Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jubileumi könyv a digitális világról

Laptop

Jubileumi könyv a digitális világról

Modemkori hőstörténet: tízéves a digitális kultúra rádióműsora.

A Petőfi Rádió Modem Idők című produkciója egy 300 oldalas könyvvel, benne DVD-melléklettel jelentkezik. A Modemkori hőstörténet című kiadvány abból az alkalomból készült, hogy a rádióműsor 1995 nyarán hangzott el először. A kiadó az idén 80 esztendős Magyar Rádió, a támogató pedig a nemrégiben megújult T-Online Magyarország Rt. (2005. májusáig Axelero Internet)

A Modem Idők az első magyar nyelvű rádióműsor, amely megszólalt az Interneten és honlappal jelentkezett. Az első magyar rádióműsor, amely élő adásban csetelt. Az első magyar rádióműsor, amely megvalósította a látható rádiót az internetes videóközvetítéssel. Az írás megmarad és a szó is: ez az első magyar rádióműsor, amely digitális hangarchívumát építi…

Hét arc
A kötet borítóján egy óra látható a Rádió stúdióépületéből – számlapján a megszokott kezdési időpont szimbolikusan is jelzi: ez a Modem Idők korszaka. A kisebb képek a műsor munkatársai közül hetet ábrázolnak – ez egy mosolygós, emberközpontú műsor a digitális kultúráról. A kiadvány a produkció talán eddigi legnagyobb szabású vállalkozása.

Hét fejezet
A könyv nem csak a műsor történetéről, új média kísérleteiről és munkatársairól szól, hanem arról is, hogy az elmúlt évtizedben melyek voltak a digitális kultúra legfontosabb témái. Egy-egy újabb fejezetet kaptak az elhangzott sztár- és tudósinterjúk; elolvashatók a legjobb „Fanyalgó” jegyzetek, kezdőknek ajánlott az Internet-iskola sorozat 2005-ös változata és nagyon hasznos az Infoszótár tematikus válogatása.

Hét gigabyte
A lemezmellékletre felkerült a tíz év összes műsora: ez 400 adást jelent MP3Pro formában. Megtekinthető a stúdióban készült 1.500 fotó, a műsorról készített DVD-Video rendszerű kisfilm. Szignálok, bakifelvételek, Windows hátterek, az Infoszótár elektronikusan kereshető változata. Példamutató kezdeményezésnek szánjuk azt, hogy a vak olvasók megtalálják a lemezen a könyv szövegét szövegállományban.

További érdekesség, hogy a hallgatókkal együtt készítették a kiadványt: tucatnyian segítettek az interjúk legépelésében, volt aki bekapcsolódott a szervezésbe, és aki besegített a DVD keresőrendszerének kialakításába…

A kiadvány kapható a Magyar Rádió Vevőszolgálatán, a Pollack Mihály téri bejáratnál, 3.250 forintos áron. A kiadvány megjelenése illeszkedik az idén 80 éves Magyar Rádió kiadvány- és eseménysorozatához.

A kiadvány megjelenését támogatta: a T-Online Magyarország és a 80 éves Magyar Rádió.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés