Connect with us

technokrata

Longhorn vs noteszgépek

Laptop

Longhorn vs noteszgépek

Egyre több információ lát napvilágot a Microsoft következő generációs operációs rendszeréről, így többek között kiderült az is, miben jelent újítást a hordozható számítógépek tulajdonosai számára.

Már korábban szót ejtettünk a Windows Hardware Engineering Conference-ről, arról az eseményről, ahol maga Bill Gates tartott előadást a jövő tábla PC-jéről. A Longhorn kapcsán azonban több információ is kiderült, ami a mobil számítástechnikát illeti. Bill Mitchell, a vállalat mobil PC-kkel foglalkozó részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a felhasználók nem juthatnak olyan „élmények” birtokába, amit a mobiltelefonok esetében megszokhattak. Például egy notebook jóval nehezebb, gyakrabban lemerül, mint egy mobiltelefon, amit könnyebb is használni. Többek között ennek ellensúlyozására igyekszik a Microsoft a noteszgépgyártókra „hatni”, hogy lássák olyan kiegészítő funkciókkal, amik jobban használhatóbbá teszik a készülékeket. Ezek közül az egyik újítás az lenne, hogy a notebookba flash memóriával bíró meghajtók kerülnének, ezzel ugyanis jelentősen le lehetne csökkenteni a sokkal energiaigényesebb merevlemez-használatot.

Visszatérve a következő Microsoft operációs rendszerre: a szoftverfejlesztő egy úgynevezett mobility centert kíván létrehozni, ahhoz hasonlót, mint amit a felhasználók a Windows XP SP2 feltelepítése után már kitapasztalhattak (Security Center). Így egyetlen felületről lehetne az összes, notebookkal kapcsolatos beállításokat áttekinteni, módosítani. Habár erről már a tavalyi évben is szó volt, Mitchell közölte, hogy azóta jóval tovább jutottak a koncepció fejlesztésében. A vezető beosztású szakember azt azonban nem mondta meg, hogy vajon az idén nyáron megjelenő bétaváltozat már rendelkezni fog-e ezekkel a funkciókkal. Azt viszont megjegyezte, hogy a „mobil számítástechnikával foglalkozó csoport az egyik legtudatosabb üzemtervvel rendelkező részleg azok közül, amelyek a Windows fejlesztői csapatát alkotják”.

Habár eddig főként csak a tábla PC-k jellemzője volt az érintésérzékeny képernyő, a Longhornnal ez megváltozhat. Mitchell a konferencián előadta a cég azon terveit, amelyek a technika sokkal szélesebb körben való alkalmazására vonatkoznak, s egyben röviden demonstrálta is, hogyan vezérelheti majd a felhasználó pusztán az ujja és az LCD segítségével a jövő notebookjait. A második képernyő használatáról már beszámoltunk másik, tábla PC-vel foglalkozó hírünkben.

Fontos változás, hogy míg jelenleg a Windows-os noteszgépek esetén a kikapcsoló gomb megnyomásával úgynevezett hibernációs fázisba jut az eszköz alapértelmezett állapotban, a Longhorn ehelyett alapból a suspend állapotot preferálja majd. Mindez azt jelenti, hogy míg az első esetben a winchesterre kerülnek kiírásra a fontos adatok, amivel a felhasználó éppen dolgozott, addig a következő generációs operációs rendszerben bent maradnak ezek az adatok a memóriában. Ez utóbbi megoldás ugyan energiaigényesebb, viszont a felhasználó sokkal hamarabb veheti újra használatba eszközét, mintha hibernálná.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a kifejezetten tábla PC-khez fejlesztett Longhorn-változat mennyivel kerül majd többe, mint a „hagyományos” operációs rendszer. Ismeretes, hogy a tábla PC-k egyik fontos árnövelő tényezője, hogy a Microsoft jóval drágábban kínálja az erre a platformra kialakított OS-t. Nos, ez a különbség meg fog maradni, legalábbis a jelenlegi állapotok szerint, de a fejlesztők azt ígérték: jóval kisebb lesz az árbeli eltérés, mint ami most fennáll a Windows XP esetében.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő