Connect with us

technokrata

Hatalmas csapás az európai online kalózkodásra

Laptop

Hatalmas csapás az európai online kalózkodásra

Svédországban az eddigi kalózellenes akciók közül az egyik legnagyobb csapást mérték az illegális terjesztőkre – 23 terabyte-nyi illegálisan terjesztett tartalmat foglaltak le.

Az Egyesült Államok filmipara üdvözölte azt a hatósági eljárást, melynek során a skandináv ország rendőrsége lecsapott a svédek egyik legnagyobb és legrégibb Internet-szolgáltatójára. A Bahnhof névre hallgató ISP egyes szervereiről azt feltételezték, hogy igen komolyan érintettek a digitális filmek és zenék illegális, online terjesztésében.

Tegnap, azaz csütörtökön került sor Svédország fővárosában az Internet-szolgáltató irodáinak rajtaütésszerű vizsgálatára. A stockholmi székhelyű Bahnhof elleni fellépést John Malcolm, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) kalózellenes feladatokat betöltő részlegének igazgatója nagyon nagy tettnek minősítette. „A megszerzett információk nem csak arra szolgáltattak bizonyítékot, hogy a szervezet Svédországban mekkora méreteket öltött, hanem más európai online kalózcsapatokról is számos adatot nyújtottak.” – nyilatkozta Malcolm.

Az MPAA tájékoztatása szerint az ISP irodáját figyelmeztetés nélkül szállták meg a rendőrök, minek következtében négy nagy szervert foglalhattak le – köztük az egyik Európa legnagyobb kalózszervere volt, legalábbis az amerikai jogvédő szervezet állítása szerint. Az évek óta „gyűjtögetett” anyagok akkora méreteket öltöttek, hogy a winchestereken fellelt zenei és videoanyagok három és fél évnyi (!) folyamatos lejátszásra lettek volna elegendőek. Számszerűsítve: hozzávetőleg 1800 filmet, 5000 szoftveralkalmazást és 450 ezer dalt találtak a négy szerveren – összesen 23 terabyte-nyi adat formájában.

Nem ez az első eset Svédországban, a múlt hónapban például több kisebb razziát is tartottak a svéd hatóságok. Ennek során 20 személyt vettek őrizetbe internetes kalózkodás vádjával; ám ezek mérete meg sem közelítette a mostani fogás nagyságát.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle