Connect with us

technokrata

Másfélszeresére emelkedett 2004-ben a mobilbanki szerződéssel rendelkezők száma

Laptop

Másfélszeresére emelkedett 2004-ben a mobilbanki szerződéssel rendelkezők száma

2004 végén 670 ezer lakossági és 66 ezer vállalati ügyfél rendelkezett mobilbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel a hazai hitelintézeteknél.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. – a Sun Microsystems Kft.-vel együttműködve – negyedévente felméri a vállalati Internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalóban a pénzügyi szektor Internet-gazdasággal összefüggő jellemzői találhatók meg.

Mobilbank
Mobiltelefonos banki szolgáltatásokra szóló szerződéssel 2004. december 31-én 670 ezer lakossági és 66 ezer vállalati ügyfél rendelkezett. A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 11%-kal, egy év alatt pedig 51%-kal növekedett. A mobilbanki szolgáltatást igénybevevő vállalati ügyfelek száma egy negyedév alatt 6%-kal, 12 hónap alatt pedig 20%-kal nőtt.

A mobilbanki szolgáltatással rendelkező bankoknál az ilyen szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek 12%-a használta a mobiltelefont banki szolgáltatások igénybevételére 2004 végén.

A mobiltelefon előfizetések száma (aktív SIM kártya) Magyarországon 2004. december 31-én meghaladta a 8,7 milliót, ez 10%-kal több az egy évvel korábbi adatnál. A felmérések szerint a mobiltelefon-előfizetések közel 8,5%-ához kapcsolódott mobilbanki szolgáltatásokra vonatkozó szerződés.

Az elmúlt egy évben a mobilbanki szerződéssel rendelkező ügyfelek számának növekedési üteme együtt változott a mobiltelefon-előfizetéssel rendelkezők számának növekedési ütemével, igaz előbbi mértéke 7-8 százalékponttal magasabb volt.

Telefonbank
A felmérésben részt vett bankok 2004. végén több mint 1,5 millió élőhangos telefonbanking szolgáltatásra vonatkozó szerződéssel rendelkező lakossági ügyféllel rendelkeztek. A vállalati ügyfelek közül ugyanekkor körülbelül 65 ezren használhatták ezt a szolgáltatást.

Webkártya
Az internetes kereskedelem fejlődését segíthetik azok a virtuális bankkártyák, amelyek kizárólag Interneten keresztüli vásárlások lebonyolítására használhatók. Ezen úgynevezett webkártyák számának megadásával az online módon vásárló ügyfél kiküszöböli a saját bankkártya-számmal való visszaélés lehetőségét, hiszen elkülönült kártyaszámot használ az internetes vásárlásokra. A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni, és általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt a kártyán.

2004. december 31-én körülbelül 47 ezer webkártya (kizárólag internetes fizetésre alkalmas kártya) volt használatban, ez 14%-kal több mint egy negyedévvel korábban és 45%-kal több mint egy évvel korábban. A webkártyák száma folyamatosan emelkedik, de még így is igen alacsony a lakosságszámhoz vagy akár a bankkártyákhoz képest is.

A felmérésről
A felmérés 2005 február-márciusában történt a pénzügyi szférán belül önkitöltős kérdőívek segítségével megkérdezve a hitelintézeteket. Mérlegfőösszeg alapján a bankok 57%-a képviseltette magát a felmérésben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák