Connect with us

Lezajlott a II. Simonyi Konferencia a BME-n

Laptop

Lezajlott a II. Simonyi Konferencia a BME-n

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán működő Simonyi Károly Szakkollégium szervezésében 2005. április 19-én került megrendezésre a II. Simonyi Konferencia, melyen az érdeklődők bepillantást nyerhettek a villamosmérnöki és informatikai szakma legújabb vívmányaiba.

A konferencia megnyitó részében dr. Arató Péter, a konferencia fővédnöke, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja köszöntötte a konferencia hallgatóit. Beszédében üdvözölte a szakkollégiumi mozgalmat, és elismerően szólt a Simonyi Károly Szakkollégium Műegyetemen betöltött szerepéről. A dékán urat követően dr. Dobay Róbert, a konferencia főtámogatójának, a Getronics EMEA Távközlési Szolgáltató Rt.-nek a vezérigazgatója emelte ki a felsőoktatás és az informatikai ipar jó kapcsolatának fontosságát. E gondolat jegyében a cég hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a Simonyi Károly Szakkollégiummal. A konferenciát végül Varga Zoltán, a Szakkollégium elnöke nyitotta meg.

A II. Simonyi Konferencia első előadójaként Kósa Ádám (Simonyi Károly Szakkollégium) az internetes telefónia, a Voice Over IP technológia alapjait ismertette, majd beszélt annak kiemelt jövőbeli szerepéről. Mint annyi más esetben, ez a technológia is különböző követelményeket támaszt az egyéni és a vállalati felhasználókkal szemben, de ezzel együtt különböző előnyökre tehet szert mindkét réteg.

Papp Jenő (Getronics EMEA Távközlési Szolgáltató Rt.) előadásán a konvergens vállalati hálózatok technikai hátteréről, és e technológiára való áttérés lépéseiről szerezhettünk hasznos információkat. A prezentáció végén kiderült, hogy egy konvergens vállalati hálózat kiépítésével annyi előnyre tehetünk szert, hogy egy ilyen beruházás nemcsak megfontolandó, hanem követendő példát jelenthet minden vállalat számára.

Németh Zoltán (BME-HIT) a legújabb szélessávú vezeték nélküli technológia, a WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) részleteibe avatta be a hallgatókat. Az új szabványt egy több mint 230 tagból álló, neves gyártókat és szolgáltatókat tartalmazó csoport, az úgynevezett WiMAX Forum dolgozta ki. Egyelőre még kevés eszköz létezik a piacon, de sokan a 3G rendszerek konkurenciáját látják a WiMAX szabványt alkalmazó berendezésekben.

Komplex logikai rendszerek tervezésére igen széleskörű technológia háttér áll rendelkezésre. Lazányi János (Simonyi Károly Szakkollégium) a tervezési folyamat részleteit ismertette, majd konkrét megvalósításokat mutatott be egy Microblaze processzor és egy Power PC architektúra segítségével.

A konferencia utolsó előadójaként Szántó Tamás (Simonyi Károly Szakkollégium) a XXI. századi televíziózásról beszélt. Előadásában rávilágított a professzionális broadcast technológia napjainkban zajló gyökeres átalakulásának folyamatára, amely során a hagyományos eszközök szerepét teljes mértékben átveszik az információs technológián alapuló komplex rendszerek.

Az előadásokat követően állófogadásra került sor, melyen nem csak a meghívott vendégek, hanem minden hallgató részt vehetett. A konferencia zárásaként tombolahúzás következett, mely után a szerencsések értékes nyereményekkel távozhattak. Az ajándékokat a Getronics EMEA Távolsági Szolgáltató Rt. és a Robert Bosch Kft. ajánlotta fel.

A Szakkollégium stúdiótechnikával foglalkozó részlege, a Budavári Schönherz Stúdió az előadásokat élőben közvetítette az Interneten. A konferencia honlapjáról az előadások fóliái letölthetők. A konferencia előadásait – az internetes nézőket is beleszámolva – több mint 200 érdeklődő követte figyelemmel. A résztvevők által kitöltött kérdőívek alapján a rendezvény egyértelműen sikeres volt, sokan több előadásból álló és gyakrabban megrendezett konferenciát javasoltak a rendezőknek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő