Connect with us

technokrata

A Microsoft az Európai Bizottsággal való együttműködésre vonatkozó állásfoglalása

Laptop

A Microsoft az Európai Bizottsággal való együttműködésre vonatkozó állásfoglalása

A Microsoft eljuttatta az Európai Bizottsághoz az együttműködéssel kapcsolatos lépésekről szóló megállapodás-tervezetét, beleegyezését adta az új jogdíj struktúrába és bejelentette a Windows XP Home Edition N és a Windows XP Professional N közzétételeinek időpontjait.

A Microsoft Corporation megerősítette, hogy az Európai Bizottság 2004. március 24-i határozata kapcsán, az együttműködésre vonatkozó rész teljesítésére vonatkozólag számos engedményt hajlandó tenni. A vállalat a múlt héten juttatta el javaslatait a Bizottsághoz, amelyben többek között egy, az együttműködéssel kapcsolatos lépések megvalósítására vonatkozó megállapodás-tervezet is szerepel. A Microsoft beleegyezett továbbá abba az új jogdíj struktúrába, amely a Windows protokolljainak nem Microsoft-termékekben való felhasználására és licencelésére vonatkozik, és ezáltal szélesebb kínálatot és nagyobb testreszabhatóságot tesz lehetővé. A Microsoft Corporation emellett ismertette a Windows XP Home Edition N és a Windows XP Professional N közzétételeinek időpontjait. A Windows két új verziója az Európai Bizottság 2004. márciusi döntése értelmében kerül forgalomba.

„Az elmúlt néhány héten nagyon komoly engedményeket tettünk annak érdekében, hogy bizonyos összetett kérdéseket megoldjunk” – mondta Steve Ballmer, a Microsoft Corporation vezérigazgatója. „Nagyon komolyan vesszük felelősségünket Európában, és a továbbiakban is nagy figyelmet fogunk szentelni annak, hogy vállalásainkat minden tekintetben betartsuk.”

Az Európai Bizottság nyilatkozata szerint a Microsoft által javasolt intézkedéseket, illetve a cég frissített licencelési programját egy piaci tesztnek vetik alá, amelyben az iparág szereplői vesznek részt.

„Jelentős változtatásokat végeztünk, hogy kielégítő választ adjunk a Bizottság felvetéseire” – mondta Brad Smith, a Microsoft vezető jogtanácsosa. „Ezeket az együttműködéssel kapcsolatos intézkedéseket nem csak Európában, hanem az egész világon bevezetjük.”

A Microsoft ennek értelmében új lehetőségeket kínál a fejlesztőknek, melyek révén olyan szoftverkódokat állíthatnak elő, amelyek tartalmazzák a Microsoft technológiáinak kódjait és nyílt forrású programkódokat is, mindeközben biztosítva, hogy a Microsoft technológiáira különálló licencszerződés vonatkozzék.

„Kreatív módon tettük lehetővé a fejlesztők számára a technológiánkkal és a nyílt forráskódú szoftverekkel való egyidejű munkát, mindemellett védelmet biztosítva szellemi tulajdonunknak” – mondta Smith. „Azzal kapcsolatban nem jutottunk még megállapodásra a Bizottsággal, hogy a nyílt forráskódú fejlesztők a fentieken túlmenően közzétehetik-e a technológiánkat megvalósító forráskódot, de készen állunk arra, hogy ebben a kérdésben bírósághoz forduljunk útmutatásért.”

A Microsoft által meghatározott jogdíjak ár/érték arányát a Bizottság megbízottja át fogja tekinteni. A Microsoft beleegyezett abba, hogy a jogdíjak mértékét olyan szinten kell megállapítani, amely más fejlesztők számára üzletileg is ésszerű felhasználást tesz lehetővé, illetve, hogy ezek a jogdíjak ne tükrözzék a vállalatnak a Windows széles körű használatából fakadó piaci erőfölényét. A jogdíjak mértékét a szokásos értékelési technikák alapján is megvizsgálják; értékelik többek között, hogy a protokollok mennyire innovatívak, és áttekintik az összemérhető technológiák piaci árait is.

A Windows XP Home Edition N és a Windows XP Professional N, a Windows XP operációs rendszer új, Windows Media Player nélküli verziói 2005 januárjában jutottak el a számítógépgyártókhoz. Kibocsátásukat követően azonban az Európai Bizottság további módosításokat kért. A termékek június 15-től angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven válnak elérhetővé a számítógépgyártók számára, az értékesítési csatornák, beleértve a kis- és nagykereskedelmi licencértékesítőket, július 1-én juthatnak hozzá. A Windows XP módosított változatai cseh, dán, holland, görög, magyar, norvég, lengyel, portugál és svéd nyelveken csak július 1-től lesznek elérhetőek a gyártók számára, a többi értékesítési csatornán keresztül ezen verziókhoz július 15-től lehet hozzájutni.

A döntés következtében a gyártók és végfelhasználók a szoftverrel együtt más média-lejátszókat is installálhatnak gépükre.

A Microsoft a múlt hét elején eljutatta azt a CD-t az Európai Tanácsnak, amely mindkét módosított terméket tartalmazta.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle