Connect with us

Piacelemzés az EU-ban: Magyarország az élen

Laptop

Piacelemzés az EU-ban: Magyarország az élen

A piacelemzési folyamatban második helyen áll az EU-ban Magyarország

Magyarország az Európai Unió 25 tagállama között a második helyen áll, az újonnan csatlakozók között pedig az első a piacelemzések területén, mondta Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

Pataki az EP néppárti frakciójának május 31-i meghallgatásán vett részt vendégelőadóként, Viviane Reding, az Unió információs társadalom és média ügyeiért felelős európai biztosának, a brit OFCOM elnökének és több nagy nemzetközi távközlési szolgáltató (Deutsche Telekom, Telecom Italia) vezetőjének a társaságában. A rendezvény célja az volt, hogy az EP képviselők a vezetők és szakértők meghallgatásával felmérhessék, hogy hogyan áll a 2002-ben hatályba léptetett uniós keretszabályozás végrehajtása, illetve az, hogy a meghallgatás elősegítse a végrehajtás és a stratégia jövőre tervezett hivatalos felülvizsgálatát.

Viviane Reding és a nemzeti hatóságok előadó vezetői egyetértettek abban, hogy fokozni kell az együttműködést a brüsszeli bizottság és a nemzeti hatóságokat tömörítő tanácsadó testület között. A felek a jövő legnagyobb kihívásai között az újgenerációs technológiákat, valamint az információs formák közötti konvergenciát, összekapcsolódást említették. Előbbiek a hagyományos távközlési hálózatok nagyfokú változását vetítik előre – további szabályozási szükséglettel -, utóbbiak pedig a kábeltévé, telefon és a szélessávú Internet-szolgáltatás együttes lehetőségét jelentik.

„Ezekkel a kérdésekkel a jövőben mind a bizottságnak, mind a nemzeti hatóságoknak foglalkozniuk kell.” – mondta Pataki Dániel, aki a meghallgatáson kiemelte, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban mind a mobil-, mind a vezetékes telefon nagykereskedelmi díjai elérték az EU korábbi országainak átlagát és 2004-ben Magyarország történetében először abszolút mértékben is csökkentek a távközlési tarifák.

Pataki hangsúlyozta, hogy 2004-ben már a lakossági fogyasztók is érezhették liberalizáció hatására egyre élesedő verseny pozitív hatásait, mert olyan szolgáltatók léptek a lakossági piacra, mint a 25 országban érdekelt és összes piaca közül Magyarországon legsikeresebb Tele2, vagy a kábeltelevíziós hálózatán telefonszolgáltatást kínáló UPC.

Az NHH elnöke kiemelte, hogy tavaly megduplázódott a szélessávú Internet hozzáférések száma, és az ország e tekintetben még elmarad a régebbi EU tagok átlagától, míg a tíz új tagállam átlagának immár a kétszeresén – 100 lakosra vetítve 3,8 százalékon – áll.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom