Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiképzésre alkalmatlan, játszani tökéletes

Laptop

Kiképzésre alkalmatlan, játszani tökéletes

A hadsereg kérésére kifejlesztett kiképzőszoftver eredeti alkalmazási területén kudarcnak bizonyult, bár a játszani vágyók viszik, mint a cukrot.

Az Egyesült Államok hadseregének első komolyabb próbálkozása a számítástechnika világában, a 3D-s (ember)szimulációs programok terén a 2002 júliusának elején kiadott America´s Army: Operations and Soldiers volt. Ez a játékprogram hivatalosan a hadseregbe való belépést propagálta, azaz igyekezett meggyőzni az amerikai fiatalokat arról, hogy az USA érdekeit fegyverrel védeni jó dolog. Nem várt sikert aratott a szoftver, nagyrészt az akkori időknek megfelelően jó kidolgozottsággal, és azzal, hogy ingyenesen letölthetővé tették.

Minden bizonnyal ez jelentős lökést adhatott annak az elgondolásnak, hogy a modern számítástechnika nem csak a harci gépek vezérlésében, hanem a (gyalogos) katonák kiképzésében is komoly segítséget jelenthet. Egy, a Pandemic Studios-zal kötött megállapodás értelmében ez utóbbi komoly energiákat fordított egy olyan szoftver kifejlesztésére, mely a városi harcokat szimulálja. Minderre az USA hadserege 5 millió dolláros költségvetést biztosított, így születhetett meg a Full Spectrum Warrior. Nemrég azonban kiderült, hogy a kiképzés során kvázi használhatatlannak bizonyult az alkalmazás. A katonai vezetők képzését végző tisztek szerint ugyanis kevés, a valós krízishelyzetben jól használható tudást ad a szoftver, ezért egyre inkább úgy vélik, hogy az 5 millió dollár kidobott pénz volt.

Van, aki erről másként vélekedik: a Pandemic Studios ugyanis olyan szerződést kötött az USA hadseregével, melynek révén hozzájuthatott a program kereskedelmi forgalomba való hozásának jogához. Ez utóbbi természetesen némileg eltér az eredeti változattól, de ennek mértéke nem olyan jelentős – talán éppen ezért is lett sikeres a játszani vágyók körében. A kiadó és partnere (THQ) arról számolhatott be a minap, hogy már közel 1 millió PC-s és xboxos szoftvert adtak el, s hamarosan a Playstation 2 játékgépre fejlesztett verzió is a boltok polcaira kerülhet. A Sony egyik korábbi művészeti igazgatója szerint ez is lehetett a seregbéli alkalmazás kudarcának az oka: a fejlesztők ugyanis inkább egy jól eladható szoftver létrehozására koncentráltak, ahelyett, hogy a katonai igényeket helyezték volna fontossági rangsor élére.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés