Connect with us

technokrata

Az Opera nem „hazudja” magát többé Internet Explorernek

Laptop

Az Opera nem „hazudja” magát többé Internet Explorernek

Az évek óta tartó gyakorlat nemsokára véget érhet: a norvég böngészőben meg fog változni az alapértelmezett böngészőágens. Amikor ez bekövetkezik, akkor már nem Internet Explorernek, hanem Operának azonosítja be magát a szoftver.

Inkompatibilitás – a fogalom nem csak hardvereszközök terén jelentkezik, sőt, még a szoftvereknél sem csak a különböző platformokra, operációs rendszerekre készült alkalmazásokat sújtja. Erre az egyik legjobb példa a webböngészők területe: ami Internet Explorerrel tökéletesen megjelenik, az egy alternatív browserrel nem feltétlenül néz ki ugyanúgy. Erről többnyire ráadásul nem is a Microsoftnak konkurenciát támasztó program tehet: az IE némely webszabványt dinamikusan értelmez, s mivel a legtöbb weboldalt ehhez a böngészőhöz optimalizálták, ezért az alternatívát jelentő szoftvereknél (Firefox, Mozilla, Opera stb.) eltérhet a megjelent látvány.

Egy browser, amikor kérelmet küld egy weblap irányába, egyben elküldi saját User Agent (UA) azonosítóját is. Ez azonosítja be az alkalmazást: a böngésző neve és verziószáma egyaránt megtalálható benne. Sok webhelyen ennek alapján állítják össze a látogatók által böngészésre használt programok statisztikáját.

A legtöbb forgalommérést végző website mindeddig azt érzékelte, hogy az Operát igen kevesen használják. Ennek az (is) lehet az oka, hogy a norvég szoftver az UA-ban önmagát Internet Explorernek állítja be. Miért van (volt) erre szükség? Nos, épp a fent említett inkompatibilitás vezetett oda, hogy a fejlesztők úgy döntöttek: inkább „becsapják” a website-ok üzemeltetőit, és a Microsoft alkalmazásának álcázzák a browsert, csak helyesen jelenjen meg a tartalom.

A norvég fejlesztőgárda a 8-as verzió kiadásával döntött úgy, hogy nem fogja tovább „rejtegetni” az Operát – igaz, az UA módosítása az eddig kiadott 8.x-es verziókban még nem következett be. Habár még mindig akadnak olyan oldalak, amelyek nem jól (vagy sehogy sem) jelennek meg a böngészőben, ám ezek száma (főleg a Firefox előretörésének köszönhetően) egyre csekélyebb. Az ilyen site-ok esetében sem kell azonban majd a jövőben aggódni: a norvég cég tervei szerint az Opera továbbra is be fogja tudja vetni az UA hamisítást.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd