Connect with us

technokrata

Linspire 5.0 – megújult az egyik legviharosabb múltú linux

Laptop

Linspire 5.0 – megújult az egyik legviharosabb múltú linux

A Microsofttal a neve miatt sokat csatázó cég bejelentette legújabb linuxos operációs rendszerét.

A Linspire 5.0-s változatának elkészültéről a minap számoltak be a fejlesztők. Legfontosabb jellemzője a 2.6-os kernel használata, mely továbbfejlesztett hardvertámogatást, jobb vezetékmentes hálózati képességeket és energiakímélő technikák alkalmazását jelenti – ez utóbbi különösen a notebook tulajdonosok számára jó hír. A grafikus kezelőfelületet a KDE 3.3-as verziója biztosítja, a kezdő felhasználók számára pedig egy virtuális narrátor segíti az ismerkedést a Linspire-rel.

Mit tud még az operációs rendszer? Például a Linspire saját CNR (Click and Run) boltjához biztosít hozzáférést, ahol különböző alkalmazásokat lehet az OS-hez vásárolni. Persze az olyan alapvető szoftverek biztosítottak, mint az Lsongs (zenei gyűjtemény kezelése), Lphoto (digitális fényképek menedzselése) vagy az Lassist (személyi információmenedzser program emlékeztetővel, naptárral és címtárral). Sőt, mi több, az Openoffice 1.1.3 is megtalálható a csomagban. Rendelkezik integrált tűzfallal, antivírus és VPN biztonsági megoldással; végezetül pedig fontos kiemelni aPhoneGAIM nevű alkalmazást, mely azonnali üzenetküldő szolgáltatásokra, többek között internetes telefonálásra (VoIP) nyújt lehetőséget.

Továbbra is támogatja az úgynevezett Live CD megoldást, aminek révén bármelyik PC-n futtatni tudunk egy Linspire-t, amelyikben található optikai meghajtó – anélkül, hogy ehhez telepíteni kellene az operációs rendszert. A fentieken túl rengeteg egyéb kisebb-nagyobb javítás, fejlesztés kapott helyet az új Linspire-ban: a cég szerint összesen több mint 1200 dolgot újítottak meg. Michael Robertson, a Linspire vezérigazgatója szerint az elmúlt egy évet azzal töltötték, hogy a korábbi változatot elemezték és tanulmányozták, hogy még jobban megfelelhessenek a felhasználók igényeinek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák