Connect with us

technokrata

Szórakoztató központ a nappaliban: megjelent az Ansys első magyarul is tudó médiaközpontja

Laptop

Szórakoztató központ a nappaliban: megjelent az Ansys első magyarul is tudó médiaközpontja

Az ideális karácsonyi ajándék: Internet szélessávon a nappaliból, digitális videórögzítés és lejátszás egyszerűen, mindez egy középkategóriás PC áráért.

Az elmúlt mintegy 7 év során a világ tulajdonképpen két részre szakadt: az egyik felében azok vannak, akik hozzáférnek, és mindennapjuk során használják is a szélessávú internet adta lehetőségeket, míg a másikban azok, akiknek nincs lehetőségük – vagy türelmük – megtanulni, és használni az információs szupersztrádát. Még a világ olyan országaiban is, melyekben magas a számítógépek elterjedtsége, csak a népesség mintegy egyharmada használja napi rendszerességgel a számítógépet otthon is. Egyharmaduk csak ritkán használja, mert túl nehéznek és bonyolultnak tartja, a maradék pedig egyáltalán nem használja a számítógépet. És ettől hazánk még milyen messze van!

A tudásalapú társadalom működéséhez, a szélessávú interneten lévő tartalom eléréséhez elengedhetetlen az olyan eszközök elterjedése, amelyek használatával mindenki könnyen és egyszerűen megbirkózik. Az elkövetkezendő 5 év rendkívül sok változást hoz majd az életünkben. Valószínűsíthető, hogy a szélessávú internet lesz az a csatorna, ahol az összes kommunikáció zajlik majd. Ezen kapjuk majd a telefonvonalat, a digitális televíziót és az internetet. Olyan eszközökre van tehát szükségünk, amelyek mindezek lekezelésére alkalmasak egyben, ezzel csökkentve az energiafelhasználást is.

A világon nagyon sok multinacionális cég próbál olyan eszközt kifejleszteni, amely kompromisszumok nélkül illeszkedik egy család életébe, kiszolgálva mindent és mindenkit. A legtöbbjüknek ez nem sikerül.

Mi lehet a probléma? A gyártók legnagyobb része a ˝régi˝ számítógépeket szeretné bevinni a lakásba. Jelenleg a számítástechnika térhódításával egyre több felhasználó viszi haza számítógépét, helyezi el azt a dolgozószobában vagy a hálóban, ahol a külvilágtól elzártan lehet dolgozni és szörfözni az interneten. A család többi tagja pedig általában csak engedéllyel használhatja a gépet. Problémát okozhat a jelenlegi operációs rendszerek kezelése is – főleg azoknak, akik életükben először használnak számítógépet.

Amikor azonban egy lépéssel átmegyünk a nappaliba, minden megváltozik! A nappali a család élettere, itt kapnak helyet a szórakoztatásra, pihentetésre szánt eszközök (televízió, házimozi, DVD-lejátszó, videomagnó). Ahhoz, hogy a számítógép meghódítsa a nappalit, el kell érnünk, hogy a szórakoztató funkciók használata mindenkinek egyértelmű és könnyű legyen. Ha 87 éves nagymamánk jön látogatóba, fontos, hogy ő is tudja használni a TV-t, mint ahogyan azt a saját otthonában is megteszi, anélkül, hogy el kelljen végeznie egy bonyolult tanfolyamot. Neki és másnak sem fontos tudnia, hogy egy ˝komputerrel˝ áll szemben, főleg azért, mert talán már a számítógép szó említésére is pánikba esik.

Az Ansys HTPC egy multimédiás lehetőségekkel fölszerelt célszámítógép, amelyen egy egyszerűen kezelhető felhasználói felület található, csak egy távirányító szükséges hozzá. Számunkra a digitális otthon megvalósítása volt a cél, ezért a világ talán legjobb szoftveres megoldását integráltuk a rendszerbe. Mindezzel megvalósul az az álom, hogy a nappaliból egyetlen eszköz segítségével érhetjük el az összes szórakoztatási funkciót.

Ansys HTPC
A szórakoztató központ alapját egy nagy teljesítményű számítógép adja. Különös mértékben ügyeltünk a kialakításra, mivel szeretnénk elérni, hogy az eszköz gond nélkül illeszkedjen a nappaliba. Az Ansys HTPC olyan hűtési rendszerrel rendelkezik, amely gyakorlatilag zajtalan működést biztosít (<25 dB). Az Ansys HTPC alap operációs rendszere MS Windows XP Home, erre épül rá a speciális felhasználói felület, amely teljesen magyar nyelvű. Eltüntetni az ˝öreg˝ szórakoztató eszközöket?
Igen, az Ansys HTPC-vel egyetlen eszközbe lehet sűríteni azokat a funkciókat, amelyeket hagyományos módon 4-6 különálló egységgel lehetett megoldani. Gondoljunk itt csak az asztalon heverő távirányítókra.

Élő adás megállítása (Timeshifting)
Egy egyszerű gombnyomással megállíthatjuk az élő TV-adást, miközben felveszünk egy telefont, vagy megfőzzük a kávénkat. Miután visszatérünk a televízió elé, egy gombnyomással onnan folytathatjuk a TV-adást, ahol azt megállítottuk.

Elektronikus programfüzet magyarul (EPG)
Az automatikusan frissülő programfüzet használatával követni tudjuk az összes TV-műsor adatát, láthatjuk a tartalmakat, kezdési és befejezési időpontokat. Az adás nézése közben lekérdezhetjük a tartalmat, és informálódhatunk arról, hogy mikor kezdődött, és mikor ér majd véget az éppen műsoron lévő adás. A programfüzet könnyebbé teszi az ütemezett felvételeket, kezelhetjük vele a már rögzített TV-adásokat is.

TV progamok időzített felvétele
Válasszuk ki az elektronikus programfüzetből a számunkra érdekes adásokat, és egy gombnyomással vegyük fel a programokat az időzített felvételi jegyzékbe. A többit az Ansys HTPC elintézi.

DVD lejátszás
A DVD lemez behelyezését követően az Ansys HTPC megkeresi a film részletes adatai, plakátját, tartalmát, majd automatikusan elindítja a lejátszást. A filmet megelőzheti egy bemutató, vagy akár egy saját bejelentkező képsor is.

Hírek a nagyvilágból
Csak meg kell adni a figyelni kívánt RSS csatornákat és az Ansys HTPC adott időközönként letölti a legújabb híreket.

On-lene zenei klippek (streaming video)
Több ezer on-line zenei klipből válogathatunk.

Automatikus frissítés és több száz beépülő modul
Az Ansys HTPC önmagát frissíti, és felajánlja az elérhető beépülő modulok listáját.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák