Connect with us

technokrata

Kuba a Linux mellett

Laptop

Kuba a Linux mellett

A kapitalista kizsákmányolást szimbolizáló Microsoft operációs rendszerei helyett nyílt forrást – a Föld kevés országában lehet ez indok a váltás mellett; Kubában azonban ez egyáltalán nem meglepő.

A mesés környezettel rendelkező karibi szigetország állami tulajdonban levő napilapja, a Juventud Rebelde számolt be arról, hogy a kormányzat (azaz Fidel Castro) úgy döntött, az állami számítógépekre Windows helyett nyíltforrású operációs rendszert, Linuxot kell telepíteni. Minderről Roberto del Puerto, Kuba információtechnológiai fejlődéséért felelős irodájának igazgatója számolt be, aki azt is elárulta, hogy Kubában már most 1500 számítógép támaszkodik Linus Torvalds munkájának gyümölcsére.

Del Puerto közölte: jelenleg azon dolgoznak hivatalában, hogy megteremtsék a jogi kereteket a Windows-ok lecseréléséhez. Ha ez valóra válik, a Microsoft egy újabb piacnak mondhat búcsút, igaz, Kuba „elvesztése” talán nem lesz nagy érvágás a redmondi szoftverfejlesztő cég számára. Nem úgy, mint például München vagy Bécs városvezetésének váltása; a közép-európai nagyvárosok ugyanis több tízezer PC-t állítottak, állítanak át nyíltforrású operációs rendszerekre.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák