Connect with us

Hirdetés

technokrata

PDF állományok olvasása Linux alatt

Laptop

PDF állományok olvasása Linux alatt

Letölthető az Adobe Reader 7.0-s változatának Linux alá fejlesztett verziója.

A vállalat nemrég elérhetővé tette FTP-szerverén Reader szoftverének kifejezetten a nyíltforrású operációs rendszer alá fejlesztett 7-es változatát. Ez egyébként várható is volt, hiszen az Adobe már az év elején hozzáférhetővé tette a linuxos verzió bétáját, tesztelési célokból. A regisztrációt azonban nagyon hamar le kellett állítania, olyan sokan akarták kipróbálni a PDF file-ok megnyitására használható ingyenes szoftvert. A minap azonban mindenki számára letölthetővé vált a végleges alkalmazás.

Miben változott a szoftver a korábbiakhoz képest? A Desktoplinux.com webhely elemzése szerint az 5.0.10-es változat azon funkciója, melynek révén egérrel ki lehetett jelölni egy szövegrészt és azt be lehetett illeszteni egy másik dokumentumba, eltűnt. Nem túl sok vizet zavar, hogy megjelent egy kicsiny reklámdoboz a szoftver jobb felső sarkában, ezzel az Adobe nyilván a Windows-os változatnál már megszokott hirdetési formát kívánja bevezetni. Ezeken túl egy fontosabb funkciót is igénybe lehet immár venni: közvetlenül az alkalmazásból lehet webes keresést kezdeményezni, anélkül, hogy ahhoz taskot kellene váltani.

A 40 MB-os TAR állományt akár a Terminal Download gyors szerveréről is be lehet szerezni.

Ez egyébként nem az első változata a szoftvernek, ami támogatja a Linuxot: az ötös verzióknál már elérhető volt a pingvines operációs rendszer alá fejlesztett Adobe olvasó program. A vállalat aztán a hatos szériánál felfüggesztette ezt az eljárást, ám miután csatlakozott az OSDL-hez, sejthető volt, hogy nemsokára újból felkarolják a linuxos felhasználókat. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy tovább növekedhet a PDF-et olvasni képes internetezők tábora: a fejlesztők közlése szerint 1993 óta az Adobe Readert már több mint félmilliárd alkalommal töltötték le.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés