Connect with us

technokrata

Az Opera nem „hazudja” magát többé Internet Explorernek

Laptop

Az Opera nem „hazudja” magát többé Internet Explorernek

Az évek óta tartó gyakorlat nemsokára véget érhet: a norvég böngészőben meg fog változni az alapértelmezett böngészőágens. Amikor ez bekövetkezik, akkor már nem Internet Explorernek, hanem Operának azonosítja be magát a szoftver.

Inkompatibilitás – a fogalom nem csak hardvereszközök terén jelentkezik, sőt, még a szoftvereknél sem csak a különböző platformokra, operációs rendszerekre készült alkalmazásokat sújtja. Erre az egyik legjobb példa a webböngészők területe: ami Internet Explorerrel tökéletesen megjelenik, az egy alternatív browserrel nem feltétlenül néz ki ugyanúgy. Erről többnyire ráadásul nem is a Microsoftnak konkurenciát támasztó program tehet: az IE némely webszabványt dinamikusan értelmez, s mivel a legtöbb weboldalt ehhez a böngészőhöz optimalizálták, ezért az alternatívát jelentő szoftvereknél (Firefox, Mozilla, Opera stb.) eltérhet a megjelent látvány.

Egy browser, amikor kérelmet küld egy weblap irányába, egyben elküldi saját User Agent (UA) azonosítóját is. Ez azonosítja be az alkalmazást: a böngésző neve és verziószáma egyaránt megtalálható benne. Sok webhelyen ennek alapján állítják össze a látogatók által böngészésre használt programok statisztikáját.

A legtöbb forgalommérést végző website mindeddig azt érzékelte, hogy az Operát igen kevesen használják. Ennek az (is) lehet az oka, hogy a norvég szoftver az UA-ban önmagát Internet Explorernek állítja be. Miért van (volt) erre szükség? Nos, épp a fent említett inkompatibilitás vezetett oda, hogy a fejlesztők úgy döntöttek: inkább „becsapják” a website-ok üzemeltetőit, és a Microsoft alkalmazásának álcázzák a browsert, csak helyesen jelenjen meg a tartalom.

A norvég fejlesztőgárda a 8-as verzió kiadásával döntött úgy, hogy nem fogja tovább „rejtegetni” az Operát – igaz, az UA módosítása az eddig kiadott 8.x-es verziókban még nem következett be. Habár még mindig akadnak olyan oldalak, amelyek nem jól (vagy sehogy sem) jelennek meg a böngészőben, ám ezek száma (főleg a Firefox előretörésének köszönhetően) egyre csekélyebb. Az ilyen site-ok esetében sem kell azonban majd a jövőben aggódni: a norvég cég tervei szerint az Opera továbbra is be fogja tudja vetni az UA hamisítást.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek