Connect with us

technokrata

A C++ visszatér?

Laptop

A C++ visszatér?

A programnyelv létrehozója szerint a programozók közül ismét egyre többen használják C++-t.

Bjarne Stroustrup, aki jelenleg a Texas A&M Egyetemen tanít professzorként, alkotta meg a C++ programnyelvet. Egy nemrégiben adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy sokan azt gondolják, az újabb programnyelvek, mint például a Java vagy a C# nagyobb népszerűségre tettek szert, mint a C++, holott ez – szerinte – nem így van. A szakember vélekedése szerint: „A C++ nagyobb mint valaha. Több mint 3 millió C++ programozó van szerte a világon. Bárhova nézek, a növekedés jeleit látom – egyre több és több projekt használ C++-t.”

Stroustrup úgy gondolja, hogy erről az emberek azért nem tájékozottak, mert az általa fejlesztett programnyelvnek nincsen reklámkampánya. A Sun Microsystems Java-ja a Mars Rover program keretei között nagy nyilvánosságot kapott, hozta fel példának az egyik rivális ismertségét; az azonban nem túl gyakran hangzott el, hogy a Java mellett a C++-t is felhasználták. Stroustrup elárulta, hogy a marsjárók autonóm vezetési rendszerének útvonaltervezőjét és elemzőjét ebben a programnyelvben készítették el a kutatók.

A tények
Az Evan Data elemző cég hivatalos adatokra támaszkodva merte kijelenteni, hogy a C++ kedveltsége az 1998-as csúcspont óta sokat esett. Akkor még a programfejlesztők 76 százaléka használta, míg tavaly ősszel már „csak” 46 százalékuk. Ez a hat év jelentősen lemorzsolta a C++ „rajongói táborát”, de az elemzőcég szerint a csökkenés egyre kevésbé drasztikus, mind lassabbá válik. Érdekesség, hogy a Java hasonló cipőben jár: a 2001-2002-es csúcsponthoz képest érezhetően visszaesett ennek a programnyelvnek is a felhasználói bázisa Észak-Amerikában.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák