Connect with us

technokrata

Költséghatékony egészségügyet infokommunikációs fejlesztésekkel!

Laptop

Költséghatékony egészségügyet infokommunikációs fejlesztésekkel!

Megalakult az IVSZ E-egészség munkacsoportja.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségében tagi kezdeményezésre március 23-án megalakult az IVSZ e-Egészség munkacsoportja. A munkacsoport legfőbb célja összefogni azokat a Magyarországon működő informatikai, távközlési és elektronikai cégeket, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal, megoldásaikkal képesek a hazai egészségügyi szektor fejlesztéséhez hozzájárulni.

Napjaink hazai népegészségügyi helyzete és az egészségügyi szolgáltatások színvonala az EU-n belül és a világpiacon is egyértelműen versenyhátrányt fokozó területté vált. A költségvetési források elégtelen és ellenőrizhetetlen, néha pedig egyenesen pazarló felhasználása hatalmas forráshiányt jelent az ágazatban. A nemzetgazdasági szinten is jelentős források felhasználási módja nem éri el célját, nemcsak az ellátás színvonala, a lakosság egészségügyi állapota romlik. Minderről azonban gyakran csak egymásnak ellentmondó információk nyerhetők az inhomogén ágazati informatikai rendszerekből vagy, egyáltalán nem állnak rendelkezésre adatok.

Az egészségügy 2004-es összkiadása az Országos Egészségügyi Pénztár statisztikája szerint 1068 milliárd forint volt, ebből a TB-kasszát terhelő kiadások több mint 70%-ot tettek ki. Nemcsak a népegészségügyi statisztikáink rosszak (amelyet torzíthatnak a hazai, ellátás-finanszírozás mesterséges teljesítményfokozó anomáliák), de hazánk a várható élettartam tekintetében is, a sereghajtók közé csúszott. Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam 70 év körül van, míg ez EU-s átlag közel 80 év (derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből).

Az ágazati problémák megoldására a következő évektől jelentős EU-s források nyílnak meg, az ehhez szükséges feltételrendszer (például: önerő, szakértő pályázatok, illetve elszámolást támogató rendszerek) azonban nem tűnik biztosíthatónak pusztán a költségvetési források bővítésével. Ahhoz azonban, hogy például az ágazati forrás-bevonás egyéb módjait (magántőke, pénzintézeti finanszírozás, több biztosítós modell, outsourcing, stb.) majd egyáltalán megfontolhassuk; valós adatokra, információkra, azaz átlátható ágazati információ-gazdálkodásra van szükség. Ennek mentén a korszerűbb, hatékonyabb és igazságosabb egészségügyi ellátó rendszer kialakítása, az ország gazdasági versenyképességét jobban szolgáló népegészségügyi helyzet megteremtésének előfeltétele. Az információk begyűjtése, rendszerezése és kiértékelése, ezáltal a belső tartalékok feltárása, a folyamatok racionalizálása, a pazarlás csökkentése, a döntéseket támogató tudásbázisok megteremtése elképzelhetetlen az ágazat átfogó informatizálása nélkül.

Korszerű, magas színvonalú, minőségbiztosított és ezáltal költséghatékony egészségügyet csak komoly infokommunikációs technológiák, rendszer-szintű használatával lehet létrehozni és működtetni. Az IVSZ ezen nemzetgazdasági törekvések szakmai támogatására, jelenleg 20 tagvállalatának közreműködésével létrehozta az e-Egészség munkacsoportját, amely a kormányzat és a teljes egészségügyi szektor partnereként kívánja elősegíteni a fejlesztések mielőbbi megvalósulást.

„A munkacsoport tagjai jól ismerik a magyar egészségügy helyzetét, s be kívánják mutatni, hogy az általuk javasolt korszerű informatikai megoldások miként tudják elősegíteni a hazai egészségügy fejlődését, struktúrájának átalakítását. Munkacsoportunk nyilvánosságra hozza véleményét minden olyan törvényalkotási, szabályozási és módszertani kérdésben, amelyek érintik az egészségügy infokommunikációs területét.” mondta Lukács Lajos az e-Egészség munkacsoport megválasztott vezetője, a DSS Consulting ügyvezető igazgatója.

A munkacsoport tervei szerint összegyűjti és feldolgozza mindazon információkat, amelyek segítik az IVSZ tagjait a projektekre való felkészülésben, valamint képviseli az infokommunikációs szektor érdekeit a kormányzat és a nemzetközi partnerek irányában. Az E-egészség munkacsoport nyitott és örömmel veszi további – az ágazatban munkálkodó – IVSZ tagvállalat bekapcsolódását. Jelenlegi tagjai: 4D Soft, Avaya, Bosch, Bull, Cisco Systems, Computer Partners, Dss Consulting, Euroone, Freesoft, HP, Humansoft, L&L Bt., Meditcom, Microsoft Hungary, MTA SZTAKI, Oracle, Pannon GSM, Quadra Byte Bt., Siemens, Synergon.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő