Connect with us

technokrata

A böngésző, ami megóvja az internetezőket a csalástól

Laptop

A böngésző, ami megóvja az internetezőket a csalástól

Ezt ígéri egy szerdán bejelentett megoldás, mely a jelszótolvaj weboldalak és az oldalakon lebegő reklámok ellen is hatékony fellépést ígér.

Az Internet Explorer még a nyári ráncfelvarrás után is eléggé elmaradott a többi böngészőhöz képest. Nem csoda, hogy például a Maxthonnak nagy keletje van a microsoftos browsert használók körében (a szerző maga is használja ezt a kiegészítést). Egy szintén az Internet Explorerre épülő szoftverről számoltak be a napokban, amely azonban elsősorban az úgynevezett phishing kísérletek ellen nyújt védelmet. Mint ismeretes, a jelszóhalászat (innen is származik az angol név: password fishing) egyre komolyabb problémát jelent az internetezők körében, sokan az eredetire megtévesztően hasonlító kinézettel bíró weboldalakon megadják bizalmas adataikat, amivel aztán a csalók visszaélnek.

Ennek tervez gátat vetni a Deepnet Explorer névre hallgató böngésző, mely a webcímek elemzésével és saját listájának figyelembevételével hozza meg döntését arról, hogy egy adott weboldal vajon biztonságos-e avagy sem. Ez utóbbiban tárolja azoknak a website-oknak a címeit, melyek más, például pénzintézmények weboldalait leutánzó külsővel rendelkeznek, azon célból, hogy kicsalják a gyanútlan internetezőkből például a hitelkártya adataikat. Ha egyezést tapasztal a megnyitott oldal és a listájának valamelyik eleme között, figyelmezteti a felhasználót.

Aki azt hiszi, hogy ez a veszély csak az amerikai (angol nyelvű) internetezőket veszélyezteti, az nagyon téved! Nemrég számoltunk be arról, hogy az OTP nevében küldtek szét olyan magyar elektronikus leveleket, melyekben igyekeztek eltéríteni az internetezőket egy, a pénzintézmény weboldalára nagyban hasonlító site-ra. Aki ott megadta az adatait, az gyakorlatilag kiszolgáltatta a csalók számára elektronikus számláját.

További funkciók

Visszatérve a böngészőre: korábban is létezett már a szoftver, de csak a napokban kiadott 1.3-as változattal lépett ki a tesztelési (béta) fázisból. Ebben ráadásul már nemcsak a phising, hanem egy, a felhasználókat legalább annyira zavaró jelenség, az úgynevezett lebegő reklámok ellen is fellépnek. Mára már szinte minden böngészőben alapeszköz az úgynevezett felpattanó ablakok blokkolása, ezért a webfejlesztők egy új módszert találtak a hirdetési igények kielégítésére: egy kisebb reklámablakot az eredeti böngészőablakban jelenítenek meg, mintha az az oldal szerves része lenne. Ezzel például letakarják az internetező által elérni kívánt tartalmat, amíg az rá nem kattint, vagy le nem zárja azt.

Mit tud még a Deepnet Explorer 1.3? Biztosítja a felhasználó számára, hogy nyomon követhesse a rendszerére betelepülő, s az ő szokásait figyelő cookie-kat; rendelkezik füles böngészéssel és még sok egyébbel is. Érdemes megtekinteni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák