Connect with us

technokrata

A DVD másolásvédelem jogsértő

Laptop

A DVD másolásvédelem jogsértő

Franciaországban egy meglepő ítélet született, mely nem kedvez a filmanyagokat másolásvédelemmel ellátó kiadóknak.

A DVD filmek első megjelenése egy új korszakkal ismertette meg a világot: a digitális másolásvédelemmel. Az úgynevezett Content Scrambling System (CSS) arra hivatott, hogy megakadályozza az illegális másolatok készítését – nem túl nagy sikerrel. Bizonyára sokan emlékeznek még Jon Lech Johansen nevére (DVD Jon), aki feltörte a védelmet, majd közzé is tette ennek módját az Interneten – és a szellem kiszabadult a palackból. A felhasználók az évek múlásával mind tudatosabbá váltak, és egyre gyakrabban kezdték sérelmezni a saját célra történő, biztonsági másolatok készítéséhez fűződő jogaik csorbítását.

A legtöbb országban azonban nem történt előrelépés e tekintetben, már ha a fogyasztók zúgolódását nem tekintjük annak. Franciaországban azonban nemrég egy, a moziipar érdekeivel ellentétes ítélet született: egy francia bíró úgy döntött, hogy a DVD-khez adott másolásvédelmi eljárás sérti azon felhasználók jogait, akik legálisan megvásárolták, azaz kifizették a termék árát.

Az ítélet többek között arról is rendelkezett, hogy a pert kezdeményező férfi számára a kiadó köteles egy hónapon belül másolásvédelem-mentes DVD-t biztosítania. Az egyelőre nem tiszta, hogy ez csak arra az egy lemezre érvényes, vagy minden DVD-re, amit Franciaországban forgalomba hoztak, mindenesetre a Mullholland Drive történelmet írhat a precedensértékű perrel. A filmipar természetesen igyekszik minden erejét latba vetni annak érdekében, hogy megváltoztassa a döntést.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő