Connect with us

Börtönben a cybertér Robin Hoodjai

Laptop

Börtönben a cybertér Robin Hoodjai

Négy brit szoftverkalóz került rács mögé azért, mert imsert (és drága) szoftvereket ingyen terjesztettek.

A csoport tagjai a bíróságon azt vallották, hogy az olyan gazdag szoftvercégeket, mint a Microsoft, akarták picit megcsapolni, hogy a felhasználók költségeit csökkentsék. Az ügyész azonban úgy érvelt a londoni Old Bailey bűnügyi bíróságon, hogy az elkövetők a szoftvervállalatokkal szemben érzett gyűlöletük miatt terjesztették jogsértő módon a termékeket. A vád szerint a vádlottak még a neves Drink or Die kalózcsapattal is kapcsolatban álltak, azzal a csoporttal, amelyik minden hasonló szervezet közül a legismertebb.

Bruce Houlder államügyész elmondta, hogy az elkövetők önmagukat amolyan modernkori, Robin Hood-szerű jótevőknek avagy olyan jóságos kalózoknak gondolták, mint amilyet Johnny Depp alakított (mellesleg fergetegesen) a Karib tenger kalózai című filmben. A csoport lehetővé tette az internetezők számára az új szoftverek letöltését, mégpedig ingyen és bérmentve – például a Windows 95 a hivatalos megjelenés előtt két héttel vált elérhetővé általuk.

A kalózcsapat egyébként az IT-menedzserektől kezdve az egyetemi rendszergazdákon át egészen vállalatvezetőkig, szinte mindenféle foglalkozású embert „befogadott”. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hatóságainak együttműködése révén azonban jócskán megcsappant a lelkesedés – a közös akciók révén összesen több mint 70 gyanúsítottat vettek őrizetbe 12 országban.

Visszatérve a perre: Houlder szerint olyan alkalmazások biztonsági kódját törték meg, mint a Norton Antivirus, a Microsoft-féle Excel és Word, valamint számos játék és designer program esett áldozatul tevékenységüknek. Az általuk okozott kár nagyságára az ügyész csak annyit mondott, hogy az felbecsülhetetlen (ami azért túlzás). A történteknek pénteken aztán meg is lett a büntetése: a 29 éves Alex Bell londoni bankárt két és fél, Steven Dowd-t pedig két évnyi szabadságvesztésre ítéltek. 18 hónapos börtönbüntetést kapott a 31 éves rendszergazda, Mark Vent, illetve ugyanennyi időt kell a rácsok mögött töltenie a 35 éves Andrew Eardley-nek, aki számítógépes rendszermenedzserként töltötte eddig életét. Az első két kalózt bűnösnek találták, míg a másik kettő saját maga vallotta magát bűnösnek.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő