Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dataplex: kétszeresére növekedett forgalom, háromszoros EBIDTA

Laptop

Dataplex: kétszeresére növekedett forgalom, háromszoros EBIDTA

Budapest az európai adatforgalom egyik központjává válhat.

A legjelentősebb hazai pénzintézetek mellett – mint például az elsődleges adatközpontját a Dataplexben konszolidáló ERSTE Bank – az európai és globális vállalatok érdeklődése is megnövekedett hálózati és adatforgalmi, valamint informatikai berendezéseiknek a Dataplex adatközpontjába telepítése iránt. A hazai közép- és nagyvállalatok is növekvő számban veszik igénybe a szolgáltatásokat. „Ezt a lehetőséget felismerve újabb magyar és külföldi távközlési szolgáltatók csatlakoztak az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatás magyarországi piacát 30 százalékot meghaladó részesedéssel vezető cég nagybiztonságú létesítményébe.” – jelentette be Szabó Gábor, a Béres Csoporthoz tartozó Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója azon a sajtótájékoztatón, amelyen a 2004. évi gazdálkodás eredményeiről szólva ismét három számjegyű növekedésről számolt be.

Míg az elmúlt években elsősorban a magyarországi közép- és nagyvállalatok, pénzintézetek és távközlési szolgáltatók helyezték el üzletkritikus informatikai berendezéseiket a legnagyobb hazai, 8.800 négyzetméter alapterületű adatközpontban a Dataplexnél, 2004-ben egyre több nemzetközi vállalat is felismerte a budapesti létesítmény által nyújtott versenyelőnyöket. A sort a Deloitte nyitotta meg, amikor tavaly 16 közép-európai országra kiterjedő informatikai hálózatának eszközei számára bérelt többszintű védettséggel ellátott infokommunikációs területet. Idén a PepsiAmericas magyarországi, csehországi és a későbbiekben lengyelországi hálózatának informatikai berendezéseit telepíti a Dataplexhez. A világ egyik legnagyobb nehézipari vállalata, európai IT operációjának kulcsfontosságú back-up elemeit helyezte el az adatközpontban. 2004 első háromnegyedévének végére az öt legjelentősebb hazai pénzintézet közül három olyan üzletkritikus berendezéseket helyezett el a Dataplexben, amelyek szinte kivétel nélkül nemzetközi hatósugarúak. A pénzintézeti szegmensben kiemelkedő jelentőségű, hogy az ERSTE Bank a Postabank megvásárlását követően a Dataplexnél konszolidálta teljes informatikai rendszerét.

Megállapodás született Európa egyik legjelentősebb szélessávú szolgáltatójával, az Interoute Telecommunications-szel közép- és délkelet-európai tevékenységeiket kiszolgáló berendezések Budapestre telepítéséről. Az egyik legnagyobb hazai távközlési szolgáltató szintén a Dataplexbe hozza infrastruktúra rendszereinek egy részét. A létesítmény távközlési rendszeréhez eddig tizenöt magyarországi és nemzetközi telekommunikációs szolgáltató (carrier) csatlakozott.

A nemzetközi vállalatok Dataplexbe települése jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Béres Csoporthoz tartozó cég ma már a magyar infokommunikációs infrastruktúra piac közép- és nagyvállalati szegmensének 80 százalékát birtokolja. A kedvező folyamatok eredményeként az informatikai infrastruktúra üzletág nettó árbevétele 2004 első tíz hónapjában a megelőző év azonos időszakának 130 százaléka volt, a kapcsolódó ingatlanhasznosítási tevékenységek árbevételével (az adatkezeléssel is összefüggő speciális irodai területek bérbeadása és logisztikai szolgáltatások) együtt azonban a cég forgalma kétszeresen haladja meg a tavalyi év első tíz hónapjának forgalmát. A Dataplex 2004-es árbevétele várhatóan 700 millió forint lesz, ami pontosan kétszer annyi, mint a 2003-as év értéke.

A vállalat 2004 első félévében ért el először EBITDA pozitív eredményt: az amortizációt nem tartalmazó üzemi eredmény 19,7 millió forint volt. A 2004 második félévében végbement gyors forgalombővülés révén az EBITDA az év végén a várakozásokat felülmúlva meghaladja a 100 millió forintot. „A pénzügyi egyensúly látványos javulása alapján reálisnak látszik, hogy a Dataplex a számítottnál egy évvel korábban, már jövőre elérje az EBIT pozitív eredményt.” – jelentette be Szabó Gábor.

Az év fontosabb fejleményeit összefoglalva az ügyvezető elmondta, hogy a társaság 2004 elején kétszeresére, 200 millió forintra növelte jegyzett tőkéjét, ugyanakkor milliárdos nagyságrendű ingatlanpiaci tranzakciót hajtott végre: birtokába került az adatközpontot is magában foglaló, 2,6 hektár területen elhelyezkedő Hungária Informatikai és Logisztikai Központ (HILK). Ezzel a vállalat létesítményei egy rendkívül korszerű, 2.400 négyzetméter hasznos területű irodaházzal bővültek, amelynek bérlői a Dataplex ügyfeleiként call centereket, virtuális ügyfélszolgálati irodákat és az adatközpontban elhelyezett eszközeiket kiszolgáló munkahelyeket működtetnek. A HILK helyet ad egy mintegy 5.300 négyzetméter területű logisztikai bázisnak is, amelyet gyógyszeripari cégek bérelnek.

A Dataplex jövő évi fejlődésének garanciája az a körülmény, hogy a régióközpontjukat Budapestre áttelepítő multinacionális vállalatok számára sem a magyar, sem a térség más országainak piacán nincs versenyképesebb lehetőség, mint az, hogy Közép-Európa legnagyobb és legjobban felszerelt adatközpontjának szolgáltatásait vegyék igénybe regionális back-up, üzletmenet folytonossági és adattárolási feladataik ellátásához.

A Dataplex Kft. folyamatosan továbbfejleszti szolgáltatásait. A kiszolgáló rendszerek állapotáról tájékoztatást adó automatikus SMS kiértesítési rendszer keretében a Dataplex munkatársai folyamatos információt kapnak, tovább növelve a redundanciát. A Dataplex továbbra is az egyetlen magyarországi adatközpont, amely infokommunikációs infrastruktúraszolgáltatásra szóló ISO 9001-es minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik, amelyet 2004-ben tovább bővít az üzletmenetfolytonossági szolgáltatás rendszer-kompatibilis kialakításával.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés