Connect with us

technokrata

Fájlkezelés a négyzeten

Laptop

Fájlkezelés a négyzeten

Aki már régóta dolgozik a számítógéppel, bizonyára megtalálta a kedvenc fájlkezelőjét. Bőséges a kínálat ilyen segédeszközökből, és az ember sokszor nem is tudja, melyiket válassza.

A kétpaneles állományparancsnokok hagyományait követő xplorer2 története korábbra nyúlik vissza: már elődje, a 2xExplorer is nagy népszerűséget vívott ki magának a nemzetközi szoftverkönyvtárakban, mert kevés helyet kér a merevlemezen, viszont olyan jól átgondoltak a szolgáltatásai, hogy a használója mentesül plusz segédletek (fájldarabolás, szinkronizálás, duplikátumkeresés stb.) igénybe vételétől. A fájlok visszaállíthatatlan törléséhez sincs szükség semmiféle egyéb megoldásra, mert az xplorer2 Műveletek menüjében a Megsemmisítés paranccsal teljesen eltávolíthatjuk a kijelölt elemeket.

Kiemelésre méltó a korlátlan mennyiségben létrehozható átmeneti tároló, amibe a fájlrendszer bármely pontjáról rakhatók be objektumok. Ez a lista – pl. fontos iratok, HTML-oldalak – elmenthetők, így legközelebb nem kell újra egybehordani őket, hanem csak a listát megnyitni. Amikor almappákat tartalmazó mappát jelölünk ki, majd leütjük a Shift+Enter gyorsbillentyűt vagy a Fájl menüben az Egyszintű tallózás menüpontra kattintunk, akkor ugyancsak az átmeneti tárolóban látjuk viszont – mappák nélkül – a tartalmat, hogy könnyebben dolgozhassunk az állományokkal.

Egy másik kuriózum az alternatív adatfolyamokkal való munka. Az alternatív adatfolyam az NTFS fájlrendszerre jellemző, ez teszi lehetővé nem a fájlban tárolt adatok megadását, mint pl. a Tulajdonságok párbeszédablak Összegzés fülén bevihető információkat. Amikor az ilyen fájlokat FAT fájlrendszerre (pl. hajlékonylemezre) másoljuk, szorgos munkánknak egyből hűlt nyomát találjuk. Az xplorer2 segítségével ezeket az információkat hozzácsomagolhatjuk a fájlhoz, így kiírhatjuk floppy-ra, és nem vesznek el. A szépséghibája csak az a dolognak, hogy a fájl így nem futtatható, ki kell csomagolnunk – ugyancsak az xplorer2-vel megtehetjük.

Ha van egy almappákat tartalmazó mappánk, melyben ide-oda kellene navigálni, ezt áthidalhatjuk a mappák „kilapításával”, ami alatt az értendő, hogy jelöljük ki az almappákat tartalmazó mappát, majd a Fájl menüben kattintsunk az Egyszintű tallózás parancsra. Ennek hatására megnyílik egy átmeneti tároló ablak, ami a valamennyi almappában lévő fájlokat egyetlen listába foglalja. A navigálás annyira egyszerű a fájllabirintusban, hogy a panel fejlécében kijelzett útvonal megfelelő elemére kell csak kattintanunk, ha egy szinttel följebb akarunk jutni. Így akár több szintet is ugorhatunk egyszerre.

A csökkentett képességű, de magánfelhasználók és oktatási intézmények számára ingyenes „lite” verzióhoz képest a professzionális változatban (amely június 12-ig bevezetõ áron szerezhető be) többek közt egyedi mappabeállításink lehetnek, menthetők a fülek, átmeneti tárolókat nyithatunk, tetszőleges szűrőkkel szűrhetünk és jelölhetünk ki fájlokat.

A tegnap, június 6-án kiadott 1.3.0.0-s verzió már érti a magyar nyelvet is. Lefordításra került a vagy 170 tipp is, amihez egy külön csomag letöltésével juthatunk hozzá, mert a telepítőkészlet nem tartalmazza.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle