Connect with us

technokrata

Megújul a budapesti vásárváros – aláírták a Hungexpo privatizációs szerződését

Laptop

Megújul a budapesti vásárváros – aláírták a Hungexpo privatizációs szerződését

Remény van arra, hogy a következő években a kiállítás-szervezés területén Budapest felzárkózik a régió fővárosaihoz.

A francia GL Events, a TriGránit Rt. és a West End Rt. konzorciuma nyolcmilliárd forintért vásárolja meg a Hungexpo Rt. 77 százalékos részvénycsomagját. Az adásvételi szerződést ünnepélyes keretek között ma írta alá Olivier Ginon, a GL Events elnök-vezérigazgatója, és Vági Márton, az ÁPV Rt. Vezérigazgatója. Az eseményen megjelent Patrick Devedjian francia iparügyi miniszter és Garamhegyi Ábel, a Gazdasági- és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára is. Ezzel lezárult a Hungexpo mintegy 15 éve tartó magánosítási folyamata.

A szerződés értelmében a Hungexpo a jövőben is Kőbányán működik majd. A befektetők a cégvásárlást követő öt évben ötmilliárd forint értékű beruházást hajtanak végre a vásárváros területén. A második ötéves időszakban pedig újabb 2,5 milliárd forintot fordítanak a Hungexpo fejlesztésére. A következő években a többi között egy új, többfunkciós csarnokot is építenek majd Kőbányán. Remény van arra, hogy a következő években a kiállítás-szervezés területén Budapest felzárkózik a régió fővárosaihoz.

A fejlesztések megvalósulására garanciát jelentenek a francia cég kitűnő szakmai referenciái. A GL Events csoport négy szakmai területen a rendezvényszervezési piac egyik meghatározó szereplője. Létesítményeket üzemeltet 12 helyszínen, amelyek a rendezvények minden típusának fogadására alkalmasak. Szakmai és a széles közönség számára egyaránt szervez kiállításokat, valamint kongresszusokat és vállalati rendezvényeket. Biztosítja a szalonok, kiállítások és rendezvények által igényelt szolgáltatásokat, továbbá a berendezői munkákat és kapcsolódó szolgáltatásokat. A részvénytársaság saját tőkéje: 120 millió euró, több mint kétezer munkatársat foglalkoztat. Nemrég nyerte meg a Fiera di Padova privatizációs tenderét.

Mint emlékezetes, a privatizációs szervezet 2004. augusztus 2-án írt ki nyilvános, kétfordulós, előminősítéses pályázatot a Hungexpo Rt. állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítésére. A benyújtandó pályázatoknak tartalmazniuk kellett egy kiállítás- és rendezvényközpont kialakításának tervét. A pályázóknak legalább ötéves fejlesztési elképzeléseiket is ismertetniük kellett ajánlatukban, annak érdekében, hogy Budapest a régióban versenyképes vásárvárossal rendelkezzen.

A privatizációs szervezet értékelése szerint kiemelkedő siker, hogy többszöri próbálkozás után, a privatizáció segítségével, versenyeztetés útján sikerült biztosítani a Hungexpo jövőjét és a szakterület további, európai színvonalú fejlődését.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák