Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megbukott a vizsgán az Internet Explorer 7

Laptop

Megbukott a vizsgán az Internet Explorer 7

A Microsoft beismerte, hogy a böngésző következő generációja nem tudta teljesíteni a webszaványoknak való megfelelést vizsgáló Acid2 tesztet.

Az elmúlt egy-két hétben megmoccant az állóvíz: a Microsoft átnevezte a Longhornt Vistára, majd kiadta az operációs rendszer első bétaváltozatát – a megújulóban levő Internet Explorerrel (egészen pontosan annak próbaverziójával) egyetemben. Ez utóbbi sok újdonsággal bővül: antiphishing képességekkel, füles böngészéssel stb.; viszont a minap egy igen komoly negatívumot mutatott fel. A Microsoft browsere ugyanis megbukott a Web Standards Project úgynevezett Acid2 tesztjén.

A W3C (World Wide Web Consortium) javaslatainak betartását vizsgáló teszten arra kíváncsiak az adott alkalmazást vizsgálók, hogy eleget tesz-e a böngésző többek között a CSS1 (Cascading Style Sheets), HTML4 és PNG (Portable Network Graphics) szabványoknak. Ha igen, akkor minden valószínűség szerint az összes weboldal úgy fog megjelenni a browserben, ahogyan azt a webmester „megálmodta”. Ha viszont nem sikerül minden feltételnek megfelelni, akkor kompatibilitási problémák léphetnek fel.

Chris Wilson, az Internet Explorer fejlesztéséért felelő vezető programmenedzsere számolt be a kudarcról az IE blogban, s azt is megemlítette, hogy az Acid2 teszt eredményeit kielemzik, és a hibajavítást felveszik a tennivalók listájára. Azt azonban nem „ígérte” Wilson, hogy minden, a teszt tökéletes lefutásához szükséges funkciót implementálni fognak, tehát könnyen elképzelhető, hogy ahogyan a korábbi Internet Explorerek, úgy a hetes változat is „rugalmasan” fogja értelmezni némelyik webes szabványt.

Ennek az lehet a hátránya, hogy az Internet (illetve a Web) „hozzáidomul” az Internet Explorerhez: mivel a böngésző hatalmas dominanciával rendelkezik a piacon, ezért a webfejlesztők (megjelenítési okokból és kényelemből) inkább a Microsoft browsere által diktált szabvány-változatokhoz igazodnak. Azaz annak valószínűsége, hogy valamely weboldal IE 7 alatt rosszul jelenik meg, igen kicsi lesz; viszont továbbra is fennáll az a veszély, hogy az alternatív (a szabványokat sokkal inkább betartó) böngészőket használók pont emiatt az Internet Explorerhez való alkalmazkodás miatt láthatnak majd egy-egy nem (megfelelően) megjelenített weblapot.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés