Connect with us

technokrata

Jelentős lépések a mobil közigazgatás felé

Laptop

Jelentős lépések a mobil közigazgatás felé

Nemzetközi jelentőségű tankönyv a Pannon GSM támogatásával.

A Budaörsi Önkormányzat, az Akadémiai Kiadó és a Pannon GSM mutatta be a nyilvánosságnak azt a felsőoktatási tankönyvet, amely a világon az elsők között foglalkozik részletesen a mobil távközlés közigazgatási ügyintézésben való felhasználásának lehetőségeivel. A Pest megyei város nem pusztán helyszínt ad az eseménynek: a szakkönyvet összeállító Budapesti Corvinus Egyetemmel közös kísérlet keretében Magyarországon először valósul meg itt a mobil ügyintézés lehetősége.

A GSM-penetráció ma hazánkban (a nyugat-európai átlagot is meghaladva) eléri a 87 százalékot, logikus lépés tehát a mobiltelefon felhasználása a közigazgatásban. Az Internet-alapú e-kormányzat fogalomkörét egy még frissebb kifejezéssel, az m-kormányzattal kell kibővíteni. Az m-kormányzat feltételeiről, következményeiről és követelményeiről szól Budai Balázs (Budapesti Corvinus Egyetem) és Sükösd Miklós (CEU Közép Európai Egyetem) világviszonylatban is mérföldkőnek számító tankönyve, az „M-kormányzat – M-demokrácia”, amely technológiai, jogi, közösségi és politikai szempontból taglalja a mobil kormányzat lehetőségeit és távlatait.

Az elméleti háttér megteremtésével párhuzamosan a szakemberek a gyakorlatban is igyekeznek igazolni a mobil közigazgatás előnyeit. A Budaörs önkormányzatával karöltve végrehajtott kísérletben az ügyfelek egy programozott SMS-központon keresztül intézhetik gyorsabban, rugalmasabban az anyakönyvi kivonatokkal, lakcímbejelentéssel, vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyeiket. „Ez év őszén új épületbe költözik a Polgármesteri Hivatal, és ezzel egy időben kívánjuk bevezetni ezt az egyelőre főleg közigazgatás-tudományi jelentőségű szolgáltatást.” – mondta Tevanné dr. Südi Annamária, Budaörs jegyzője. „Nem véletlenül választottuk az okmányirodai ügyintézés területét: az Unió által előírt tizenkét kötelezően fejlesztendő helyi igazgatási ügytípus közül hét ebbe a körbe sorolható. Ezek elektronikus intézésére már most is lehetőséget biztosít két ügykörben az okmányirodánk, a mobil távközlés bevonásától hosszú távon feltétlenül a digitális közigazgatás kézzel fogható térnyerését várjuk.”

Az ugyancsak Budaörsön működő Pannon GSM kezdetektől fogva kezdeményezője és támogatója a mobil kormányzati fejlesztéseknek. „Míg pár éve csupán a személyes kapcsolattartás jövőjének tekintettük a mobil technológiát, immár egyértelmű, hogy a mobil távközlés távlatai jócskán túlmutatnak a hangalapú felhasználásokon.” – mondta Kőnig Róbert, a távközlési vállalat vezérigazgató-helyettese. „A Pannon GSM az ipari és üzleti felhasználások terén úttörő szerepet tölt be Magyarországon, és bízunk benne, hogy ezekhez hasonlóan a mobil közigazgatásban rejlő lehetőségek feltárásához, kiaknázásához, az új utak kereséséhez és kijelöléséhez is aktívan hozzájárulhatunk.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák