Connect with us

technokrata

Megújult az ingyenes GIMP képszerkesztő szoftver

Laptop

Megújult az ingyenes GIMP képszerkesztő szoftver

Letölthető a legfrisebb 2.2.6-os változat.

A GIMP a GNU Image Manipulation Program szavak kezdőbetűiből összeálló mozaikszó. Az eredetileg linuxos alkalmazás egy ingyenesen terjeszthető képeditáló eszköz, amivel olyan feladatok oldhatók meg, mint a fotóretusálás, képek létrehozása stb. Ebből következően egy egyszerű ˝rajzolóprogramként˝ is lehet használni, tehát az alacsony igényeket támasztó felhasználók számára is jó választás lehet; de emellett komolyabb alkalmazási területeken is megállja a helyét. Képes például feladatok kötegelt végrehajtására, különböző képformátumok közötti átalakításra, képek tömeges renderelésére stb.

Alapfunkcióinak sokasága, ingyenessége mellett rendelkezik még egy fontos tulajdonsággal: a fejlesztők a bővíthetőségre hegyezték ki a szoftvert. Ez azt jelenti, hogy számos plugin és kiterjesztés létezik hozzá, amivel ténylegesen szinte minden műveletet meg lehet valósítani, ami digitális képekkel kapcsolatban felmerülhet. Script-felületének köszönhetően pedig az egyszerűbb feladatoktól kezdve az összetett eljárásokig könnyen automatizálni lehet a gyakrabban használt tevékenységeket.

A most megjelent, 2.2.6-os változat a korábbi verzióhoz képest számos finomítást tartalmaz. A programozók elmondása értelmében néhány új algoritmus került a szoftverbe, könnyebbé és jobban használhatóbbá téve a képmanipulációkat; illetve az alkalmazás eszközeinek némelyikét is továbbfejlesztették. Ezenfelül nem használt kódrészleteket távolítottak el a szoftverből. A GIMP letölthető a Terminal Download szerveréről is, futtatásához szükség van a GTK+ 2.0 környezetre.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle