Connect with us

technokrata

Magyar siker a schengeni határon innen és túl

Laptop

Magyar siker a schengeni határon innen és túl

A magyar biztonságtechnológiai iparág élen jár az előírások teljesítéséhez szükséges fejlesztések és gyakorlati megvalósítások terén.

Annak ellenére, hogy a schengeni csatlakozás időpontja még vitatott, a felkészülés már javában folyik az EU-hoz újonnan csatlakozott tagországokban, így Magyarországon is. A határok, határátkelőhelyek felkészítése a schengeni követelmények teljesítésére komoly modernizációs feladatokat foglal magában, melyhez – többek között – a Schengeni-alap nyújt támogatást a csatlakozó tagországoknak. A magyar biztonságtechnológiai iparág élen jár az előírások teljesítéséhez szükséges fejlesztések és gyakorlati megvalósítások terén.

A schengeni térség közös adat- és információs rendszer (Schengeni Információs Rendszer – angolul SIS) működtetését igényli, amihez az új tagok csatlakozása elengedhetetlen. Ennek az infomációs rendszernek a jövőben képesnek kell lennie összetett, különleges adatok kezelésére is. A térség biztonságának fenntartását szolgálják majd az információs technológia legújabb vívmányai is. A személyek azonosításában jelentős szerepet kapnak az útlevélbe épített RFID chipek, melyek felismerését a magyar fejlesztésű “Passport Reader” okmányolvasó készülékek már biztosítják. Egy másik várható követelmény a biometrikus adatok ellenőrzése. Ennek egyik lehetséges módja az arcfelismerésre alkalmas technológia alkalmazása – erre is van már felhasználható magyar megoldás „FaceIdent“.

A schengeni térséghez a közeljövőben csatlakozó országok érdekeltek abban, hogy a feltételek teljesítésében együttműködjenek, segítsék egymást. A környező országokban megindult készülődésben mind az okmányolvasás, mind pedig a rendszámfelismerés területén igen jelentős szerepet vállal a magyar biztonságtechnológia. Szlovákiában már évek óta bizonyítanak a magyar okmányolvasók és a közelmúltban kiértékelt tenderen minden valószínűség szerint ismét a magyar megoldást választották: a CARMEN rendszám-azonosítót.

Lengyelországban a próbarendszerek tesztelése és kísérleti üzemeltetése már sikeresen befejeződött, így itt is várható a magyar technológia térhódítása. A határok korszerűsítésében az EU-hoz a közelmúltban csatlakozott országok szomszédjai is érdekeltek.

„Horvátország belügyminisztériuma a mi szakembereinket vonta be a felkészüléssel kapcsolatos tervezésbe. Ukrajna és Bulgária határain már évek óta használják az általunk fejlesztett technológiát, illetve Románia is érdeklődést mutat a magyar termékek iránt határátkelőinek informatikai korszerűsítéséhez.” – nyilatkozta Egervári Márk, az A.R. Hungária Rt. vezérigazgatója. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a teljes új schengeni határ meghatározó hányadán növeli majd a biztonságot a magyar sikertechnológia.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom