Connect with us

technokrata

Kínai Ipari és Technológiai Kiállítás

Laptop

Kínai Ipari és Technológiai Kiállítás

2005. június 22–25, Budapest.

A Kínai Gazdasági Minisztérium szervezésében mintegy 70 állami tulajdonú vállalat mutatkozik be a Kínai Ipari és Technológiai kiállításon a budapesti vásárvárosban. A nagyszabású rendezvény célja a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése Magyarország és a közép- és kelet-európai térség irányába is.

A mai sajtótájékoztatón a Kínai Kereskedelmi Minisztérium igazgatóhelyettese, a Kínai Nagykövetség kereskedelmi tanácsosa, magyar részről pedig a Miniszterelnöki Hivatal magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánymegbízottja, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára és az ITDH osztályvezetője számoltak be a kapcsolatok fejlődéséről és a rendezvény előkészületeiről.

A kínai Gazdasági Minisztérium annak érdekében, hogy még szélesebb körben ismertesse a kínai vállalatok külföldön teljesített műszaki tervezői és kivitelezői tevékenységét valamint kapacitását, valamint eddig elért eredményeit, továbbá annak érdekében, hogy elősegítse a kínai vállalatok számára a magyar és a közép-kelet-európai piacok lehetőségeinek kiaknázását, 2005. június 22. és 25. között Budapesten a nemzetközi Kiállítási Központban ipari és technológiai kiállítást rendez.

A kiállítás június 22-ei ünnepélyes megnyitójára várhatóan hazánkba érkezik Chen Jian, Kína kereskedelmi miniszterhelyettese.

Ez a kiállítás a maga nemében az első Európában, világszerte pedig korábban öt alkalommal, Indiában, Egyesült Arab Emirátusokban, Indonéziában és Brazíliában is nagy sikert aratott. A kínai kormány nagy figyelmet és jelentős támogatást szentel a mostani kiállításnak, remélve, hogy a kiállítás megrendezésén keresztül sikerül megismertetni a reform és nyitás politikája, valamint a gazdaságépítés eredményeit; bemutatni a kínai cégek által külföldön végzett műszaki tervezői és kivitelezői fővállalkozásokat, a komplett gépeket és berendezéseket gyártó vállalatok erejét és képét; tovább tudja erősíteni a kínai és magyar vállalkozások közti kölcsönös kommunikációt, valamint elő tudja segíteni Kína és Magyarország gazdasági és kereskedelmi együttműködését. A kínai fél alapos munkával szervezte meg a kínai Gazdasági Minisztérium, az Építési Minisztérium, az Információs Technológiai Minisztérium és más állami szervek, valamint kínai vállalkozások ipari és technológiai kiállítói küldöttségét. Az előkészületi munkálatokat nagyban támogatta és segítette a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az ITDH, a magyar Kereskedelmi és Iparkamara és más szervek.

Mintegy 3.500 négyzetméteren több mint 70 vállalkozás 130 standon mutatkozik be. A résztvevők tevékenysége felöleli az építőipar, a vízszolgáltatás, a közlekedés, az elektromos áram, a petrolkémia, a telekommunikáció, a kohászat, vasúti közlekedés, aeronautika területét, ezek a népgazdaság minden területének erőteljes vezető vállalkozásai. A kiállítás résztvevői állami tulajdonú vállalatok, amelyek már kiemelkedő eredményeket értek el külföldi műszaki tervező és kivitelezői fővállalkozói tevékenység során.

2004-ig több mint 1.800 vállalat kapott engedélyt külföldön történő műszaki tervezői és kivitelező tevékenység folytatására. A világ szinte minden táján, mintegy 200 országban (régióban) kötött szerződéseik összértéke 156,294 milliárd USA dollár, a teljesített forgalmuk összértéke 114,028 milliárd USD. A tervezési projektcsomagok kiterjednek az építőipar, útépítés, közlekedés, petrolkémia, elektromos áram-, víz- és bányászati erőforrások, telekommunikáció, gépek és berendezések, kohászat stb. más területekre. A különféle kivitelezői munkák folyamán pedig mind nagyobb súlyt kapnak a technológiát tartalmazó megoldások, s az építőipar aránya csökken. A 2003-as év során az amerikai Engineering News Record (ENR) 47 kínai vállalatot választott a világ 225 legnagyobb nemzetközi fővállalkozói közé.

Kína technológiai és tőkeexportja révén is a világgazdaság fontos szereplőjévé vált. 2004-ben a távol-keleti ország 33 milliárd dolláros külföldi befektetésével a világ 4. legnagyobb tőkeexportőrévé vált. Technológiában számos területen világelső, egyebek között a erőműépítésben és duzzasztógátak építésében egyedülálló megoldásokkal rendelkezik. Magyarországon kínai cégek eddig 3-400 millió dollárt fektettek be – magyar cégek pedig mintegy hárommillió dollárt fektettek be Kínában.

Mint Huszty András, a Miniszterelnöki Hivatal magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánymegbízottja elmondta, a két ország kereskedelmi kapcsolatai folyamatosan fejlődnek, 2004-ben 3,13 milliárd dollárt tett ki a forgalom. Az idei első negyedévben kínai export 940 millió dollár volt – ebből 820 millió volt a gépek és elektronika, a magyar kivitel pedig 60 millió dollár volt – aminek a kétharmadát tették ki a gépek és az elektronika. Ez azt jelenti, hogy hazánk Kína legnagyobb közép-kelet-európai kereskedelmi partnere. A június 22-i kiállításra a magyar Gazdasági Minisztérium meghívta a régió társminisztériumait, a kínai szervezők pedig a térség fontos ipari cégeit, ami alátámasztja azt az állítást, hogy Magyarország a közép-kelet-európai kereskedelmi kapcsolatok kapuja Kína számára.

A reform és nyitás politikájának kezdete óta a gazdaságépítés Kínában elért eredményei felkeltették a világ figyelmét: a hazai mezőgazdasági építési potenciál folyamatosan növekszik, a nép életszínvonala szakadatlanul emelkedik, Kína és a világ országainak gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai napról napra szorosabbak, Kína mára már a globális gazdaság fejlődésének fontos alkotóeleme lett.

A kínai kormány nagy fontosságot tulajdonít a világ különböző országaival fenntartott műszaki tervező és kivitelező fővállalkozói kapcsolatok fejlesztésének, a technológiai együttműködésnek, és aktívan támogatja és buzdítja az erős kínai vállalkozásokat, hogy a világ országaiban vállaljanak különböző tervezői projekteket.

„Ez a kiállítás egy kiváló alkalom arra, hogy magyar barátaink megismerjék a kínai vállalatok kapacitását és eredményeit, és mi is invitáljuk a magyar és szomszédos országok hasonló jellegű vállalkozásait, hogy látogassanak el a kiállításra, vegyenek részt a szakmai fórumokon.” – mondta Wang Yingqi, a Kínai Kereskedelmi Minisztérium igazgatóhelyettese – „Hiszem, hogy ezen a kiállításon keresztül feltétlenül ki tudják a kínai vállalatok terjeszteni a Közép-kelet-európai térségben a befolyásukat/hatásukat, elősegíthetik a kínai és a helyi vállalkozások valamint a népek kölcsönös megismerését, előmozdíthatják a bilaterális és multilaterális gazdasági és kereskedelmi együttműködés szélességének és mélységének további fejlesztését.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle