Connect with us

Jelentős lépések a mobil közigazgatás felé

Laptop

Jelentős lépések a mobil közigazgatás felé

Nemzetközi jelentőségű tankönyv a Pannon GSM támogatásával.

A Budaörsi Önkormányzat, az Akadémiai Kiadó és a Pannon GSM mutatta be a nyilvánosságnak azt a felsőoktatási tankönyvet, amely a világon az elsők között foglalkozik részletesen a mobil távközlés közigazgatási ügyintézésben való felhasználásának lehetőségeivel. A Pest megyei város nem pusztán helyszínt ad az eseménynek: a szakkönyvet összeállító Budapesti Corvinus Egyetemmel közös kísérlet keretében Magyarországon először valósul meg itt a mobil ügyintézés lehetősége.

A GSM-penetráció ma hazánkban (a nyugat-európai átlagot is meghaladva) eléri a 87 százalékot, logikus lépés tehát a mobiltelefon felhasználása a közigazgatásban. Az Internet-alapú e-kormányzat fogalomkörét egy még frissebb kifejezéssel, az m-kormányzattal kell kibővíteni. Az m-kormányzat feltételeiről, következményeiről és követelményeiről szól Budai Balázs (Budapesti Corvinus Egyetem) és Sükösd Miklós (CEU Közép Európai Egyetem) világviszonylatban is mérföldkőnek számító tankönyve, az „M-kormányzat – M-demokrácia”, amely technológiai, jogi, közösségi és politikai szempontból taglalja a mobil kormányzat lehetőségeit és távlatait.

Az elméleti háttér megteremtésével párhuzamosan a szakemberek a gyakorlatban is igyekeznek igazolni a mobil közigazgatás előnyeit. A Budaörs önkormányzatával karöltve végrehajtott kísérletben az ügyfelek egy programozott SMS-központon keresztül intézhetik gyorsabban, rugalmasabban az anyakönyvi kivonatokkal, lakcímbejelentéssel, vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyeiket. „Ez év őszén új épületbe költözik a Polgármesteri Hivatal, és ezzel egy időben kívánjuk bevezetni ezt az egyelőre főleg közigazgatás-tudományi jelentőségű szolgáltatást.” – mondta Tevanné dr. Südi Annamária, Budaörs jegyzője. „Nem véletlenül választottuk az okmányirodai ügyintézés területét: az Unió által előírt tizenkét kötelezően fejlesztendő helyi igazgatási ügytípus közül hét ebbe a körbe sorolható. Ezek elektronikus intézésére már most is lehetőséget biztosít két ügykörben az okmányirodánk, a mobil távközlés bevonásától hosszú távon feltétlenül a digitális közigazgatás kézzel fogható térnyerését várjuk.”

Az ugyancsak Budaörsön működő Pannon GSM kezdetektől fogva kezdeményezője és támogatója a mobil kormányzati fejlesztéseknek. „Míg pár éve csupán a személyes kapcsolattartás jövőjének tekintettük a mobil technológiát, immár egyértelmű, hogy a mobil távközlés távlatai jócskán túlmutatnak a hangalapú felhasználásokon.” – mondta Kőnig Róbert, a távközlési vállalat vezérigazgató-helyettese. „A Pannon GSM az ipari és üzleti felhasználások terén úttörő szerepet tölt be Magyarországon, és bízunk benne, hogy ezekhez hasonlóan a mobil közigazgatásban rejlő lehetőségek feltárásához, kiaknázásához, az új utak kereséséhez és kijelöléséhez is aktívan hozzájárulhatunk.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő