Connect with us

technokrata

Intézményi honlap-ellátottság

Laptop

Intézményi honlap-ellátottság

Már közel hétezer hazai intézmény van jelen saját honlappal a világhálón, igaz, a legtöbb oldal statikus, és házon belül szerkesztik. A kutatók azonban jelentős növekedést prognosztizálnak.

Saját honlapot a mintegy 14 és félezer, Internet-kapcsolattal rendelkező költségvetési intézmény valamivel kevesebb mint fele, 45 százaléka tart fenn – olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi kiadásában. A BellResearch éves rendszerességgel elkészített alapkutatása az intézményi szegmens internetes moduljaiban az alapvető hozzáférési infrastruktúra fejlettsége mellett részletesen elemzi a megoldások elterjedtségét és a világhálóra épülő szolgáltatások kihasználtságát is.

Növekvő bázis
Az egy évvel korábban mérthez képest a honlap-penetráció emelkedése csupán 7 százalékpontra tehető, az eltelt időszakban azonban változott a bázis is: nőtt az Internet-eléréssel rendelkező intézmények száma, így a saját honlapot fenntartó szervezetek száma a közel 2.300 “új belépővel” összességében mintegy másfélszeresére nőtt – mutatnak rá a kutatók.

Az egyes szegmensek ellátottsága között azonban továbbra is jelentős a különbség. A legkedvezőbb a központi költségvetés alá tartozó kör helyzete, itt a kapcsolattal rendelkező intézmények közel kétharmada a világhálón is megtalálható. A legnagyobb az egészségügy lemaradása, ahol az internetező szervezetek kevesebb mint harmada rendelkezik honlappal; megjegyzendő azonban, hogy az elmúlt évben e körben növekedett legnagyobb ütemben a penetrációs mutató.

Házilagos design
A hazai intézményi honlapok legnagyobb hányada, több mint fele saját, belső fejlesztés eredményeként jött létre. Ez különösen (84 százalékban) az oktatási szegmenset jellemzi, ahol a weboldalak jó részét a szaktanár vagy az internetes szakkör szerkeszti és tartja karban.

A költségvetési szférában általánosan nem jellemző a professzionális webdesign-cégek foglalkoztatása – ez alól csak a központi szegmens jelent némiképp kivételt, ahol az oldalak 16 százaléka készül “profiknál” -; ennél elterjedtebb az ismerősök, külsősök, szabadúszó programozók megbízása, közel minden negyedik intézményi honlap így készült.

Idei tervek
A kutatóknak az intézményi döntéshozók szándékaira, illetve terveire alapozott növekedési prognózisa további jelentős fejlődést vetít előre, bár a növekedési ütem valamelyest lassul. A honlappal még nem, de Internet-eléréssel már rendelkező hazai költségvetési szervezetek több mint egyharmada tervezi, hogy létrehozza honlapját ez év közepéig, de többségük csak valószínűsíti a világhálón való megjelenést, és csak 16 százalék szerint biztos a fejlesztés.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle