Connect with us

technokrata

Letölthető a legújabb, hibamentes Firefox

Laptop

Letölthető a legújabb, hibamentes Firefox

A Mozilla Foundation kiadta az ismert hibáktól mentes, legújabb alternatív böngészőjét.

Chris Hofmann, a Mozilla Foundation mérnökigazgatója elmondta, hogy az egyik legkomolyabb problémát az a Netscape kód adta, mely még mindig része volt a böngészőnek. Az animált GIF képek révén egy puffertúlcsordulásos támadásnak áldozatul eshetett (volna) a szoftver, aminek következtében a támadó akár programot is futtathatott (volna) a sebezhetővé vált rendszeren – ez pedig akár a számítógép feletti ellenőrzés átvételét is lehetővé tette (volna). A hibát egyébként az Internet Security Systems nevű, IT-biztonsággal foglalkozó cég fedezte fel.

A fenti, és még két másik sebezhetőség került kiiktatásra az 1.02-es Firefoxban, ami szerdán vált letölthetővé (erre egyébként akár a gyors, hazai elérésű Terminal Download szerverről is lehetőség nyílik; tőlünk az egyes verziók magyarosított változatát lehet letölteni). A Mozilla Foundation melegen ajánlja mindenkinek az új kiadások letöltését és feltelepítését.

A két legfőbb rivális, az Internet Explorer és a Firefox között élesedik a harc. Ismeretes, hogy tavaly nyáron a Microsoft böngészőjének hosszú ideig ki nem javított hibái miatt kezdődhetett el az alternatív browser lendületes térnyerése. A Symantec ezen a héten kiadott Internet Threat Report jelentése szerint azonban a tavalyi év második felében a Mozilla böngészőkben 21, míg az Internet Explorerben „csupán” 13 sebezhetőségre bukkantak. Igaz, a biztonsági rések súlyosságát tekintve már a nyíltforrású programoknál az előny: a felfedezett hibák közül hetet minősítettek komoly veszélyt jelentő problémának, míg a redmondi alkalmazás esetében ez a szám kilenc volt.

Amint arról a Mozilla Foundation beszámolt, csúszik az új Firefox megjelenése, mégpedig azért, mert programozói jelenleg azon dolgoznak, hogy a szoftver alkotó durván kétmillió kódsort átnézzék. Teszik mindezt azért, hogy az esetleges újabb veszélyeket még idejekorán elháríthassák. Többek között ennek is köszönhető az, hogy a felfedezett Firefox sebezhetőségek kihasználására eddig még nem nagyon volt példa, mondta Hofmann.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák