Connect with us

technokrata

A nyílt forráskód kisajátítása

Laptop

A nyílt forráskód kisajátítása

Egyre gyakrabban használnak GPL alatt terjeszthető programokat a mobil eszközökben, a gyártók azonban nem teszik nyilvánossá a kódot, pedig ehhez nem lenne joguk.

A Hannoverben megtartott Cebiten meglepő bejelentés hangzott el egy nyíltforrású szoftvereket fejlesztő programozótól. Harald Welte arról számolt be, hogy a beágyazott Linuxot használó vállalatok örömmel veszik az olcsóbb megoldást, ám gyakran nem publikálják az általuk kifejlesztett, de legalábbis alkalmazott programok forráskódját. Márpedig ezt a General Public License, röviden a GPL megköveteli. Welte a rendezvényen 13 vállalatnak próbálta felhívni a figyelmét erre, de ezek közül három egyszerűen nem is volt hajlandó elfogadni gondolatmenetét, közölte egy e-mailes interjú során.

A programozó szerint a Cebiten bemutatott hálózati termékek nagy része megsérti a GPL-t. Saját felmérése szerint az úgynevezett set top boxok, jármű-navigációs rendszerek jelentős része szintén nem tartja be a GPL ide vonatkozó szabályait. Erre egyébként nem csak Welte figyelt fel, hanem a GPL megalkotója, a Richard Stallman által megalapított Free Software Foundation is; ám eddig Welte bizonyult a legharciasabbnak e tekintetben. A programozó, saját bevallása szerint már több mint 25 esetben jutott megállapodásra a cégekkel, és a Sitecom nevű cég ellen kezdeményezett bírósági eljáráson már másodszor is javára ítéltek.

„Végső célom az, hogy mindenkinek felhívjuk a figyelmét: a GPL nem egyenlő a public domainnel, hanem szerzői jog által védett licenc. Ahelyett, hogy jogdíjat kellene fizetni az ez alá eső szoftverekért, biztosítani kell a forráskód bárki számára való elérhetőségét.” – nyilatkozta Welte. Az 1991-ben létrehozott jogi keret egyébként valóban bárki számára lehetővé teszi, hogy az ezen licenc szabályozása alá eső szoftvereket szabadon használja, módosítsa vagy terjessze, azért cserébe, hogy a forrás nyílt marad.

Ennek ellenére – Welte állítása szerint – például a Motorla is megsértette a GPL feltételeit WA840G vezetékmentes hálózati csatlakozási pontjával. Paul Alfieri, a vállalat szóvivője ugyan nem rendelkezett az esetre vonatkozó pontos információkkal, amikor megkérdezték, de úgy nyilatkozott, hogy cége minden problémát orvosolni fog, amennyiben a felvetődött aggályok igaznak bizonyulnak. Hasonló kételyeknek adott hangot a harcias programozó az Acer GW-300 és WLAN-G-RU2 vezetékmentes hálózati termékei kapcsán, ám ezen cég eddig nem kívánta kommentálni a történteket.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle