Connect with us

technokrata

A jövő csúcsmodern otthona a Siemens-től – vezeték nélküli összeköttetés a pincétől a padlásig

Laptop

A jövő csúcsmodern otthona a Siemens-től – vezeték nélküli összeköttetés a pincétől a padlásig

Európa legnagyobb és legrangosabb informatikai és telekommunikációs börzéjének, a hannoveri CeBIT-nek a fókuszában idén többek közt a Voice-over-IP, más néven internetes telefonálás állt.

A VoIP alapon működő vezeték nélküli telefonok és egyéb eszközök gyártása területén élenjáró Siemens 2005-ben is számos újdonságot mutatott be a német vásáron. A vállalat Gigaset-termékskálájával biztosítani tudja a modern otthonokban található technikai eszközök közötti vezeték nélküli összeköttetést. Legyen szó telefonokról, számítógépekről, háztartási eszközökről vagy multimédiás termékekről, a Siemens idei kínálatával egyszerűen bekapcsolhatók a drótnélküli hálózatba.


A Gigaset Home Control rendszerével összes modern háztartási berendezésünket irányíthatjuk. A Gigaset vezeték nélküli telefonba és egyidejűleg a világítási vagy a biztonsági rendszerbe, a kaputelefonba vagy éppen a mosógépbe beépített DECT modul segítségével otthoni elektromos berendezéseink könnyen működtethetők. A telefonról irányított készülékekkel felszerelt lakásunkat így sokkal biztonságosabbá, kényelmesebbé és energiatakarékosabbá tehetjük. Megnézhetjük, ki érkezett hozzánk és kinyithatjuk a bejárati ajtót, le és fel kapcsolhatjuk a lámpákat vagy mozgathatjuk a redőnyt anélkül, hogy felemelkednénk a karosszékből. Előre beprogramozott műveletsort indíthatunk el egyetlen gombnyomással: a nappaliban például, tévézés közben leereszthetjük a redőnyt és félhomályra állíthatjuk a világítást, vagy az egész házban és a kertben is lekapcsolhatjuk a lámpákat, amikor elmegyünk otthonról. Mindehhez csupán a távirányítóként működő Siemens Gigaset telefont kell használnunk, de az egyes funkciók akár a készülékre küldött SMS-en keresztül is irányíthatók.
A Siemens Gigaset Home Controlnak köszönhetően a napi házimunka is jelentősen leegyszerűsödik és nagyobb mozgásteret engedélyez: Ha lejárt a program, az alagsorban lévő mosógép jelzést ad le a szobában lévő Gigasetre vagy egy SMS-t küld mobiltelefonunkra. Többé amiatt sem kell aggódva fel-alá futkosnunk a házban, hogy bekapcsolva felejtettük-e a sütőt, a készülék segítségével ugyanis még a lakás távoli pontjairól is ellenőrizhetjük és szükség esetén kikapcsolhatjuk azt.

A rendszer otthonunk biztonságáról is gondoskodik. A lakás tulajdonosa behatolás, tűz vagy csőtörés esetén értesítést kap a mobiljára, amelyet továbbíthat a biztonsági társaságnak vagy egy szemfüles szomszédnak.

A Gigaset kézibeszélő kijelzőként és távirányítóként működik, míg a Gigaset alapállomás biztosítja az összeköttetést a telefonhálózattal, hogy SMS-t és hangüzenetet tudjunk küldeni és fogadni. A hordozható készülék hatótávolsága beltéren akár 50, kültéren akár 300 méter.

A jövőben a nappali lesz otthonunk kommunikációs központja. A Siemens egy sor új, a multimédiás szórakoztatásról gondoskodó termékkel is előrukkolt a CeBIT-en. A vállalat bemutatta többek között az otthoni videotelefonáláshoz használatos, WLAN-nal és forgatható digitális kamerával rendelkező vezeték nélküli telefonját, amely közelebb hozza az egymástól távol lévő családtagokat és barátokat. A kinyitható, 262 ezer szín felbontású kijelzővel és háromszoros digitális zoom funkcióval rendelkező Gigaset telefonnal a ház bármely pontjáról, de akár a teraszról vagy a kertből is lehet videotelefonálni. Ha a készüléket ˝TV üzemmódra˝ kapcsoljuk, a hívó fél képe megjelenik a televízió képernyőjén és a kihangosító automatikusan bekapcsol, így a fotelben ülve is kényelmesen beszélgethetünk. Mindehhez csupán a tévékészülékre csatlakoztatott WLAN adapterre van szükség.

Nem kell többé az otthoni személyi számítógépet használnunk, ha zenét akarunk letölteni az internetről, a Siemens által kínált set top box a televízión keresztül biztosít hozzáférést a számítógépes audio, videó és fotó fájlokhoz. A tévékészülék ezzel az új eszközzel internetes keresőként is használható, amellyel egyszerűen elérhetjük a Siemens M2Y (music to you) zenei portálját. A weboldalon a legfrissebb zenei slágerek közül válogathatunk típus, előadó és album szerint, amelyeket közvetlenül a HiFi berendezésre tölthetünk le, amennyiben rendelkezünk WLAN Internet routerrel és DSL-kapcsolattal.

A Siemens sokoldalú routerének köszönhetően vezetékek nélkül telefonálhatunk (hagyományos vagy VoIP alapon) és egyidejűleg nagy sebességgel internetezhetünk valamint tévézhetünk ADSL-en keresztül. Az eszköz lehetővé teszi például, hogy a világhálón keresztül beprogramozzuk videofelvevőnket kedvenc műsorunk rögzítésére, megállítsuk az élő tévéadást és kedvenc filmjeinket bármikor megnézzük az internet (Video-on-Demand) üzemmód használatával. Az interneten keresztül már kevés pénzért felhívhatjuk a világ bármely táján lévő barátainkat, rövid szöveges üzeneteket küldhetünk nekik és cseveghetünk velük, még akkor is, ha számítógépünk nincs bekapcsolva. A telefon azt is kijelzi, ha új elektronikus levelünk érkezett, vagy ha valamelyik cimboránk fent van a világhálón.

A Siemens Gigaset S35 WLAN készülékével egy gombnyomásra tudunk internetes (VoIP) hívást bonyolítani utazás közben – a repülőtéren, a szállodában vagy a vasútállomáson lévő hotspotoknál – és otthon is, beérkezett e-mailjeinkről pedig akkor is kapunk jelentést, ha számítógépünk ki van kapcsolva. A telefon egy WLAN routerre csatlakozva létesít internetes kapcsolatot. Telefonkönyvében 200 bejegyzés tárolására van hely, melyek mindegyikéhez nevet, e-mail címet, az internetes híváskezdeményezéshez szükséges SIP-URL címet, IP-címet és telefonszámokat lehet rendelni.

Az SIPPS VoIP szoftverrel rendelkező Gigaset M34 USB PC Adapter azoknak is lehetőséget teremt az internetes telefonálásra, akik már meglévő Gigaset telefonjukat nem szeretnék lecserélni, ugyanakkor ragaszkodnak a modern és költségkímélő telefonálási módhoz. Az eszközt a számítógép USB nyílásába kell helyezni, amely a Gigaset telefonhoz tartozó alapállomáson keresztül csatlakozik a világhálóra. A VoIP szoftvernek köszönhetően a telefon alapszolgáltatásain kívül olyan funkciók is a rendelkezésünkre állnak, mint a távirányítóval kezelhető üzenetrögzítő, a MS Outlookkal összehangolható telefonkönyv vagy az azonnali üzenetküldés.

A Siemens elektromos házőrzőként működő Gigaset WLAN kamerája tökéletes eszköz mindazok számára, akik az otthonuktól távol is szeretik rajtatartani a szemüket értékeiken. A WLAN technológiával működő kamera kábelek közbeiktatása nélkül elhelyezhető a ház bármely pontján, így otthonunk biztonságának ellenőrzéséhez mindössze egy WLAN router és szélessávú internet-csatlakozás szükséges. Ha az eszközben lévő mozgásérzékelő a megszokottól eltérő tevékenységet észlel, a rendszer azonnal e-mail-beli figyelmeztetést küld. A beépített http-szerveren keresztül a készülék a megfigyelt területről videofelvételeket is továbbít, amelyeket személyi számítógépünkön nézhetünk meg.

A routert, PC kártyát, USB-adaptert és repeatert tartalmazó Siemens Gigaset WLAN termékcsalád kétszeres adatátviteli sebességet biztosít a kommunikációban. Az új Gigaset SE551 WLAN dsl/cable eszköz segítségével egyszerre több számítógépet csatlakoztathatunk egymáshoz és az internetre, ami gyors és biztonságos adatcserét tesz lehetővé. A routerrel másodpercenként 108 Mbit adat továbbítható, megnövelt hatósugarának köszönhetően pedig a kerti székből vagy a nappali kanapéjáról is szörfölhetünk a világhálón.

Ha már meglévő, drótnélküli hálózatunkat szeretnénk bővíteni, a Gigaset WLAN repeater 108 segítségével könnyen megtehetjük. A Siemens egyik legújabb fejlesztését a Gigaset SE551 WLAN-nal együtt használva egy tágas házban is bárki és bárhol élvezheti a gyors adatátvitel és internetezés előnyeit. A WLAN repeater elérési pontként is működik: számítógépek közötti drótmentes összeköttetést, illetve egy számítógép számára szélessávú internetes csatlakozást biztosít. A többfunkciós eszköz Ethernet portján keresztül játékeszközöket vagy set top boxokat is bekapcsolhatunk a WLAN-ba.

A szintén Hannoverben debütált Gigaset USB Adapter 108 valamint Gigaset PC kártya 108 segítségével bármilyen számítógépet könnyen és gyorsan csatlakoztatni tudunk a drótnélküli hálózatba, így otthon, az irodában vagy a nyilvános hotspotokon keresztül is pillanatok alatt hozzáférünk a világhálóhoz, ahonnan 108 Mbit/s sebességgel tölthetünk le video- és hanganyagokat.

A készülékek várhatóan 2005 második félévében kerülnek bevezetésre Magyarországon.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle