Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sybase: Adaptive Server Enterprise – ősszel

Laptop

Sybase: Adaptive Server Enterprise – ősszel

Az ősszel kibocsátásra kerülő új verzió, az ASE 15.0 – a jelenleg kapható 12,5–ös főverzió után a Sybase „átugrotta” a következő verziószámokat, mivel a 13-ast nyugaton, míg a 14-est keleten, különösen Kínában tartják „szerencsétlen” számnak – számos jelentős fejlesztést tartalmaz.

Az ASE legfrissebb verziójával a Sybase berobbant a mára egyhangúvá vált adatbázis piacra. Másik népszerű termékét, a Sybase IQ adatbázisszoftvert – ezzel a termékkel gyakran vezeti a Sybase a TPC-H rangsort versenytársai előtt – ajánlja a cég kifejezetten adattárházakhoz, ezért az ASE fejlesztése során az elsődleges cél az optimális tranzakciós adatbázisként való felhasználhatóság volt, és nem volt szükség az adattárház követelményekhez igazodó többlet funkciók kialakítására. A másik fontos fejlesztési szempont volt a lekérdezések feldolgozásának on-line környezetben való támogatottsága. E két szempont alapján számít elsőnek a Sybase ASE adatbázis a hibrid működtetésű környezetben.

ASE 15.0
Többek között több partícionálási opció került bevezetésre, melyek a partíción belüli rész-indexeléseket támogatják: kiterjesztett XML támogatás, kiterjesztett biztonsági tulajdonságok (új adat titkosítási tulajdonságokkal),újra fejlesztett optimalizáló, valamint osztott diszk-cluster kezelés. Ez hasonló lesz az Oracle RAC (real application cluster) technológiájához, azonban a Sybase támogatja a sub-cluster-ek létrehozását is, segítve ezzel a szolgáltatási szintek karbantartását.

Szintén újdonság a virtuális és materializált számított oszlopok (computed columns) megjelenése, és a függvény-alapú indexek kezelése. Az újra tervezett optimalizáló felhasználja, illetve kiegészíti a 90-es évek elején Graefe és McKenna „Volcano Optimizer Generator” fejlesztését. Kiaknázza azt az implicit sorrendet, amely az indexen való vándorláskor keletkezik, és amely felhasználható a query feldolgozásakor, minimalizálva indexen való áthaladások számát. Így a gyakran előforduló query-knél (például Join függvények index nélkül, vektor aggregálás Group By-jal, többszörös skalár aggregálás stb.) az új optimalizálás jelentős teljesítmény növekedést eredményez. Ez a módszer egy tesztelés alkalmával az I/O műveletekben legkevesebb 83%-ot takarított meg, a query teljesítményében pedig minimálisan 186% javulást hozott.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés