhálózatra, amely az interneten keresztül működő, jól szervezett, a legmodernebb technológiával felszerelt illegális terjesztési lánc volt. A szerzői jogsértéssel gyanúsítottak mindegyike jó kapcsolatokat ápolt olyan warez-oldalakkal, amelyek az interneten terjedő illegális tartalmak első számú terjesztői. Ezeken keresztül jutnak el az illegális tartalmak az úgynevezett „release groupokhoz” vagyis azokhoz a helyekhez, ahonnan a felhasználók többsége letölti illegálisan a szoftvereket, filmeket és zeneszámokat. Ha egy „release csoporton” keresztül eljut a lopott tartalom a leglátogatottabb warez-oldalakhoz, akkor ez néhány óra alatt a világ bármely pontján a peer-to-peer rendszereken keresztül letölthetők.

A warez-csoportosulások számos profitorientált bűnözői csoportot látnak el illegális tevékenységükkel, és ezzel a szerzői jogvédelem alatt álló termékek (szoftverek, zene, film) fejlesztésével, készítésével foglalkozó iparágaknak több milliárd dolláros kárt okoznak évente.

Az észak-karolinai eset az illegális tartalmakat terjesztő hálózatok ellen irányuló akciók eredménye volt. Az elmúlt négy évben több sikeres ilyen akciót hajtottak végre nemzetközi összefogással az USA bűnüldöző szervei. A 2001-es Buccaneer hadművelettel, majd 2004-ben a FastLink, és végül a múlt hónapban végrehajtott Site Down akcióval az illegális kalózhálózatok száma és mérete nagymértékben csökkent.

Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője elmondta: „A BSA örömmel vette, hogy Magyarország csatlakozott ehhez a nemzetközi, FBI által vezetett megmozduláshoz. Folyamatosan azért küzdünk, hogy Magyarországon az üzleti szoftverek jogtiszták legyenek, ám ez a probléma világszintű, hiszen a legnagyobb kalózhálózatokon keresztül az illegális szoftvereket bárhol le lehet tölteni a warez-oldalakról. Ezért mindenképp nemzetközi összefogásra van szükség.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd