Connect with us

technokrata

Sybase: Adaptive Server Enterprise – ősszel

Laptop

Sybase: Adaptive Server Enterprise – ősszel

Az ősszel kibocsátásra kerülő új verzió, az ASE 15.0 – a jelenleg kapható 12,5–ös főverzió után a Sybase „átugrotta” a következő verziószámokat, mivel a 13-ast nyugaton, míg a 14-est keleten, különösen Kínában tartják „szerencsétlen” számnak – számos jelentős fejlesztést tartalmaz.

Az ASE legfrissebb verziójával a Sybase berobbant a mára egyhangúvá vált adatbázis piacra. Másik népszerű termékét, a Sybase IQ adatbázisszoftvert – ezzel a termékkel gyakran vezeti a Sybase a TPC-H rangsort versenytársai előtt – ajánlja a cég kifejezetten adattárházakhoz, ezért az ASE fejlesztése során az elsődleges cél az optimális tranzakciós adatbázisként való felhasználhatóság volt, és nem volt szükség az adattárház követelményekhez igazodó többlet funkciók kialakítására. A másik fontos fejlesztési szempont volt a lekérdezések feldolgozásának on-line környezetben való támogatottsága. E két szempont alapján számít elsőnek a Sybase ASE adatbázis a hibrid működtetésű környezetben.

ASE 15.0
Többek között több partícionálási opció került bevezetésre, melyek a partíción belüli rész-indexeléseket támogatják: kiterjesztett XML támogatás, kiterjesztett biztonsági tulajdonságok (új adat titkosítási tulajdonságokkal),újra fejlesztett optimalizáló, valamint osztott diszk-cluster kezelés. Ez hasonló lesz az Oracle RAC (real application cluster) technológiájához, azonban a Sybase támogatja a sub-cluster-ek létrehozását is, segítve ezzel a szolgáltatási szintek karbantartását.

Szintén újdonság a virtuális és materializált számított oszlopok (computed columns) megjelenése, és a függvény-alapú indexek kezelése. Az újra tervezett optimalizáló felhasználja, illetve kiegészíti a 90-es évek elején Graefe és McKenna „Volcano Optimizer Generator” fejlesztését. Kiaknázza azt az implicit sorrendet, amely az indexen való vándorláskor keletkezik, és amely felhasználható a query feldolgozásakor, minimalizálva indexen való áthaladások számát. Így a gyakran előforduló query-knél (például Join függvények index nélkül, vektor aggregálás Group By-jal, többszörös skalár aggregálás stb.) az új optimalizálás jelentős teljesítmény növekedést eredményez. Ez a módszer egy tesztelés alkalmával az I/O műveletekben legkevesebb 83%-ot takarított meg, a query teljesítményében pedig minimálisan 186% javulást hozott.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle