Connect with us

Linux48 – IBM Szoftver Programozói Bajnokság, újra

Laptop

Linux48 – IBM Szoftver Programozói Bajnokság, újra

Az egyetemi és főiskolai hallgatók immár harmadik alkalommal mérhetik össze szakmai ismereteiket az IBM nevével fémjelzett programozói bajnokságon.

A korábbi években helyszínt felkínáló Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Főiskolai Kar (2003) és a Veszprémi Egyetem Nagykanizsai Képzési Helye (2004) után, ez alkalommal Budapestre esett a szervezők választása. A bajnokság befogadására az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara készítette elő termeit.

A diákok háromfős csapatokban jelentkezhetnek, de a versenyző csapatok összeállítására és nevezésre a tanároknak is adatik lehetőség: a felhívás értelmében a szervezők elsősorban az oktatóktól várják a legjobb diákjaik közül kiválasztott programozókat. Ezekben a napokban, hasonlóképpen a versenyzők regisztrálásához, külső, támogató szakértők jelentkezései is lajstromba kerülnek. Ők azok, akik online „ügyeletet” vállalnak, és akikhez a bajnokság 48 órája alatt a versenyzők tanácsért, útmutatásért fordulhatnak, ráadásul ez az egyetlen segítség, amit a versenyzők a verseny ideje alatt kaphatnak – telefonálni, levelezni vagy bármi más úton, másvalaki révén a feladat megoldásához közelebb kerülni tiltott és technikailag korlátozott. A szabályoknak megfelelően valamennyi kérdést és az azokra adott szakértői válaszokat minden versenyző egyszerre láthatja. További segítség, hogy az előre meghatározott honlapok, például a teljes ibm.com tartomány böngészhető a bajnokság ideje alatt is, valamint hogy a versenyzők felhasználhatják a korábban elkészített saját szoftverkomponenseiket is.

A bajnokság célja az IBM szoftver-technológiáiban jártas szakemberek, oktatók és diákok közötti kapcsolatok erősítése és építése. Éppen ezért – noha a feladatok jellegéből fakadóan, alternatív eszközök felhasználásával is lehet megoldást szerkeszteni, a Linux erre egyébként is remek terepet kínál – az IBM igen kiforrott, professzionális és kiválóan dokumentált szoftvereinek használata támogatott. Nevezetesen: a kitűzött programozási feladatot Red Hat Linux operációs rendszeren; a modellezést IBM Rational termékkel; az adatbázis-kezelést IBM DB2 UDB termékkel; a fejlesztést Java, Eclipse, vagy IBM Rational/WebSphere környezetben kell elvégezni IBM WebSphere Application Server futtatási környezetben; a dokumentációkat angol nyelven kell elkészíteni. Az elkészült munkák elbírásánál előnyben részesülnek az IBM Rational/WebSphere fejlesztési környezetet alkalmazó versenyzők.

A bajnokság szervezésében és támogatásában az IBM Magyarországi Kft. mellett nagy szerepet vállaltak a kék óriás magyarországi üzleti partnerei is. Kiemelt támogatóként az R&R Software Rt., az Avnet Technology Solutions Kft. és az AAM Technologies Kft. szerepvállalásának is köszönhető, hogy idén lényegesen megnőtt a bajnokság összdíjazása (több mint kétmillió forintra). A pénz- és tárgyjutalmak mellett említésre méltó még a szakmai kapcsolatok felelevenítése vagy kiépítése – a korábbi bajnokságokon felmutatott teljesítmény utóbb nem egy kiváló karrier indulópontja lett.

A bajnokság időpontja 2005. május 6-8., a nevezési határidő április 15., éjfél.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő