Connect with us

Hirdetés

technokrata

Családtörténet program

Laptop

Családtörténet program

A program lehetőséget teremt a diákoknak, szüleiknek, a pedagógusoknak és minden érdeklődőnek, hogy feldolgozhassák családjuk történetét, rendezhessék digitalizált tárgyi emlékeiket felmenőikről.

Az OM különösen fontosnak tartja a mikrotörténeti ismeretek bővítését Magyarországon, ahol az elmúlt évszázad történelmi megrázkódtatásainak következtében egész nemzedékek nőttek fel a hagyományok, a családi emlékezet teljes körének ismerete nélkül. Olyan tudásról van szó, amely a felhasználók számára összekapcsolhatja a család, a családtagok történetét a nemzeti történelem tankönyvekből ismert eseményeivel, ezáltal hozzájárul a múlt mélyebb megértéséhez, a helyi és nemzeti azonosságtudat bővüléséhez.

A szoftver mintafeladatokat, tanári segédletet tartalmaz, és próbaképpen bemutatja néhány történelmi család családfáját. A közoktatásban egyaránt használható az informatika oktatásában, illetve történelem- és osztályfőnöki órákon, alkalmas dolgozatok készítésére is.
Vannak iskolák, amelyekben már folyik hasonló kezdeményezés, az ő munkájukat is segíteni kívánjuk a szoftverrel.

A szoftver
Az Oktatási Minisztérium kezdeményezésére kifejlesztett családtörténet-feldolgozó szoftver célja, hogy a felhasználókat saját családjuk, mikrokörnyezetük történetének kutatására, megismerésére, a fennmaradt írásos, tárgyi emlékek, szóbeli hagyományok digitális megőrzésére ösztönözze.

A családtörténet-feldolgozó szoftver egy webszerverről futó alkalmazás, amit Interneten keresztül bárki elérhet, és egy regisztrációs folyamat után szabadon használhat. A futtatást egy adatbázis szerver és egy webszerver végzi. A felhasználóknak a szoftver használata során lehetőségük nyílik a családfa adatokon túl képek és dokumentumok feltöltésére is, melyek tárhelye mintegy 50 Mbyte lehet, igénylés esetén még akár ennél is több. A háttértár első körben 5000 felhasználó kiszolgálására lesz alkalmas, amit az igények növekedésével tetszőlegesen lehet bővíteni.

Adatvédelem
A szoftver fejlesztésekor az adatvédelmi biztos ajánlásainak és útmutatásainak megfelelően két adatvédelmi problémát kellett kiküszöbölni:

1. Személyes adat csak az adott személy hozzájárulásával kezelhető: nem lehetséges a bevitt adatok Internetes elérhetőségének biztosítása, közzététele. Ezért a szoftver módosításra került, csak azok láthatják a személyes adatokat, akiknek a felhasználó erre külön engedélyt ad. A felhasználót pedig egy adatvédelmi nyilatkozat figyelmezteti, hogy mikor, milyen feltételek mellett adhat engedélyt másoknak az általa felvitt személyek adatainak megtekintéséhez.

2. Jogosulatlan adatkezelés: az Oktatási Minisztérium nem végezheti az adatok összegyűjtését és tárolását. Megoldásként a szerverek és háttértárolók a Magyar Országos Levéltárba kerültek. Az OM és a Levéltár megállapodásban rögzítette, hogy az üzemeltetést és karbantartást az Országos Levéltár végzi.

A program több oldalról is védi a felhasználókat. A szoftveren keresztül, csakis bejelentkezés útján, jelszó megadásával lehet megtekinteni vagy módosítani a bevitt adatokat. A külső támadások ellen tűzfal véd, az információk kezelését pedig levéltári adminisztrátorok végzik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés