Connect with us

technokrata

Impact of Space on Society – a világűr társadalmi hatásai

Laptop

Impact of Space on Society – a világűr társadalmi hatásai

A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia a világűr társadalmi hatásaival foglalkozó konferenciát rendez Budapesten.

2005. március 17. és 19. között a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia a világűr társadalmi hatásaival foglalkozó nemzetközi konferenciát rendez Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

A nemzetközi konferenciát magyar részről a Magyar Űrkutatási Iroda, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Asztronautikai Társaság szervezi. Fővédnökei Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA elnöke. Megrendezését a Kármán Tódor által alapított Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA) mellett a nemzetközi szervezetek közül támogatta az Európai Űrügynökség (ESA), a Japán Űrügynökség (JAXA), az EURISY, az UNESCO és a Nemzetközi Űregyetem.

Az űrtevékenység túlnyomó részének közvetlen vagy közvetett hatása van a társadalomra: segíti a különféle társadalmi, gazdasági és kulturális problémák megoldását az egész világon (például a navigáció, térképezés, termésbecslés, környezetvédelem, természeti katasztrófák elkerülése, távoktatás, távorvoslás stb. segítségégével). A konferencián az érdeklődők többek között előadásokat hallhatnak az űrtevékenység hasznáról mindennapi életünkben, társadalmi, kulturális hatásairól (beleértve a művészeteket és a science fictiont), szerepéről az oktatásban és az ismeretterjesztésben, az információs társadalom megteremtésében. A konferencia keretében külön megemlékezés hangzik el a száz éve elhunyt Verne Gyuláról, az űrhajózási irodalom úttörőjéről.

A konferencián sor kerül az IAA és az ESA által közösen kiadott „Impact of Space Activities Upon Society” című könyv bemutatására is. A könyv számos társadalmilag elismert személyiség (többek között Kofi Annan, az ENSZ főtitkára és Vágó István, magyar médiaszemélyiség) összegyűjtött nyilatkozatát tartalmazza arról, hogy számukra miben mutatkozik meg az űrtevékenység társadalomra gyakorolt pozitív hatása.

A konferencia kiegészítő rendezvényeként 2005. március 16-án a Leonardo/OLATS nemzetközi csoport „Space and the Arts: The Impact of Space on Society” címmel a művészetek és a világűr kapcsolatáról szóló nyilvános workshopot rendez a Millenárison, amelyhez képzőművészeti kiállítás is társul.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle