Connect with us

Bíróságon szerzett érvényt igazának a programozó

Laptop

Bíróságon szerzett érvényt igazának a programozó

Döntés született egy német programozó saját kódját illegálisan felhasználó amerikai vállalattal szemben.

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a hannoveri Cebiten egy nyíltforrású szoftvereket fejlesztő programozó, Harald Welte meglepő bejelentést tett. A német kóder közlése szerint a beágyazott Linuxot használó vállalatok örömmel veszik az olcsóbb megoldást, ám gyakran nem publikálják az általuk kifejlesztett, de legalábbis alkalmazott programok forráskódját. Márpedig ezt a General Public License, röviden a GPL megköveteli. A GPL sorozatos megsértésére annak alkotója, a Richard Stallman által megalapított Free Software Foundation is felfigyelt; ám eddig Welte bizonyult a legharciasabbnak e tekintetben. A programozó – saját bevallása szerint – már több mint 25 esetben jutott megállapodásra jogsértő cégekkel, és a Sitecom nevű cég ellen kezdeményezett bírósági eljáráson már másodszor is javára ítéltek.

A héten újabb, a témát érintő esemény történt: Welte igazának adott helyt egy müncheni bíróság egy előzetes végzés képében. Eszerint egy többcélú felhasználásra tervezett biztonsági eszközöket készítő vállalat, a Fortinet vétkesnek bizonyul a GPL megsértésében: a cég az initrd nevű (többek között Welte által is írt) linuxos komponenst is felhasználta termékeiben, azok forráskódját mégsem tette elérhetővé.

Mindazonáltal az eset körül nem teljesen tiszta minden: a kaliforniai Fortinet közlése szerint már korábban felvette velük a kapcsolatot a német programozó, és ennek következtében azon dolgoztak, hogy megszüntessék a visszásságot, jóhiszeműen bízva abban, hogy nem kell jogi keretek közé terelni a probléma megoldását. Éppen ezért lepte meg őket, hogy Welte végül mégis bíróság elé vitte az ügyet; a cég szerint ez egy szükségtelen lépés volt, s továbbra is azon vannak, hogy a kóderrel közösen tegyék a GPL licencnek megfelelővé termékeiket. Welte (és az általa létrehozott GPL Violations projekt) azonban úgy nyilatkozott, hogy ugyan március 17-én valóban felvették a kapcsolatot a Fortinettel, ám az előzetes tárgyalások nem jártak sikerrel, ezért kellett jogi útra lépniük.

„Végső célom az, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét: a GPL nem egyenlő a public domainnel, hanem szerzői jog által védett licenc. Ahelyett, hogy jogdíjat kellene fizetni az ez alá eső szoftverekért, biztosítani kell a forráskód bárki számára való elérhetőségét.” – nyilatkozta még a Cebiten Welte. Az 1991-ben létrehozott jogi keret egyébként valóban bárki számára lehetővé teszi, hogy az ezen licenc szabályozása alá eső szoftvereket szabadon használja, módosítsa vagy terjessze, azért cserébe, hogy a forrás nyílt marad.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő