Connect with us

Immár negyven éves a Moore törvény

Laptop

Immár negyven éves a Moore törvény

Negyven évvel ezelőtt egy fiatal mérnök, Gordon Moore, a mikroelektronika hajnalán megfigyelt egy trendet, amely máig meghatározza a 200 milliárd dolláros félvezetőgyártó iparág üzleti stratégiáját.

A megfigyelés (melyet később Moore törvényének neveztek el) azt jósolta, hogy az integrált áramkörök minden évben megkétszereződnek, a költségek csökkenése mellett.

Ez a megfigyelés ˝bátorította˝ a félvezetőgyártó iparágat a mikroprocesszor (amely a komputerek agyát jelentik), és egyéb olyan integrált áramkör megalkotására, melyek által létrejöhetett a személyi számítógép, az Internet, a mobiltelefonok és a videójátékok. A computer-chipes technológia előnyeit kihasználva élvezhetünk ma filmeket, TV-show-kat, fotóminőségű, realisztikus animált képekkel; olyan autókat, amelyek nagyobb teljesítmény mellett kevésbé szennyezik a környezetet; megtalálhatjuk az elveszett háziállatokat (a beültetett azonosító-chipek által); illetve eligazodhatunk az idegen városokban is (GPS rendszer segítségével).


˝Az Intelnél azon dolgozunk, hogy biztosítsuk, Moore törvénye továbbra is húzóerőt jelent az iparág számára, a jövőre nézve. A következő 10-15 év kutatási fejlesztéseit már feltérképeztük laboratóriumainkban˝ – mondta Craig Barrett, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója. ˝Nem csak a hagyományos számítástechnikai és kommunikációs szektor folyamatos fejlődését jeleztük előre, de látjuk a jövőt is, ahol a félvezetőgyártási technológiák forradalmasítják az egészségügyi iparágat, a gyerekek oktatását, önmagunk és környezetünk védelmét, és az egyre bonyolultabb világban mindennapi tevékenységeink kezelését. A szilíciumos chipek továbbra is biztosítják ezen jövőbeni képességeket, a világ minden táján, folyamatosan csökkenő költségek mellett˝.

Mi is Moore törvénye?
1965. április 19-én az Electronics Magazine-ben jelent meg egy Gordon Moore által írt cikk, amely megjósolta, hogy az integrált áramkörök száma évente megduplázódik majd, folyamatos költségcsökkenéssel. A Moore törvényeként elhíresült jóslat lehetővé tette a technológia egész világon való elterjedését, és mára már alapvetőnek számít a gyors technológiai változásokhoz. Moore 1975-ben felülvizsgálta jóslatát, és azt állította, hogy a chipeken lévő tranzisztorok száma hozzávetőlegesen kétévente duplázódik majd. Amellett, hogy előrejelezte a chip komplexitásának növekedését (amit az egy komputer-chipen található tranzisztorok számával mérnek), Moore törvénye a költségek csökkentését is javasolja. Mivel a szilícium-alapú ˝alkatrészek˝ és platform-összetevők egyre növelik a teljesítményt, exponenciálisan csökkenhet a gyártási költség, így nagyobb mennyiségben, erőteljesebben és problémamentesen épülhet be mindennapi életünkbe. A mai mikroprocesszorok már szinte mindent működtetnek, a játékoktól a közlekedési lámpákig. A néhány dolláros zenélő születésnapi képeslap ma több számítástechnikai erővel bír, mint a leggyorsabb nagyvállalati szerverek néhány évtizeddel ezelőtt.

Moore törvénye
A Moore törvény nem igazi tudományos törvény. Inkább egy megfigyelés, amely alapul szolgált a legfontosabb fejlődési lépésekhez.

2004-ben a félvezetőgyártó iparág több tranzisztort gyártott (alacsonyabb költségen), mint az egész világ össz-rizstermelése volt – az Egyesült Államokbeli Félvezetőgyártó Iparági Szervezet (U.S. Semiconductor Industry Association) szerint.

A Gordon Moore általi becsléshez szánt hasonlata az volt, hogy az évente szállított tranzisztorok száma egyenlő a világ hangyáinak számával. 2003-ban az iparág hozzávetőlegesen 10.000.000.000.000.000.000 (18. hatvány) tranzisztort gyártott, és minden egyes hangyának 100 tranzisztort kellett volna cipelnie, hogy az analógia továbbra is igaznak bizonyuljon.

1978-ban a New York és Párizs közötti kereskedelmi repülőút hozzávetőlegesen 900 dollárba került, és 7 óráig tartott. Ha Moore törvényét a repülő iparágra vonatkoztatták volna (mint ahogy azt a félvezető iparágban tették, 1978-ban), a repülőjárat ma már csak egy penny-be kerülne és kevesebb, mint egy másodpercig tartana.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő