Connect with us

technokrata

Az Oracle bemutatta az Oracle Database 10g második verzióját

Laptop

Az Oracle bemutatta az Oracle Database 10g második verzióját

Az Oracle a San Francisco-ban zajló OpenWorld konferencián bejelentette az Oracle Database 10g adatbázis-kezelő második verzióját, mely többek között továbbfejlesztett rendelkezésre állási, felügyeleti és biztonsági funkciókat, valamint nagyobb teljesítményt nyújt.

Az Oracle Database 10g a második verzió megjelenésével még gyorsabbá vált. Az új rendezési algoritmusok jelentősen javítják a teljesítményt minden rendezést igénylő műveletnél, például a lekérdezéseknél és az indexelésnél. Emellett számos esetben feleslegessé teszik a komoly terhelést jelentő betöltés előtti rendezést. Az Oracle Real Application Clusters továbbfejlesztett terheléselosztási megoldásával a rendszer gyorsabban reagálhat a fürtön belüli szerverek kihasználtságának változásaira.

Az Oracle emellett a nagyfokú rendelkezésre állást biztosító funkciókat is továbbfejlesztette az Oracle Database 10g 2. verziójában. Megjelenik egy nyílt alkalmazói programinterfész (API) az Oracle fürtözési szolgáltatásaihoz (Cluster Ready Services), ami megkönnyíti az alkalmazások rendelkezésre állásának javítását. Az új biztonsági mentési és visszaállítási lehetőségeknek köszönhetően most már a lemezes biztonsági mentések mellett automatikus szalagos mentések is készülhetnek, így egyszerűbb eszközökkel is megoldhatók a biztonsági mentések. Az új automatikus tartalékaktiválási (failover) funkciókkal pedig súlyos hibák esetén sokkal gyorsabban újraindul a leállt helyszín, még akkor is, ha nincs helyi kezelőszemélyzet.

Egyszerű adatbázis-felügyelet
Az Oracle Database 10g 2-ben megjelenő automatikus tárolókezelés (ASM) leegyszerűsíti az adatbázis tárolóhátterének optimális konfigurálását és felügyeletét, csökkenti az adatbázis-adminisztrátorok munkaterhét, és lehetővé teszi az informatikai infrastruktúra költségeinek további leszorítását. Az új verzió még több automatizált tárolókezelési műveletet kínál, a továbbfejlesztett tárolóvirtualizációval pedig jóval könnyebben lehet megosztani a tároló-erőforrásokat a vállalati számítóhálós környezetekben.

Megerősített biztonsági funkciók
Az évek során a közigazgatási szervezetek és a vállalatok világszerte számtalan rendszert alapoztak az Oracle megoldásaira. Az új változat fontos funkciókkal bővíti ezeket a biztonsági jellemzőket; ötletes módszert vezet be az alkalmazások által használt üzleti adatok transzparens titkosítására úgy, hogy ehhez nincs szükség az alkalmazások átírására. Ez többek között rendkívül megkönnyíti a felhasználó szervezetek számára a törvényben előírt adatvédelmi kötelezettségek betartását.

Új alkalmazásfejlesztési funkciók
Az Oracle Database 10g 2. verziója több új funkcióval segíti az alkalmazásfejlesztők munkáját. Néhány ilyen újdonság: a világon elsőként jelenik meg a W3C XML Query lekérdezési szabvány támogatása egy elterjedt adatbázis-kezelőben, megkönnyítve az XML-adatok kezelését; javult a Microsoft Windows támogatása a Common Runtime Language (CLR) környezetben megvalósított tárolt eljárásoknak és a Visual Studio fejlesztőeszközzel való szorosabb integrációnak köszönhetően; valamint bővültek az Oracle adatbázis-kezelőhöz való gyors webes alkalmazásfejlesztést lehetővé tévő Oracle HTML DB eszköz fejlesztői funkciói.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák