Connect with us

technokrata

Canon CanoScan 9950F: aszférikus lencse a kitűnő képminőség érdekében

Laptop

Canon CanoScan 9950F: aszférikus lencse a kitűnő képminőség érdekében

A Canon bemutatta a CanoScan szkenner sorozat új zászlóshajóját a 9950F-t.

Az új beolvasó-eszköz 4.800×9.600 dpi-s képfelbontásával és 48 bites színmélységével a világ első olyan síkágyas szkennere, amelybe 35 milliméteres filmcsíkokon 30 darab képkocka helyezhető be egyszerre. A szkenner optikája aszférikus lencsetagot is tartalmaz – a Canon saját, ˝Super-Toric˝ lencséjét -, amely felülmúlhatatlan kontraszttal és képtisztasággal garantálja a kivételes képminőséget.

A Canon új, kategóriájában vezető eszköze olyan jellemzőkkel rendelkezik, mint a továbbfejlesztett FARE (Film Automatic Retouching & Enhancement) level 3 rendszer, amely infravörös fénnyel dolgozó pontos film korrigáló, és a film felületén lévő por és karcolások nyomát távolítja el automatikusan a szkennelt képről. Képes a megfakult színek helyreállítására, valamint a szemcsézettség és a háttérvilágítás korrekciójára is. A QARE Level 3 technológiával hasonló módon, automatikus korrekciót tud végrehajtani a szkennelt képeken. Gyors szkennelő rendszer, mozgó háttérvilágításos filmadapter (FAU – Film Adapter Unit), különösen hatékony fénygyűjtő rendszer, USB 2.0 és IEEE1394 (FireWire) kapcsolat, mindezek kombinációjának az eredménye a szupergyors, 3,6 másodperces előszkennelés és a szintén rendkívül gyors szkennelés. A karcsú forma, a finom kidolgozású alumínium felület és a szilárd felépítés is tükrözi a 9950F vezető pozícióját a CanoScan sorozatban.


Super-Toric lencse a legjobb minőségért
Mint a világ egyetlen, a lencsegyártásban és a precíziós optikában is tapasztalatokkal rendelkező, síkágyas szkenner-gyártó, a Canon egyedülállóan maga tervezi, fejleszti és gyártja a szkennereinek a lencséit. A 9950F az aszférikus Super-Toric lencséjével számításba veszi a szférikus aberráció hatását. A hagyományos szférikus, vagyis gömb alakú lencsék teljesítménye a lencse szélén csökken, és ez eddig a filmadapter (FAU) méretét a szkenner beolvasó felületének a középső részére korlátozta. Ezzel szemben a Super Toric lencse kitűnő képtisztaságot, magas kontrasztot és tónusgazdag képeket eredményez a beolvasó felület szélein is. A 9950F CCD-je a Canon első 4.800 dpi felbontású érzékelője, amely egy síkágyas szkennerbe építve felülmúlja sok, kifejezetten film szkennelő eszköz felbontását. A belső felépítés továbbfejlesztésével jelentősen csökkent az elektronikus zaj, ami tovább javítja a szkennelés minőségét.

Sebesség-rekord
A számos újításnak köszönhetően a gyors előszkennelés mindössze 3,6 másodpercet igényel. A Super-Toric lencse rövidebb fényutat és nagyobb rekesznyílást tesz lehetővé, vagyis több fény éri a szkenner CCD érzékelőjét, mint az egyébként a hagyományos lencserendszerekkel lehetséges. Ez nem csupán a kép minőségét javítja, hanem rövidebb expozíciós idő, és így gyorsabb szkennelést eredményez. A filmadapter (FAU) új, mozgó háttérvilágítása, a FAU fényforrása (a szkenner felső részébe beépítve) együtt mozog a fő egység optikájával. Mivel így minden helyzetben több fény éri az érzékelőt, ez a megoldás egyrészt javítja a képminőséget, másrészt az optika gyorsabban mozgatható, mint az a hagyományos módon lehetséges lenne, és ez nagyobb szkennelési sebességet tesz lehetővé. Az új infravörös szűrő révén szobahőmérsékleten a bemelegedési idő nagyon rövid, mindössze 20 másodperc. Az USB 2.0 és az IEEE 1394 FireWire interfész biztosítja a nagyfelbontású képek nagyméretű állományainak gyors átvitelét mind a PC mind a Macintosh gépekre.

Filmhez tervezve
A 9950F a világ első síkágyas szkennere amelyet 30 képkockát befogadó 35 mm-es filmtartóval láttak el. Ezen kívül tartozik hozzá egy új, 12 keretezett diát befogadó tartó, valamint 120 mm-es tekercsfilmvezető, kettős filmbetöltő nyílással a különböző képméretekhez, egészen 6×22 centiméterig. A 10×15 cm-es képtartó olyan csúszó rekesszel van ellátva, amellyel maximum 6×9 centiméteres egyedi képkockák szkennelhetőek. Ellentétben a sok szkennerben a FAU-t használaton kívül védő takaróval, a 9950F-t egy könnyen rápattintható illetve levehető műanyag védővel látták el. Ez egy kézzel is könnyen levehető illetve felhelyezhető, így nagyon gyorsan válthatunk át az átlátszó hordozók és a normál képek szkennelése között. Több képet egyszerre behelyezve a szkenner Multi Photo szolgáltatása gyorsan önálló állományokba rögzíti a szkennelt képeket. Automatikusan felismerve elkülöníti őket, körbevágja, és egyenes állásúra állítja őket, így a felhasználónak nem kell többé időrablóan egyenesre igazítania és rendezgetnie a képeket az üvegen.

Infravörös érzékelés és képjavítás
A 9950F a FARE level 3 technológiával automatikusan retusálja a filmet, hogy a filmről készült képek a film eredeti, romlatlan állapotát mutassák. A filmet vagy diát a normál fényben való szkennelés után infravörös fényben is letapogatja, ezzel pontosan azonosíthatóak a film felületén az olyan hibák, mint a rátapadt porszemcsék vagy a karcolások. A kép feldolgozása során egy térképet készít ezeknek a hibáknak a helyéről, amelynek a segítségével az intelligens szoftver a szkennelt képen kijavítja ezeket a hibákat. Az eredmény lenyűgöző és megtakarítja az esetleg órákig tartó kézi retusálást. A FARE Level 3 ezen kívül korrigálja a régi negatívok megfakult színeit, és csökkenti a nagy érzékenységű (nagy ASA értékű) filmek szemcsézettségét. A háttérvilágítást korrigáló funkció úgy állítja be a kép gamma értékét, hogy az erős ellenfényben készült képeknél csak ott növeli meg a fényességet, ahol szükséges, és nem fakítja ki a teljes képet. A QARE Level 3 nagyon hasonlóan működik, mint a FARE Level 3, de nem negatív filmnél, hanem normál, pozitív képeknél használható.

EZ nyomógombok
A szkenner négy EZ nyomógombját úgy állították be, hogy egyetlen gombnyomással végrehajtható a másolás, szkennelés, PDF állományba és az email-be szkennelés. A PDF állományba szkennelés kereshető PDF állományokat állít elő, mert a szkennelt dokumentumban lévő szöveget a karakter felismerő (OCR) program dolgozza fel, és beágyazza a dokumentumba. A szkenneléssel készült PDF dokumentumba újabb szkennelt oldalak szúrhatóak be vagy adhatóak hozzá a meglévő állományhoz, és az oldalak sorrendje az állományban megváltoztatható.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle