Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Magyar Telekomnak van szolgáltatási kötelezettsége a bérelt vonalak kiskereskedelmi piacán

Laptop

A Magyar Telekomnak van szolgáltatási kötelezettsége a bérelt vonalak kiskereskedelmi piacán

A bérelt vonalakhoz kapcsolódóan az EU három olyan piacot jelölt meg, ahol a verseny még nem tudott kellően érvényesülni.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának legfrissebb határozata szerint a „Bérelt vonalak minimális készlete” kiskereskedelmi piacon egyedül a Magyar Telekom Rt. rendelkezik jelentős piaci erővel, így a társaságnak ezen a piacon megrendelés esetén szolgáltatási kötelezettsége van.

A bérelt vonalakhoz kapcsolódóan az EU három olyan piacot jelölt meg, ahol a verseny még nem tudott kellően érvényesülni. Ezek közül kettő nagykereskedelmi, a harmadik – a mostani határozatban szereplő, úgynevezett 7-es – kiskereskedelmi piac.

A bérelt vonalak esetében kiskereskedelmi értékesítésnek számít minden olyan üzlet, ahol a bérelt vonali szolgáltatást nem elektronikus hírközlési szolgáltató veszi igénybe és nincs továbbszolgáltatás. Ez a piac a bérelt vonalak kapacitása szerint több szegmensre bontható. A bérelt vonalak minimális készlete azt a bérelt vonali szegmenset jelöli, amely néhány meghatározott típusú analóg bérelt vonalat illetve a 2 Mbit/s-os, vagy az alatti sebességű digitális bérelt vonali szolgáltatást ölel fel.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) a piac-meghatározás, a piacelemzés és a jelentős piaci erővel (JPE) rendelkező szolgáltatók azonosítása során megállapította, hogy a bérelt vonalak minimális készlete országos piac és ezen a piacon a Magyar Telekom Rt. rendelkezik jelentős piaci erővel. A szolgáltatóra ennek megfelelően kötelezettséget rótt ki, amely szerint a bérelt vonalak minimális készletére vonatkozóan a JPE szolgáltatónak megrendelés esetén a vonatkozó jogszabályokban foglaltak figyelembe vételével szolgáltatási kötelezettsége van. A Határozat ugyanakkor nem tartalmaz kötelezést a minimális készlet díjaira vonatkozóan, mert az NHHT díjtételeket – amennyiben szükséges – a nagykereskedelmi piacra vonatkozó határozatokon keresztül akarja szabályozni.

A bérelt vonali kiskereskedelmi piacon a korábbi időszakban is hasonló ellátási kötelezettség volt érvényben, de az tágabb készletre vonatkozott. A mostani határozat így tovább élteti a korábbi kötelezettséget azzal a különbséggel, hogy ettől kezdve a minimális készlet összhangba kerül az EU direktíva szerinti választékkal.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés