Connect with us

technokrata

Linux48 – IBM Szoftver Programozói Bajnokság, újra

Laptop

Linux48 – IBM Szoftver Programozói Bajnokság, újra

Az egyetemi és főiskolai hallgatók immár harmadik alkalommal mérhetik össze szakmai ismereteiket az IBM nevével fémjelzett programozói bajnokságon.

A korábbi években helyszínt felkínáló Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Főiskolai Kar (2003) és a Veszprémi Egyetem Nagykanizsai Képzési Helye (2004) után, ez alkalommal Budapestre esett a szervezők választása. A bajnokság befogadására az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara készítette elő termeit.

A diákok háromfős csapatokban jelentkezhetnek, de a versenyző csapatok összeállítására és nevezésre a tanároknak is adatik lehetőség: a felhívás értelmében a szervezők elsősorban az oktatóktól várják a legjobb diákjaik közül kiválasztott programozókat. Ezekben a napokban, hasonlóképpen a versenyzők regisztrálásához, külső, támogató szakértők jelentkezései is lajstromba kerülnek. Ők azok, akik online „ügyeletet” vállalnak, és akikhez a bajnokság 48 órája alatt a versenyzők tanácsért, útmutatásért fordulhatnak, ráadásul ez az egyetlen segítség, amit a versenyzők a verseny ideje alatt kaphatnak – telefonálni, levelezni vagy bármi más úton, másvalaki révén a feladat megoldásához közelebb kerülni tiltott és technikailag korlátozott. A szabályoknak megfelelően valamennyi kérdést és az azokra adott szakértői válaszokat minden versenyző egyszerre láthatja. További segítség, hogy az előre meghatározott honlapok, például a teljes ibm.com tartomány böngészhető a bajnokság ideje alatt is, valamint hogy a versenyzők felhasználhatják a korábban elkészített saját szoftverkomponenseiket is.

A bajnokság célja az IBM szoftver-technológiáiban jártas szakemberek, oktatók és diákok közötti kapcsolatok erősítése és építése. Éppen ezért – noha a feladatok jellegéből fakadóan, alternatív eszközök felhasználásával is lehet megoldást szerkeszteni, a Linux erre egyébként is remek terepet kínál – az IBM igen kiforrott, professzionális és kiválóan dokumentált szoftvereinek használata támogatott. Nevezetesen: a kitűzött programozási feladatot Red Hat Linux operációs rendszeren; a modellezést IBM Rational termékkel; az adatbázis-kezelést IBM DB2 UDB termékkel; a fejlesztést Java, Eclipse, vagy IBM Rational/WebSphere környezetben kell elvégezni IBM WebSphere Application Server futtatási környezetben; a dokumentációkat angol nyelven kell elkészíteni. Az elkészült munkák elbírásánál előnyben részesülnek az IBM Rational/WebSphere fejlesztési környezetet alkalmazó versenyzők.

A bajnokság szervezésében és támogatásában az IBM Magyarországi Kft. mellett nagy szerepet vállaltak a kék óriás magyarországi üzleti partnerei is. Kiemelt támogatóként az R&R Software Rt., az Avnet Technology Solutions Kft. és az AAM Technologies Kft. szerepvállalásának is köszönhető, hogy idén lényegesen megnőtt a bajnokság összdíjazása (több mint kétmillió forintra). A pénz- és tárgyjutalmak mellett említésre méltó még a szakmai kapcsolatok felelevenítése vagy kiépítése – a korábbi bajnokságokon felmutatott teljesítmény utóbb nem egy kiváló karrier indulópontja lett.

A bajnokság időpontja 2005. május 6-8., a nevezési határidő április 15., éjfél.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle