Connect with us

technokrata

Letölthető a legújabb Firefox

Laptop

Letölthető a legújabb Firefox

Mindhárom platformra (Windows, Linux, Mac OS X) letölthetővé vált a legújabb, hibajavításon átesett browser.

Újabb, hibajavító jellegű kiadás látott napvilágot az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alternatív böngésző mindhárom platform alá készített változatából. Amint arról nemrég beszámoltunk, a lassan 50 milliós letöltésszám felé közelítő alkalmazásban a dán, IT-biztonsággal foglalkozó Secunia egy eddig ismeretlen sebezhetőséget fedezett fel – a sérülékenység a JavaScript motor hibáját használja ki. Amennyiben ugyanis egy JavaScriptet a szükséges ismeretek birtokában alkotnak meg, akkor futtatása után lehetőség nyílik tetszőleges dinamikus memóriaterület felhasználására. Ennek eredményeként pedig akár a memóriában levő fontos információk is megszerezhetők, áll a Secunia tájékoztatásában. A most kiadott, 1.0.3-as változatok többek között ezt a hibát tüntetik el a szoftverből.

A két legfőbb rivális, az Internet Explorer és a Firefox között élesedik a harc. Ismeretes, hogy tavaly nyáron a Microsoft böngészőjének hosszú ideig ki nem javított hibái miatt kezdődhetett el az alternatív browser lendületes térnyerése. A Symantec nemrég kiadott Internet Threat Report jelentése szerint azonban a tavalyi év második felében a Mozilla böngészőkben 21, míg az Internet Explorerben „csupán” 13 sebezhetőségre bukkantak. Igaz, a biztonsági rések súlyosságát tekintve már a nyíltforrású programoknál az előny: a felfedezett hibák közül hetet minősítettek komoly veszélyt jelentő problémának, míg a redmondi alkalmazás esetében ez a szám kilenc volt.

Amint arról a Mozilla Foundation beszámolt, csúszik az új, átdolgozott Firefox megjelenése, mégpedig azért, mert programozói jelenleg azon dolgoznak, hogy a szoftvert alkotó durván kétmillió kódsort átnézzék. Teszik mindezt azért, hogy az esetleges újabb veszélyeket még idejekorán elháríthassák. Többek között ennek is köszönhető az, hogy a felfedezett Firefox sebezhetőségek kihasználására eddig még nem nagyon volt példa, mondta Hofmann.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák