Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft az Európai Bizottsággal való együttműködésre vonatkozó állásfoglalása

Laptop

A Microsoft az Európai Bizottsággal való együttműködésre vonatkozó állásfoglalása

A Microsoft eljuttatta az Európai Bizottsághoz az együttműködéssel kapcsolatos lépésekről szóló megállapodás-tervezetét, beleegyezését adta az új jogdíj struktúrába és bejelentette a Windows XP Home Edition N és a Windows XP Professional N közzétételeinek időpontjait.

A Microsoft Corporation megerősítette, hogy az Európai Bizottság 2004. március 24-i határozata kapcsán, az együttműködésre vonatkozó rész teljesítésére vonatkozólag számos engedményt hajlandó tenni. A vállalat a múlt héten juttatta el javaslatait a Bizottsághoz, amelyben többek között egy, az együttműködéssel kapcsolatos lépések megvalósítására vonatkozó megállapodás-tervezet is szerepel. A Microsoft beleegyezett továbbá abba az új jogdíj struktúrába, amely a Windows protokolljainak nem Microsoft-termékekben való felhasználására és licencelésére vonatkozik, és ezáltal szélesebb kínálatot és nagyobb testreszabhatóságot tesz lehetővé. A Microsoft Corporation emellett ismertette a Windows XP Home Edition N és a Windows XP Professional N közzétételeinek időpontjait. A Windows két új verziója az Európai Bizottság 2004. márciusi döntése értelmében kerül forgalomba.

„Az elmúlt néhány héten nagyon komoly engedményeket tettünk annak érdekében, hogy bizonyos összetett kérdéseket megoldjunk” – mondta Steve Ballmer, a Microsoft Corporation vezérigazgatója. „Nagyon komolyan vesszük felelősségünket Európában, és a továbbiakban is nagy figyelmet fogunk szentelni annak, hogy vállalásainkat minden tekintetben betartsuk.”

Az Európai Bizottság nyilatkozata szerint a Microsoft által javasolt intézkedéseket, illetve a cég frissített licencelési programját egy piaci tesztnek vetik alá, amelyben az iparág szereplői vesznek részt.

„Jelentős változtatásokat végeztünk, hogy kielégítő választ adjunk a Bizottság felvetéseire” – mondta Brad Smith, a Microsoft vezető jogtanácsosa. „Ezeket az együttműködéssel kapcsolatos intézkedéseket nem csak Európában, hanem az egész világon bevezetjük.”

A Microsoft ennek értelmében új lehetőségeket kínál a fejlesztőknek, melyek révén olyan szoftverkódokat állíthatnak elő, amelyek tartalmazzák a Microsoft technológiáinak kódjait és nyílt forrású programkódokat is, mindeközben biztosítva, hogy a Microsoft technológiáira különálló licencszerződés vonatkozzék.

„Kreatív módon tettük lehetővé a fejlesztők számára a technológiánkkal és a nyílt forráskódú szoftverekkel való egyidejű munkát, mindemellett védelmet biztosítva szellemi tulajdonunknak” – mondta Smith. „Azzal kapcsolatban nem jutottunk még megállapodásra a Bizottsággal, hogy a nyílt forráskódú fejlesztők a fentieken túlmenően közzétehetik-e a technológiánkat megvalósító forráskódot, de készen állunk arra, hogy ebben a kérdésben bírósághoz forduljunk útmutatásért.”

A Microsoft által meghatározott jogdíjak ár/érték arányát a Bizottság megbízottja át fogja tekinteni. A Microsoft beleegyezett abba, hogy a jogdíjak mértékét olyan szinten kell megállapítani, amely más fejlesztők számára üzletileg is ésszerű felhasználást tesz lehetővé, illetve, hogy ezek a jogdíjak ne tükrözzék a vállalatnak a Windows széles körű használatából fakadó piaci erőfölényét. A jogdíjak mértékét a szokásos értékelési technikák alapján is megvizsgálják; értékelik többek között, hogy a protokollok mennyire innovatívak, és áttekintik az összemérhető technológiák piaci árait is.

A Windows XP Home Edition N és a Windows XP Professional N, a Windows XP operációs rendszer új, Windows Media Player nélküli verziói 2005 januárjában jutottak el a számítógépgyártókhoz. Kibocsátásukat követően azonban az Európai Bizottság további módosításokat kért. A termékek június 15-től angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven válnak elérhetővé a számítógépgyártók számára, az értékesítési csatornák, beleértve a kis- és nagykereskedelmi licencértékesítőket, július 1-én juthatnak hozzá. A Windows XP módosított változatai cseh, dán, holland, görög, magyar, norvég, lengyel, portugál és svéd nyelveken csak július 1-től lesznek elérhetőek a gyártók számára, a többi értékesítési csatornán keresztül ezen verziókhoz július 15-től lehet hozzájutni.

A döntés következtében a gyártók és végfelhasználók a szoftverrel együtt más média-lejátszókat is installálhatnak gépükre.

A Microsoft a múlt hét elején eljutatta azt a CD-t az Európai Tanácsnak, amely mindkét módosított terméket tartalmazta.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés