Connect with us

technokrata

Sybase: Adaptive Server Enterprise – ősszel

Laptop

Sybase: Adaptive Server Enterprise – ősszel

Az ősszel kibocsátásra kerülő új verzió, az ASE 15.0 – a jelenleg kapható 12,5–ös főverzió után a Sybase „átugrotta” a következő verziószámokat, mivel a 13-ast nyugaton, míg a 14-est keleten, különösen Kínában tartják „szerencsétlen” számnak – számos jelentős fejlesztést tartalmaz.

Az ASE legfrissebb verziójával a Sybase berobbant a mára egyhangúvá vált adatbázis piacra. Másik népszerű termékét, a Sybase IQ adatbázisszoftvert – ezzel a termékkel gyakran vezeti a Sybase a TPC-H rangsort versenytársai előtt – ajánlja a cég kifejezetten adattárházakhoz, ezért az ASE fejlesztése során az elsődleges cél az optimális tranzakciós adatbázisként való felhasználhatóság volt, és nem volt szükség az adattárház követelményekhez igazodó többlet funkciók kialakítására. A másik fontos fejlesztési szempont volt a lekérdezések feldolgozásának on-line környezetben való támogatottsága. E két szempont alapján számít elsőnek a Sybase ASE adatbázis a hibrid működtetésű környezetben.

ASE 15.0
Többek között több partícionálási opció került bevezetésre, melyek a partíción belüli rész-indexeléseket támogatják: kiterjesztett XML támogatás, kiterjesztett biztonsági tulajdonságok (új adat titkosítási tulajdonságokkal),újra fejlesztett optimalizáló, valamint osztott diszk-cluster kezelés. Ez hasonló lesz az Oracle RAC (real application cluster) technológiájához, azonban a Sybase támogatja a sub-cluster-ek létrehozását is, segítve ezzel a szolgáltatási szintek karbantartását.

Szintén újdonság a virtuális és materializált számított oszlopok (computed columns) megjelenése, és a függvény-alapú indexek kezelése. Az újra tervezett optimalizáló felhasználja, illetve kiegészíti a 90-es évek elején Graefe és McKenna „Volcano Optimizer Generator” fejlesztését. Kiaknázza azt az implicit sorrendet, amely az indexen való vándorláskor keletkezik, és amely felhasználható a query feldolgozásakor, minimalizálva indexen való áthaladások számát. Így a gyakran előforduló query-knél (például Join függvények index nélkül, vektor aggregálás Group By-jal, többszörös skalár aggregálás stb.) az új optimalizálás jelentős teljesítmény növekedést eredményez. Ez a módszer egy tesztelés alkalmával az I/O műveletekben legkevesebb 83%-ot takarított meg, a query teljesítményében pedig minimálisan 186% javulást hozott.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd