Connect with us

technokrata

A Red Hat “szabadul” ingyenes operációs rendszerétől

Laptop

A Red Hat “szabadul” ingyenes operációs rendszerétől

A Red Hat bejelentette, hogy az ingyenesen elérhető Fedora-val kapcsolatos teendőkért immár egy különálló szervezet a felelős.

A Red Hat, mint disztribúció elsősorban a vállalati szegmensben erős. A nyíltforrású operációs rendszert fejlesztő cég azonban Fedora néven kiad egy olyan változatot is, amelyet az otthoni felhasználóknak szán. Természetesen a bárki számára letölthető szoftver nem tartalmaz olyan részletes terméktámogatást, mint az Enterprise verzió, viszont a két ág (vállalati, otthoni operációs rendszer) 2002-es szétválasztása óta sem hanyagolták el továbbfejlesztését, így a linuxos felhasználók között kedveltté vált.

A minap egy új, radikálisabb lépésre szánta el magát a Red Hat: a „saját lábára” kívánja állítani a Fedorát. Ez persze nem jelenti azt, hogy a cég teljesen meg akar szabadulni a disztribúciótól, hiszen az mindig is fontos volt számára. Többek között image-fejlesztés szempontjából, hiszen így a Red Hat felvállalhatja a nyíltforrású közösséggel való együttműködő szervezet szerepét. A vállalat képviseletében Mark Webbink úgy nyilatkozott még a múlt hét végén, hogy habár pénzügyileg továbbra is a Red Hattól függ a Fedora, a lépéssel ki kívánják szélesíteni az operációs rendszert fejlesztők közösségének lehetőségeit, jobban be szeretnék vonni őket a nyíltforrású szoftver életébe.

Az alapítvány létrehozásával és működési feladatának bejelentésével egy időben számolt be a vállalat a Fedora legújabb, 4-es változatának megjelenéséről is. Ez a verzió még szélesebb körűen támogatja a különböző processzorokat, a Xen szoftver révén akár több operációs rendszert is lehet egy számítógépen futtatni, valamint a GCC compiler is megújult, többek között.

Szoftverszabadalmak

Webbink a bejelentés alkalmával szólt pár szót a szoftverszabadalmakról is. Bejelentette, hogy a Red Hat létrehozza a cége által létrehozott szabadalmak megosztására a saját, úgynevezett Software Patent Commons rendszerét. Ezenfelül felemelte a szavát a nagy fejlesztőcégek által bevett szokásnak mondható szabadalmaztatási gyakorlat ellen. Webbink szerint a Red Hatnek nem szabad olyan irányba elmozdulnia, ahol az alapvető funkciók levédésével akadályozni lehet az innovációt. Szerinte a szabadom nem egyezik meg az innovációval, sőt, bizonyos esetekben éppenhogy ellene dolgozik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle