Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet az intézményeknél: leggyakoribb továbbra is a betárcsázás

Laptop

Internet az intézményeknél: leggyakoribb továbbra is a betárcsázás

Több mint 14 ezer hazai intézmény rendelkezik Internet-hozzáféréssel, a szegmensek közötti különbségek egyre csökkennek. A leggyakoribb továbbra is a betárcsázás, de dinamikusan nő az ADSL elterjedtsége.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi intézményi kutatási eredményei szerint a hazai közszféra szervezeteinek már 89 százaléka rendelkezik Internet-hozzáféréssel. A 2004. őszi helyzetet rögzítő adatok számottevő, 12 százalékpontos penetráció-növekedést jeleznek, egy évvel korábban az intézmények alig több mint háromnegyede kapcsolódott a világhálóra.

Szférák, régiók
Az Internet bevezetésében a központi költségvetés alá tartozó szervezetek járnak az élen, körükben az ellátottság már 2003 óta gyakorlatilag teljesnek tekinthető. Az elmúlt két évben a többi szegmens sokat faragott a lemaradásából: mára az önkormányzati finanszírozású intézmények 94 százaléka rendelkezik legalább egy telephelyén Internet-kapcsolattal, és a legkevésbé fejlett egészségügyi szféra penetrációs mutatója is meghaladja a 80 százalékos értéket. Az utóbbi szegmensben azonban a kicsi, 10 fő alatti szervezetek jelentős hátrányban vannak.

Kapcsolattípusok
A hazai költségvetési intézményeknél továbbra is a kapcsolt vonali technológia a leggyakoribb, minden második szervezetnél található analóg vagy ISDN betárcsázós hozzáférés (is). A kapcsolati megoldások sorában a második helyen az ADSL áll, ezt az intézmények 32 százaléka használja. Az egy évvel korábbi kutatási eredményekhez viszonyítva jelentős mértékben növekedett ennek a technológiának az elterjedtsége, és a döntéshozók felmért beszerzési tervei szintén az ADSL részesedésének további növekedését vetítik előre. A bérelt vonalak használata leginkább a központi költségvetés alá tartozó intézményeket jellemzi (körükben ez számít a legnépszerűbbnek), a többi szegmensben csupán 10 százalékra tehető az elterjedtségük.

Igények, lehetőségek
A BellResearch kutatói az intézmények ellátottsága mellett részletesen vizsgálták az intézményen belüli hozzáféréseket is. Az Internet-kapcsolattal rendelkező szervezetek átlagosan munkatársaik 44 százalékának teszik lehetővé a világháló elérését, e téren azonban az egyes szegmensek között jelentősek a különbségek – mutatnak rá a kutatók.

Míg egy központi vagy önkormányzati finanszírozású intézményben legalább minden második munkavállaló (56, illetve 52 százalék) hozzáfér az Internethez, az oktatási szférában a dolgozók kétötöde, az egészségügyben pedig négyből csupán egy használhatja munkahelyén a világhálót; igaz, ez utóbbi szegmensben a legalacsonyabb az irodai jellegű, PC- és Internet-használatot igénylő munkát végzők aránya is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés