Connect with us

Bittorrent letöltések központi szerver nélkül

Laptop

Bittorrent letöltések központi szerver nélkül

A jogvédő szervezetek számára újabb nehezítéssel állt elő a technológia.

A file-csere programok korábbi változataihoz képest a Bittorrent kliens sokkal nagyobb letöltési sebességet ígér – ugyanakkora internet-kapcsolati sávszélesség mellett. Ennek az az oka, hogy a rendelkezésre álló adattovábbítási kapacitást igyekszik maximálisan kihasználni; így a technika erőssége elsősorban nagyméretű állományok (filmek, programok) esetén érezhető igazán.

Ezt oly módon éri el, hogy a felhasználó által letölteni kívánt file-ok kicsiny darabokra tördelve érhetők el a hálózaton, amiket egyszerre több szálon, több internetezőtől lehet tölteni. Ráadásul azt a csomagot, amit az ember már leszedett, a kliens azonnal vissza is osztja. Többek között ez is az oka annak, hogy ahol „felüti a fejét” a Bittorrent, általában drasztikusan megnő a sávszélesség terheltsége. Egyes felmérések szerint az internetes adatforgalomnak már körülbelül a harmadát adja ki a bittorrent file-ok mozgása.

Mindez a legtöbbször úgy válik használhatóvá az internetezők számára, hogy felcsatlakoznak egy központi, úgynevezett tracker szerverhez, amely az adatok elosztását igazgatja, méri, ki mennyit töltött le és fel (bár maga az adatmozgás nem a szerveren keresztül zajlik). Ezt tudták kihasználni eddig a jogvédő szervezetek a nagy bittorrentes oldalak (mint például a becses emlékű Suprnova) bezáratására.

Nos, a 4.0.1-es Bittorrent kliens már képes úgynevezett trackerless működésre, azaz központi szerver nélküli használatra is felkészítették. Ez azt jelenti, hogy bárki, akinek van egy website-ja és egy Internet-csatlakozása, az hostolhat egy (vagy több) bittorrent letöltést. Voltaképp nem tesz mást az új változat, minthogy a nyomkövető funkciót a szerverről a kliens oldal „vállára” helyezi át. Persze ezzel elvész az ellenőrzés lehetősége, azaz hogy központilag felügyeljék, ki mennyi adatot forgalmazott az egyes irányokba.

A szoftver bétaváltozata letölthető a Terminal Download adatbázisából.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom