Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fájlkezelés a négyzeten

Laptop

Fájlkezelés a négyzeten

Aki már régóta dolgozik a számítógéppel, bizonyára megtalálta a kedvenc fájlkezelőjét. Bőséges a kínálat ilyen segédeszközökből, és az ember sokszor nem is tudja, melyiket válassza.

A kétpaneles állományparancsnokok hagyományait követő xplorer2 története korábbra nyúlik vissza: már elődje, a 2xExplorer is nagy népszerűséget vívott ki magának a nemzetközi szoftverkönyvtárakban, mert kevés helyet kér a merevlemezen, viszont olyan jól átgondoltak a szolgáltatásai, hogy a használója mentesül plusz segédletek (fájldarabolás, szinkronizálás, duplikátumkeresés stb.) igénybe vételétől. A fájlok visszaállíthatatlan törléséhez sincs szükség semmiféle egyéb megoldásra, mert az xplorer2 Műveletek menüjében a Megsemmisítés paranccsal teljesen eltávolíthatjuk a kijelölt elemeket.

Kiemelésre méltó a korlátlan mennyiségben létrehozható átmeneti tároló, amibe a fájlrendszer bármely pontjáról rakhatók be objektumok. Ez a lista – pl. fontos iratok, HTML-oldalak – elmenthetők, így legközelebb nem kell újra egybehordani őket, hanem csak a listát megnyitni. Amikor almappákat tartalmazó mappát jelölünk ki, majd leütjük a Shift+Enter gyorsbillentyűt vagy a Fájl menüben az Egyszintű tallózás menüpontra kattintunk, akkor ugyancsak az átmeneti tárolóban látjuk viszont – mappák nélkül – a tartalmat, hogy könnyebben dolgozhassunk az állományokkal.

Egy másik kuriózum az alternatív adatfolyamokkal való munka. Az alternatív adatfolyam az NTFS fájlrendszerre jellemző, ez teszi lehetővé nem a fájlban tárolt adatok megadását, mint pl. a Tulajdonságok párbeszédablak Összegzés fülén bevihető információkat. Amikor az ilyen fájlokat FAT fájlrendszerre (pl. hajlékonylemezre) másoljuk, szorgos munkánknak egyből hűlt nyomát találjuk. Az xplorer2 segítségével ezeket az információkat hozzácsomagolhatjuk a fájlhoz, így kiírhatjuk floppy-ra, és nem vesznek el. A szépséghibája csak az a dolognak, hogy a fájl így nem futtatható, ki kell csomagolnunk – ugyancsak az xplorer2-vel megtehetjük.

Ha van egy almappákat tartalmazó mappánk, melyben ide-oda kellene navigálni, ezt áthidalhatjuk a mappák „kilapításával”, ami alatt az értendő, hogy jelöljük ki az almappákat tartalmazó mappát, majd a Fájl menüben kattintsunk az Egyszintű tallózás parancsra. Ennek hatására megnyílik egy átmeneti tároló ablak, ami a valamennyi almappában lévő fájlokat egyetlen listába foglalja. A navigálás annyira egyszerű a fájllabirintusban, hogy a panel fejlécében kijelzett útvonal megfelelő elemére kell csak kattintanunk, ha egy szinttel följebb akarunk jutni. Így akár több szintet is ugorhatunk egyszerre.

A csökkentett képességű, de magánfelhasználók és oktatási intézmények számára ingyenes „lite” verzióhoz képest a professzionális változatban (amely június 12-ig bevezetõ áron szerezhető be) többek közt egyedi mappabeállításink lehetnek, menthetők a fülek, átmeneti tárolókat nyithatunk, tetszőleges szűrőkkel szűrhetünk és jelölhetünk ki fájlokat.

A tegnap, június 6-án kiadott 1.3.0.0-s verzió már érti a magyar nyelvet is. Lefordításra került a vagy 170 tipp is, amihez egy külön csomag letöltésével juthatunk hozzá, mert a telepítőkészlet nem tartalmazza.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés