Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy tudású ultra-kompakt fényképezőgép a Panasonic-tól

Laptop

Nagy tudású ultra-kompakt fényképezőgép a Panasonic-tól

A világhírű 5 megapixeles és háromszoros optikai zoomos DMC-FX7 méltó utódjaként a Panasonic bemutatta a hamarosan piacra kerülő DMC-FX8-as Lumix modellt, melynek különlegessége a MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor és a lényegesen hosszabb akkumulátor élettartam.

A DMC-FX8-as különleges képminőséggel, nagy LCD-kijelzővel, kompakt mérettel és elegáns külsővel rendelkezik – csupa olyan tulajdonsággal, amelyeket a kompakt fényképezőgépektől általában elvárnak. Ehhez jön még a sokat dicsért MEGA O.I.S., valamint az FX7-eshez viszonyítva több mint duplájára növelt akkumulátor-élettartam, mely a tartozék lítium-ionos akkumulátor 162 %-os kapacitásnövekedésének, illetve az energiatakarékos Venus Engine PLUS processzor alkalmazásának köszönhető.


Az új CCD 9 pixeles vegyes olvasási módszerének köszönhetően fényes és tiszta VGA-mozgóképfelvételt tesz lehetővé 30 fps (képkocka/másodperc) sebességgel, amely azután kísérőhanggal együtt lejátszható a nagyméretű LCD-kijelzőn. Az autofókusz sebességének növelése, a helyszínválasztó ablak, illetve a három új helyszín szerinti üzemmód olyan segítséget jelentenek, melyek révén minden felhasználó egyszerűbben és kényelmesebben készíthet kiváló minőségű képeket. Csakúgy, mint az FX7, az új modell is ezüst, fekete, rózsaszín és kék színben, különlegesen kellemes tapintású borítással kapható. A DMC-FX8 vonzó és kompakt módon magában hordozza az FX7 minden kedvelt tulajdonságát, ugyanakkor kiküszöböli annak gyengeségeit, s így jobban alkalmazkodik a vásárlók igényeihez.

Kompakt, elegáns modell 3-szoros optikai zoomos Leica DC objektívvel és 2,5 colos, nagyméretű LCD-vel
Az 5 megapixeles LUMIX DMC-FX8 az a karcsú és elegáns modell, amely 3-szoros optikai zoommal ellátott LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel (ez a 35 mm-es filmet használó fényképezőgépeken 35 mm-ről 105 mm-re történő nagyításnak felel meg) és nagy fényerejű, 2,5 colos LCD-vel rendelkezik. Három aszférikus lencséje magas színvonalú optikai teljesítményt nyújt, és kompakt méretet tesz lehetővé. ˝Power LCD˝ üzemmódban 140 %-kal fényesebb háttérvilágítást biztosít, mellyel még napfényes időben is tisztán láthatók a felvételek.

A MEGA O.I.S. a nehéz fotózási körülmények között is tiszta és éles képet garantál
Digitális fényképezőgépek esetében, s különösen a kevésbé stabil kompakt modelleknél a Panasonic nélkülözhetetlennek tartja a MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor alkalmazását, ezért az egész LUMIX sorozatba beépítette azt. Másodpercenként 4.000-szeres mintavételezésével minden apró kézrezdülést érzékel, s a tiszta, éles felvétel érdekében kompenzálja a bemozdulásokat.

A MEGA O.I.S. kétféle üzemmódban használható: 1-es üzemmódban (Mode 1) az O.I.S.-lencse folyamatosan, 2-esben (Mode 2) pedig csak a zárkioldó megnyomásakor kezeli a remegések hatását. Az utóbbi esetben az objektív a kioldás pillanatában bármely irányba képes elfordulni, így maximális hatásfokkal működik, és mivel a kép közelebb kerül a lencse középpontjához, nagyobb képfelbontást biztosít. A hagyományos, O.I.S. nélküli modellekhez viszonyítva a MEGA O.I.S. képstabilizátorral még hosszabb záridő mellett is gyönyörű, elmosódásmentes képek készíthetők – legyen az beltéri portré, éjszakai tájkép megvilágított objektumokkal, vagy akár makró üzemmódban felvett pillanatképek.

Több mint kétszeresére növelt akkumulátor-élettartam
A 162 %-kal növelt kapacitású, újonnan kifejlesztett lítium-ionos akkumulátor és a Venus Engine II-höz viszonyítva mindössze 70 %-nyi energiát fogyasztó Venus Engine PLUS alkalmazásával az FX8 több mint kétszer olyan hosszú akkumulátor élettartamot biztosít, mint elődje, az FX7-es modell, s így mintegy 300 felvétel elkészítéséhez használható.

Színvonalas mozgóképek
A 9 pixeles vegyes olvasási módszert alkalmazó, új fejlesztésű CCD az FX7 által biztosított QVGA-méretű felvételek helyett gyönyörű, teljesképernyős VGA-felvételeket készít 30 fps sebességgel. Ez a minőségjavulás nemcsak a kép felbontásában jelentkezik, hanem a fényerőszintben is, mivel az új CCD sokkal fényesebb jeleket is képes érzékelni. A megfelelő hangzást új, beépített hangszóró biztosítja, mellyel a nagyméretű, 2,5 colos LCD-n lejátszott mozgó felvételeket bárhol, bármikor hanggal együtt élvezheti.

Gyorsabb autofókusz és továbbfejlesztett beállítási lehetőségek
Az autofókusz módja az adott fényképezési szituációnak megfelelően kiválasztható: 5 pontos, 3 pontos nagy sebességű, 1 pontos nagy sebességű, 1 pontos normál sebességű és pontszerű (spot). Az újonnan bevezetett 1 pontos nagy sebességű beállításnál az autofókusz ideje a korábbi DMC-FX7-es modellhez viszonyítva drámaian, mintegy 50 %-kal csökkent.

Bár a képkimerevedés a nagy sebességű AF-beállításoknál minimális, a gyorsan mozgó tárgyak fényképezésekor célszerű kiválasztani az 1 pontos nagy sebességű autofókuszt, amelynél ez a hatás egyáltalán nem jelentkezik. Éjszakai vagy alacsony megvilágítású fotózás esetére további segítséget nyújt a beépített AF-segédfény.

Egyszerűen kezelhető helyszín szerinti üzemmódok még több variációban
A LUMIX FX-sorozat olyan üzemmódválasztó tárcsával készült, mellyel könnyen és gyorsan kiválaszthatók a szituációnak leginkább megfelelő beállítások. Elődjéhez képest a DMC-FX8 három új beállításkombinációval egészült ki. A ˝Soft Skin˝ (˝bőrlágyítás˝) üzemmód a bőr tónusára összpontosítva lágyítja a részleteket, így egyenletesebb, szebbnek tetsző portréfelvételt tesz lehetővé, míg a ˝Food˝ (˝Étel˝) fantázianevű beállítással – például – az ételek természetes színei ragadhatók meg jobban makró közelképen, a fényviszonyoktól függetlenül. Csemeténk növekedésének megörökítéséhez a ˝Baby˝ üzemmód ad segédkezet, amely az előzetesen megadott születési dátum alapján automatikusan regisztrálja a gyermek korát a fényképen, s a lágy fókuszbeállítás révén kiemeli tisztaságát. A rögzített információ megjelenik a fényképezőgép kijelzőjén történő visszajátszáskor, illetve a tartozék LUMIX Simple Vieweren keresztül kinyomtatott vagy nézegetett képeken. Bár az FX8 összesen 12-féle helyszínbeállítást kínál, az újonnan beiktatott Scene Mode Help Screen ablak segítségével – amely megadja az egyes üzemmódok leírását, illetve a különböző helyszíni viszonyoknál alkalmazható trükköket – egyszerűen kiválasztható a megfelelő beállításkombináció. Az egyes üzemmódok leírása az LCD-monitoron jelenik meg.

Ugyanez a funkció a kezdő fotósoknak is nagy segítséget jelent, mivel a ˝Simple Mode˝ (˝Egyszerű üzemmód˝) kiválasztásával a készülék szinte minden beállítást automatikusan elvégez. Ezután csak meg kell találni a kép tárgyát, igény szerint lehet közelíteni vagy távolítani, és meg kell nyomni az exponáló gombot. Ha a kép témáját hátulról éri a fény, az Exposure Compensation gomb egyetlen megnyomásával kompenzálható ez a nemkívánatos körülmény.

Gyors egymás utáni felvételkészítés és rövid reakcióidő
Végül, de nem utolsó sorban a DMC-FX8 az FX7-eshez hasonló, gyors egymás utáni felvételkészítési teljesítménnyel rendelkezik: másodpercenként 3 kockát képes rögzíteni teljes felbontással. A külön erre a célra kialakított gomb megnyomásával a funkció bármikor működésbe hozható, s az így elkészült felvételek közül később kiválasztható a legjobb. Az Unlimited Consecutive Shooting (korlátlan sorozatfelvétel) funkció pedig – az SD-memóriakártya kapacitásának mértékéig – valóban korlátlan számú gyorsfelvétel rögzítését teszi lehetővé: Az iparágvezető, legfeljebb mintegy 0,008 másodperces késleltetés garantálja, hogy semmit ne mulasszon el, és meg tudja ragadni a pillanat hangulatát.

Egyéb jellemzők
A készülék az ArcSoft PhotoImpression/PanoramaMaker/PhotoBase programok mellett a LUMIX Simple Viewer for Windows szoftverrel is rendelkezik. Ez az alkalmazás különösen kezdőknek hasznos a képek tárolására, lejátszására, kinyomtatására, vagy e-mailen keresztül történő továbbítására. Segítségével az átvitel ügyes-bajos folyamata a lehető legegyszerűbben elvégezhető: mindössze az SD memóriakártyát kell áthelyezni a számítógépbe, vagy magát a fényképezőgépet kell csatlakoztatni hozzá, és a képek máris dátum szerint rendezve elérhetők.

Az automatikus tájolásérzékelő rögzíti, hogy az adott felvétel függőleges vagy vízszintes helyzetben készült, így amikor visszajátsszuk azokat az LCD-kijelzőn, vagy a TV képernyőjén szeretnénk megnézni a fényképezőgéphez csatlakoztatott AV-kábelen keresztül, az álló képek automatikusan függőlegesen, a fekvők pedig vízszintesen jelennek meg.

Amikor a fényképezőgépet nem használja, az LCD-monitor automatikusan kikapcsol. Ez az akkumulátort és a tényleges működési időt kímélő Economy Mode (Takarékos üzemmód) a felhasználó igényeinek megfelelően kétféle beállításban használható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés