Connect with us

179 eMagyar pont nyitja meg kapuit a határon túli magyarok lakta településeken

Laptop

179 eMagyar pont nyitja meg kapuit a határon túli magyarok lakta településeken

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megnyitotta a Vajdaság első eMagyar pontját.

2005. május 27-én pénteken Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke felavatta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával, a „Szülőföldön az információs társadalomba 1” pályázatnak köszönhetően létrejött első vajdasági eMagyar pontot Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban. 2005. május 29-én az eMagyar pontok sorában harmadikként, a horvátországi Pélmonostoron Jambrik Mihály, az IHM államtitkára nyitja meg Horvátország első eMagyar pontját.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a határon túli magyarság információs társadalomba való bekapcsolódását kiemelt misszióként kezeli. Célja, hogy a határon túl élő magyarság szülőföldjük legdinamikusabban fejlődő közösségévé váljon.

A határon túli magyar szervezetek az IHM-mel együttműködve elkészítették helyi informatikai fejlesztési stratégiájukat, amelyek alapjául szolgáltak az IHM 2004-ben meghirdetett „Szülőföldön az információs társadalomba” címet viselő programjának. A program fő eleme a hazai eMagyarország pontok mintájára kialakított ún. eMagyar pontok határon túli magyarlakta településeken kialakítandó hálózata, amelynek célja, hogy a lakosság a közösségi Internet-hozzáférési helyeken ingyen vagy kedvezményes áron használhassa az Internetet.

A programra rendelkezésre álló 228 millió forintból 140 millió 30 ezer forint az eMagyar-pontok létrehozását, több mint 26 millió forint a tartalomfejlesztést, közel 15 millió forint az informatikai képzést, közel 21 millió forint a magyar kultúra digitális megőrzését, és 24 millió forint az audiovizuális fejlesztéseket szolgálja.

A programnak köszönhetően 179 eMagyar pont nyitja meg kapuit a határon túli magyarok lakta településeken.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom