Connect with us

technokrata

Lezajlott a II. Simonyi Konferencia a BME-n

Laptop

Lezajlott a II. Simonyi Konferencia a BME-n

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán működő Simonyi Károly Szakkollégium szervezésében 2005. április 19-én került megrendezésre a II. Simonyi Konferencia, melyen az érdeklődők bepillantást nyerhettek a villamosmérnöki és informatikai szakma legújabb vívmányaiba.

A konferencia megnyitó részében dr. Arató Péter, a konferencia fővédnöke, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja köszöntötte a konferencia hallgatóit. Beszédében üdvözölte a szakkollégiumi mozgalmat, és elismerően szólt a Simonyi Károly Szakkollégium Műegyetemen betöltött szerepéről. A dékán urat követően dr. Dobay Róbert, a konferencia főtámogatójának, a Getronics EMEA Távközlési Szolgáltató Rt.-nek a vezérigazgatója emelte ki a felsőoktatás és az informatikai ipar jó kapcsolatának fontosságát. E gondolat jegyében a cég hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a Simonyi Károly Szakkollégiummal. A konferenciát végül Varga Zoltán, a Szakkollégium elnöke nyitotta meg.

A II. Simonyi Konferencia első előadójaként Kósa Ádám (Simonyi Károly Szakkollégium) az internetes telefónia, a Voice Over IP technológia alapjait ismertette, majd beszélt annak kiemelt jövőbeli szerepéről. Mint annyi más esetben, ez a technológia is különböző követelményeket támaszt az egyéni és a vállalati felhasználókkal szemben, de ezzel együtt különböző előnyökre tehet szert mindkét réteg.

Papp Jenő (Getronics EMEA Távközlési Szolgáltató Rt.) előadásán a konvergens vállalati hálózatok technikai hátteréről, és e technológiára való áttérés lépéseiről szerezhettünk hasznos információkat. A prezentáció végén kiderült, hogy egy konvergens vállalati hálózat kiépítésével annyi előnyre tehetünk szert, hogy egy ilyen beruházás nemcsak megfontolandó, hanem követendő példát jelenthet minden vállalat számára.

Németh Zoltán (BME-HIT) a legújabb szélessávú vezeték nélküli technológia, a WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) részleteibe avatta be a hallgatókat. Az új szabványt egy több mint 230 tagból álló, neves gyártókat és szolgáltatókat tartalmazó csoport, az úgynevezett WiMAX Forum dolgozta ki. Egyelőre még kevés eszköz létezik a piacon, de sokan a 3G rendszerek konkurenciáját látják a WiMAX szabványt alkalmazó berendezésekben.

Komplex logikai rendszerek tervezésére igen széleskörű technológia háttér áll rendelkezésre. Lazányi János (Simonyi Károly Szakkollégium) a tervezési folyamat részleteit ismertette, majd konkrét megvalósításokat mutatott be egy Microblaze processzor és egy Power PC architektúra segítségével.

A konferencia utolsó előadójaként Szántó Tamás (Simonyi Károly Szakkollégium) a XXI. századi televíziózásról beszélt. Előadásában rávilágított a professzionális broadcast technológia napjainkban zajló gyökeres átalakulásának folyamatára, amely során a hagyományos eszközök szerepét teljes mértékben átveszik az információs technológián alapuló komplex rendszerek.

Az előadásokat követően állófogadásra került sor, melyen nem csak a meghívott vendégek, hanem minden hallgató részt vehetett. A konferencia zárásaként tombolahúzás következett, mely után a szerencsések értékes nyereményekkel távozhattak. Az ajándékokat a Getronics EMEA Távolsági Szolgáltató Rt. és a Robert Bosch Kft. ajánlotta fel.

A Szakkollégium stúdiótechnikával foglalkozó részlege, a Budavári Schönherz Stúdió az előadásokat élőben közvetítette az Interneten. A konferencia honlapjáról az előadások fóliái letölthetők. A konferencia előadásait – az internetes nézőket is beleszámolva – több mint 200 érdeklődő követte figyelemmel. A résztvevők által kitöltött kérdőívek alapján a rendezvény egyértelműen sikeres volt, sokan több előadásból álló és gyakrabban megrendezett konferenciát javasoltak a rendezőknek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek