Connect with us

technokrata

Magyarország csatlakozott az illegális tartalmak ellen küzdő FBI akciókhoz

Laptop

Magyarország csatlakozott az illegális tartalmak ellen küzdő FBI akciókhoz

Magyarország – egyetlen közép-európai országként – csatlakozott a FastLink és Site Down elnevezésű illegális tartalmak ellen küzdő, az FBI vezetésével működő akciókhoz.

A FastLink és a Site Down az USA által vezetett, nemzetközi „hadműveletek”, amelynek Magyarországon kívül tagja még Franciaország, Kanada, Svédország, Dánia, Hollandia, Egyesült Királyság, Portugália, Izrael, Spanyolország, Ausztrália, Szingapúr, Belgium és Németország.

A FastLink és a SiteDown együttműködés keretében a múlt héten az USA-beli Észak-Karolinában 8 személyt tartóztattak le szerzői jogsértés miatt. A letartóztatottak között vannak az oldalak rendszergazdái, rendszerüzemeltetői és illegális beszállítók is, akik mindannyian a warez-világban, az illegális szoftver-, zene és filmkereskedelemben jól ismert személyek. Ez az akció nagy csapást jelentett az Észak-Karolinából irányított kalózhálózatra, amely az interneten keresztül működő, jól szervezett, a legmodernebb technológiával felszerelt illegális terjesztési lánc volt. A szerzői jogsértéssel gyanúsítottak mindegyike jó kapcsolatokat ápolt olyan warez-oldalakkal, amelyek az interneten terjedő illegális tartalmak első számú terjesztői. Ezeken keresztül jutnak el az illegális tartalmak az úgynevezett „release groupokhoz” vagyis azokhoz a helyekhez, ahonnan a felhasználók többsége letölti illegálisan a szoftvereket, filmeket és zeneszámokat. Ha egy „release csoporton” keresztül eljut a lopott tartalom a leglátogatottabb warez-oldalakhoz, akkor ez néhány óra alatt a világ bármely pontján a peer-to-peer rendszereken keresztül letölthetők.

A warez-csoportosulások számos profitorientált bűnözői csoportot látnak el illegális tevékenységükkel, és ezzel a szerzői jogvédelem alatt álló termékek (szoftverek, zene, film) fejlesztésével, készítésével foglalkozó iparágaknak több milliárd dolláros kárt okoznak évente.

Az észak-karolinai eset az illegális tartalmakat terjesztő hálózatok ellen irányuló akciók eredménye volt. Az elmúlt négy évben több sikeres ilyen akciót hajtottak végre nemzetközi összefogással az USA bűnüldöző szervei. A 2001-es Buccaneer hadművelettel, majd 2004-ben a FastLink, és végül a múlt hónapban végrehajtott Site Down akcióval az illegális kalózhálózatok száma és mérete nagymértékben csökkent.

Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője elmondta: „A BSA örömmel vette, hogy Magyarország csatlakozott ehhez a nemzetközi, FBI által vezetett megmozduláshoz. Folyamatosan azért küzdünk, hogy Magyarországon az üzleti szoftverek jogtiszták legyenek, ám ez a probléma világszintű, hiszen a legnagyobb kalózhálózatokon keresztül az illegális szoftvereket bárhol le lehet tölteni a warez-oldalakról. Ezért mindenképp nemzetközi összefogásra van szükség.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle