Connect with us

Hirdetés

technokrata

IVSZ: még erősebb képviseletet épít az informatikai szektor

Laptop

IVSZ: még erősebb képviseletet épít az informatikai szektor

Az IKT szektor évek óta makroökonómiai kihívásokkal küzd.

Kovács Zoltán, az IVSZ új elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szakmai és kormányzati egyeztető fórumot hív össze az érintett minisztériumok képviselőinek és az IVSZ delegáltjainak részvételével. Kovács Zoltán rámutatott: felére esett vissza Magyarországon az informatikai szektor növekedése 2004-ben. Az IVSZ új elnöksége fokozza a Szövetség lobbi-tevékenyégét, mert az IVSZ Informatika=versenyképesség programja tavaly számottevő kormányzati visszhang nélkül maradt.

Az IVSZ elnöksége üdvözli Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által felsorolt 7 stratégiai gazdaságfejlesztési prioritást, és örömmel látja, hogy az első 7 pont mindegyike erősen összefügg az IVSZ által reprezentált IKT (info-kommunikációs technológiai) szektorral, és annak fejlődésével. Míg az első három helyen említett informatika és távközlés, biotechnológia- és egészségipar valamint az üzleti és logisztikai szolgáltató-központok fejlesztése a szektor kulcsterületeit adja, addig a négy utóbbi prioritás fejlesztésében is elsőrendű az informatika szerepe (járműipar, turizmus, környezetipar, szórakoztatóipar). Ugyanakkor egy program hiába jó, ha eszköztelen!

Éles kontrasztban a stratégiai célokkal az IKT szektor évek óta makroökonómiai kihívásokkal küzd. Az IVSZ ugyan miniszteri felkérésre integrálta és elkészítette az IKT szektor fejlesztési javaslatát 2004-ben, de a javaslatok töredéke került csak bele a 2005-ös költségvetési törvénybe. Közben a számok magukért beszélnek: 2003-ról 2004-re a magyar IT piac növekedése felére esett vissza. IKT szektor 2004-ben inflációt alig meghaladó növekedést produkált. Egyre több befektető érkezik az IKT szektorba külföldről, ami biztató jel. Ugyanakkor a piacfejlesztés eredményeit meg kell őrizni, és tovább kell erősíteni. A Sulinet Expressz sikerének nem lehet eredménye a program bezárása. A kereskedelemfejlesztés eredményei nem láthatóak. A teendőket régóta sorolja az IVSZ.

Az IVSZ szakmai elképzelései eddig sajnos nem találtak utat az ország vezetőihez. A kormányzaton belül az informatikai ágazat képviselete elégtelen. Ezért a szakmai fellépés mellett sokkal erősebb lobbit akar a szektor érdekében kifejteni az IVSZ új elnöksége. Ennek érdekében az IVSZ javasolja, hogy a szakma és az érintett tárcák képviselő alkossanak egy “IKT= versenyképesség” Egyeztető Fórumot, amely egy közös fejlesztési koncepció kialakítását és akcióterv kidolgozását célozza.

Kovács Zoltán újfent hangsúlyozta az IVSZ legfontosabb üzenetét: „Az informatika a versenyképesség kulcsa Magyarországon! Sok mindenben nem érhetjük utol az EU fejlettebb tagországait. Ebben az iparágban viszont megvan a szakmai háttér, tudásunk megfogható, és egyre fejlődik. A 2007-2013-as időszakra készülő második Nemzeti Fejlesztési Terv önálló modernizációs és információs társadalom operatív programmal kell, hogy kiegészüljön, amellett, hogy minden további programnak is meg kell, hogy legyen az IKT stratégiai eleme.”

Az eseményen bemutatkoztak, és röviden ismertették programjukat az IVSZ új alelnökei, Csáki Zoltán, Laufer Tamás, Vinnai János és Vityi Péter.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége március 17-én megtartott tisztújító közgyűlésén megválasztott új elnökségének tagjai: Kovács Zoltán (elnök), Csáki Zoltán (alelnök, budapesti KKV osztály), Laufer Tamás (alelnök, hazai nagyvállalatok képviselete) Vinnai János (alelnök, vidéki KKV osztály), és Vityi Péter (alelnök, multinacionális osztály) valamint Beck György, Keresztesi János, Kuthy Antal, Kürti Sándor, Szekfű Balázs, Szittya Tamás és Vahl Tamás elnökségi tagok.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés