Connect with us

Nő az illegális szoftverhasználat

Laptop

Nő az illegális szoftverhasználat

Megfordult az évek óta tartó pozitív tendencia: az európai csatlakozást követő egy évben a régióban egyedül Magyarországon nőtt az illegális üzleti szoftverek aránya.

A Business Software Alliance (BSA) megbízásából az International Data Corporation (IDC) elkészítette a 2004-es évre vonatkozó illegális szoftverfelhasználással foglalkozó tanulmányát. A világ 87 országában készített felmérésből kiderül, hogy Magyarországon az üzleti célra használt szoftverek illegalitási aránya 2004-ben 44% volt, amely 2%-os emelkedést jelent a 2003-as adatokhoz képest. Ennek megfelelően a magyar IT iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra nőttek. Figyelembe véve, hogy a magyar IT piac méretét szakértők 10 milliárd forintra becsülik, a 2%-os növekedés jelentős veszteséget jelent, nemcsak az IT iparág, hanem az egész nemzetgazdaság számára.

A szoftverillegalitási arány magyarországi 2%-os növekedése Közép-Európában a legrosszabb eredménynek számít, hiszen a legtöbb környező országban javult vagy stagnált ez a mutató. Az idén Magyarországon mért 44%-os szoftverillegalitási arány az Európai Unió átlagánál 9%-kal magasabb. Összehasonlításképpen, tavaly már csak 5%-kal voltunk ettől az átlagtól elmaradva.

Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője a tanulmány eredményével kapcsolatban elmondta: „ A BSA még aktívabb tevékenyégének szükségességét jelzi, hogy a tavalyi évben – amikor visszafogottabb volt a jelenlét – jelentősen megnőtt az illegális szoftverek aránya. Ezzel Magyarország távolabb került attól a célkitűzéstől, amely szerint a csatlakozásunk után néhány évvel elérjük az Európai Unió átlagát. A BSA 2005-ben ezért még nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nem jogkövető vállalkozások legalizálják szoftvereiket.”

A BSA célja, hogy a magyar gazdaság szereplői, a kormányzati szféra és a hatóságok is megértsék, hogy az alacsony illegalitási arány számos gazdasági mutató javulását eredményezi (beruházások, foglalkoztatottság), új lehetőséget és előnyöket teremt az informatikai ágazat és az egész gazdaság számára, valamint elősegíti a jelenleg még a fekete gazdaságban képződött jövedelmek legalizálását. A BSA 2005 tavaszán indított hirdetési kampányával is az illegális szoftverfelhasználás ellen vette fel a küzdelmet. A kampány keretében először hirdetéseken keresztül hívta fel a figyelmet a jogszerű szoftverhasználat és a szoftvergazdálkodás, nyilvántartás szükségességére, illetve annak elmulasztása esetén a kockázatokra.

A nagyvállalatoknál és a középvállalatok egy részénél a jogkövető szoftverhasználat és a szoftvergazdálkodás mára már a vezetési gyakorlat fontos elemévé vált, számukra a BSA inkább tanácsadó, segítő szerepét igyekszik kihangsúlyozni. A kis- és közepes vállalkozásokra azonban továbbra is fokozottan jellemző, hogy a jogkövető szoftverhasználatuk messze elmarad az európai gyakorlattól, és az ebben a vállalkozói rétegben tapasztalható „költséghatékony” szoftverhasználat rontja leginkább Magyarország átlagát, és az ország gazdasági felzárkózásának esélyeit. A BSA támogatja a rendőrség és a Vám és Pénzügyőrség illegális szoftverfelhasználás csökkentésére irányuló munkáját. A szervezet célja továbbá, hogy a társadalom jogkövető szereplőivel szövetkezve a jövőben határozottabban lépjen fel azon vállalatok ellen, akik jogsértő és törvényellenes üzleti gyakorlatukkal Magyarországot mind a nemzetközi megítélés szempontjából, mind gazdasági szempontból hátrányos helyzetbe hozzák.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek

Dotkom