Connect with us

technokrata

Az emberek többet költenek videojátékokra, mint zenére

Laptop

Az emberek többet költenek videojátékokra, mint zenére

Egy nemrég kiértékelt felmérés szerint a férfiak inkább játékra költenek, mintsem zenére.

A Nielsen Entertainment által lefolytatott kutatás arra volt kíváncsi, hogy az emberek miként állnak az interaktív kikapcsolódást nyújtó videojátékokhoz. Az év első két hónapjában az USA-ban végzett, 1500 ember részvételével zajlott felmérés szerint a játékok feljöttek a második helyre: már csak DVD-re költenek többet a férfiak a digitális szórakozási formák közül.

Mindez fontos információval szolgál a hirdetőknek, akik számára egyre inkább a videojátékok nyújtanak lehetőséget a fiatalok elérésére. Mindazonáltal fontos megemlíteni, hogy nem csak a tinédzserek és a huszonévesek körében népszerű ez a fajta szórakozás: a játékosok majdnem negyede 40 éves vagy annál idősebb. Manapság egyébként egyre több játék hordoz magában reklámot – míg régen például egy-egy autóverseny program direkt elferdített céglogókat jelenített meg az „élethűbb” hatás kedvéért, addig ma már ezek a vállalatok fizetnek, hogy egy-egy népszerűbb szoftverbe bekerülhessenek a pályaszéli palánkokra.

Európai szemmel nézve talán érdekesen hat, hogy az Egyesült Államok háztartásainak 40 százaléka rendelkezik valamilyen olyan (szórakoztató)elektronikai eszközzel, melyet kifejezetten csak a játék kedvéért tartanak. Még furcsábbnak tűnő adat az, hogy a játékosok majdnem negyede (23 százalékuk) mindhárom platform – PC, konzol, handheld eszköz – egy-egy képviselőjével rendelkezik. Vannak még fanatikusabb amerikaiak is: azok, akik úgy nyilatkoztak, hogy a Sony Playstation 2, a Microsoft Xbox és a Nintendo Gamecube konzolok közül legalább az egyikkel rendelkeznek, nos közülük 8 százalék bevallotta, hogy mindhárom játékgépet megvásárolta.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire szocializálja az embereket a játék: úgy találták, hogy a fiatalabbak inkább szeretnek társas környezetben játszani, a középkorúak vegyesen játszanak olyan játékokat, melyek többszereplősek illetve egyedül élvezhetők, míg az idősebbek egyértelműen az egyedül játszható programokat favorizálták. Átlagosan egyébként 5 óra jut egyjátékos kikapcsolódásra egy héten az USA-ban, míg online szórakozásra vagy többekkel folytatott játékra 3 óra.

Miért fontos a részletes elemzés? Ennek indoklására talán elég egyetlen adat is: az Amerikai Egyesült Államok videojáték iparágának éves bevétele 10 milliárd dollár. A piac folyamatosan bővül, és hasonló tendenciákat mutat más régiókban, köztük Európában is.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp